Word nu lid!

Over SV Donar

De Supportersvereniging is op 26 augustus 1997 opgericht, toen Donar nog RZG Donar heette. De naam Donar was een begrip en iedereen wist wat Donar was. In 2003 is er voor gekozen om Donar geen onderdeel meer te laten zijn van de naam van de club. Hoewel om commerciële redenen begrijpelijk, vonden veel supporters dat verschrikkelijk. Niet voor niets moedigden we ons team in de tijd dat de club Capitals en Flames heette gewoon aan met Donar, Donar!

Naamgeving

Waar komt de naam eigenlijk vandaan? Donar is de Germaanse naam van de Noorse god Thor. Thor of Donar dus: de god van de Donder. Als kind was Donar al sterk, maar ook moeilijk opvoedbaar. Daarom werd hij opgevoed door twee bliksemgeesten, Vingir en Hlora. Donar groeide uit tot een enorme man, bijna een reus, met dezelfde kracht. Zijn hamer Mjölnir maakte hem nog sterker. Als Donar zijn hamer werpt ontstaan er bliksemschichten! Donar staat voor de vernietiger van het kwaad. Wist u wat de favoriete bezigheid van Donar was? Dat was het doodslaan van andere reuzen! Donar staat voor ordeschepper tegenover chaos en werd geholpen door zijn snelvoetige knecht Thialfi!

Donar staat dus voor de vernietiger van het kwaad, oftewel ook het kwaad in basketballand. De Noordse mythologie koppelen we aan de Noormannen of Vikingen. De Noormannen stonden voor de gehele bevolking van Zuid-Noorwegen, Zweden en Denemarken. Met de Vikingen wordt slechts het zeevarende deel van de Noormannen bedoeld, die vervolgens Europa introkken en zelfs Amerika hebben aangedaan. Zo kwamen de oprichters van de supportersvereniging in 1997 er dus toe om zich de Vikings te noemen. Donar als god van de Vikings.

Door het wegvallen van de naam Donar uit de clubnaam in 2003, is de naam van de Supportersvereniging komen te hangen. Voor buitenstaanders was de combinatie Donar en Vikings niet zichtbaar meer en met name bij niet-leden onbekend. Eind maart 2010 heeft de Algemene Ledenvergadering een voorstel van het bestuur aangenomen om te kiezen voor het gebruik van de handelsnaam ‘Supportersvereniging Donar’. Dit gebeurde unaniem. De officiële naam ‘Vikings, Fanclub van Donar’ blijft ongewijzigd in de statuten.

Historie

Donar werd reeds in 1881 opgericht als gymnastiek- en schermvereniging van studentenvereniging Vindicat (opgericht in 1815). In 1951 werd de basketbalafdeling opgericht. In 1970 promoveerde het eerste team – toen nog als studentenclub – naar de landelijke eredivisie. Drie jaar later maakte de vereniging zich los van Vindicat en veranderde van een amateurclub in een professionele sportorganisatie. De club heeft zeven hoofdprijzen in de prijzenkast. In 1982 werd het landskampioenschap behaald door de finale van Den Bosch te winnen (3-1). In 2004 gebeurde dat opnieuw tegen Den Bosch (4-2). In 2005 won de club de bekerfinale van Zwolle. In 2010 werd Donar opnieuw kampioen ten koste van WCAA Giants uit Bergen op Zoom (4-1). In 2011 werd opnieuw de beker gewonnen, ditmaal van Bergen op Zoom. In 2014 won Donar voor het eerst de dubbel, zowel de beker als het landskampioenschap.

De naam ‘Donar’ verdween in 2003 uit de clubnaam toen deze werd omgedoopt in MPC Capitals en later Hanzevast Capitals en GasTerra Flames. In 2014 is Donar weer de officiële clubnaam.

Vanaf de jaren ’70 tot op de dag van vandaag is het Donar-gevoel diep geworteld in de Groningse samenleving. In samenwerking met het DonarMuseum brengt de Supportersvereniging Donar dit historische materiaal veelvuldig onder de aandacht. Bent u zelf in het bezit van historisch materiaal, neem dan contact op met het DonarMuseum via info@donarmuseum.nl.

Voor meer gegevens over de historie kunt u terecht op het DonarMuseum.

 

 

Aanmelding Nieuwsbrief!