Word nu lid!

Kampioensfeest

door Bas | Geen reacties

Het eerste seizoen als voorzitter van SV Donar zit er bijna op. Nog een traditionele BBQ op zaterdag 24 juni en dan begint de relatief rustige zomerperiode. Het was een bijzonder en leerzaam seizoen. We hebben met z’n allen de club en de vereniging weer goed op de kaart gezet en mochten voor de zesde keer in het bestaan van Donar het landskampioenschap vieren. De komende maanden zal ondergetekende aan de hand van een thema proberen zaken in historisch perspectief te plaatsen en op die manier meteen ingaan op de actualiteit rond Donar. Deel 1 van deze reeks columns betreft het kampioensfeest.

Ooit, lang geleden, in 1982 werd Donar voor de eerste keer landskampioen. De ploeg wist in de finale af te rekenen met Den Bosch. Een klein feestje na afloop in de foyer van de E-hal, een officiële receptie in Café Havenzicht en later nog een ereronde – en gezandstraalde spelersgroep van Donar – op de Drafbaan in het Stadspark vielen de helden van coach Maarten van Gent ten deel.

Liefst 22 jaar moest Groningen wachten op een nieuwe titel. Ook deze keer was de ploeg van Donar, omgedoopt tot MPC Capitals, te sterk voor Den Bosch. In de Bossche Maaspoort werd ‘in het hol van de leeuw’ de titel gepakt. Op donderdag 27 mei 2004 ging Ton Boot al op de schouders, was er ‘s nachts een heldenonthaal in Groningen en werd er de volgende dag een platte kar de Grote Markt op gereden en vond de huldiging plaats met lovende woorden van burgemeester Jacques Wallage. De afterparty was een besloten feest in Huize Maas met onder andere een zeer uitgelaten Daniël Novak op de dansvloer.

Weer moest de basketbalhoofdstad van Nederland even geduld hebben voor de volgende landstitel er kwam. In 2010 was het Marco ‘in dit hart klopt Donar-bloed’ van den Berg met destijds inmiddels GasTerra Flames die in de finalereeks wist af te rekenen met het Bergen op Zoom van coach Erik Braal. De titel werd in het eigen MartiniPlaza behaald en na afloop worden de fans in de BBC-ruimte uitgenodigd om een eerste feestje mee te vieren. Twee dagen later, op donderdag 27 mei, vond de huldiging plaats op het bordes van de Grote Markt. Burgemeester was destijds Peter Rehwinkel. Na afloop werd een besloten feest gehouden in het Newscafe en bovendien een nieuwe traditie geboren. Een gelimiteerd aantal leden van SV Donar mocht aanwezig zijn bij dit feestje.

Vier jaar later, in 2014, toen was loco-burgemeester Paul de Rook goed te horen op het bordes na opnieuw een gewonnen finaleserie tegen Den Bosch. GasTerra Flames pakte de prijs in de zevende wedstrijd in eigen huis en dus hield de ploeg van coach Ivica Skelin het hoofd koel. De huldiging vond plaats op maandag 2 juni op De Grote Markt, die opnieuw vol stroomde met duizenden basketballiefhebbers. Jason Dourisseau kreeg bovendien de BBC-tribune in MartiniPlaza naar zich vernoemd. Na afloop van de openbare festiviteiten werd het feest in besloten kring, met medewerkers, sponsors, vrijwilligers en fans, voortgezet in de kelder van het Newscafe.

Vorig jaar werd Donar na een gewonnen reeks met Zwolle in de Hanzestad voor de vijfde keer landskampioen. In Zwolle werd op donderdagavond de beslissende vier winstwedstrijd gepakt. Op vrijdagavond 27 mei was het tijd voor de huldiging van Erik Braal en zijn manschappen. Burgemeester Peter den Oudsten sprak zijn burgers toen en meldde dat er vandaag ‘Niets boven Donar gaat’. De festiviteiten voor genodigden vinden na afloop voor het eerst plaats in MartiniPlaza.

Dit jaar, in 2017, wordt Donar opnieuw na een 4-1 overwinning kampioen, deze keer in eigen huis tegen Zwolle. Na afloop wordt al een voorschot genomen op de huldiging van de avond erna. De ploeg van Braal weet de titel voor het eerst te prolongeren en bovendien is het de eerste Nederlandse ploeg die drie hoofdprijzen in één seizoen pakt. Ze worden in het bijzijn van burgemeester Peter den Oudsten alle drie getoond op het bordes aan de duizenden belangstellenden. De spelers van de ploeg worden één voor één naar voren geroepen en verplaatsen zich na afloop voor een feestje naar het Newscafe. Daar mag opnieuw een select gezelschap van fans samen met de medewerkers, sponsors en vrijwilligers van de club de zesde titel meevieren.

Bas Kammenga – voorzitter SV Donar

Geen reacties