Word nu lid!

Nieuwjaarsspeech Gert Kiel – zondag 3 januari 2016

door | 1 reactie

Sinds een uur geleden kent de club drie nieuwe leden van verdienste. Drie vrijwilligers die al meer dan 25 jaar hun ziel en zaligheid hebben gegeven voor Donar en dan ook zeer verdiend, door het bestuur, zijn benoemd tot lid van verdienste. Graag uw applaus voor drie nieuwe leden van verdienste: Caroline Heijman, Marte Koorenhof en Eddy Ligeon.

Ik heb gisteren, toen ik de speech aan het schrijven was, de speech van vorig jaar nog eens doorgelezen. En dat heb ik, om eerlijk te zijn, met gemengde gevoelens gedaan. De titel van mijn verhaal was ‘Luctor et emergo’; ik worstel en kom boven. En ik denk dat velen van u met mij het bizarre Donar-jaar 2014 nog niet zijn vergeten en die worsteling herkennen. Zowel bestuurlijk, sportief als commercieel en financieel waren er stevige uitdagingen. Uitdagingen waarvoor tenminste focus, kennis en kunde, inzet en betrokkenheid nodig waren. Maar het is gelukt. En ik ben ontzettend blij met en trots op de resultaten van alle werk.

Sportief hebben we een goed 2015 achter de rug. Ondanks een ongekende blessuregolf wisten we de NBB-beker in Groningen te houden door te winnen van de Groene Uilen, van Rotterdam, van Leiden en in de finale – zonder Ross Bekkering en DeJuan Wright – op karakter Den Bosch te verslaan. De vierde prijs op rij. Een wat mij betreft ongekende prestatie met een groot compliment aan het team, aan de staf en natuurlijk aan Anjo Mekel en Ivica Skelin. Een zeer welgemeend dankjewel en applaus aan het adres van de staf en Anjo en Ivica is, denk ik, op zijn plaats.

In de competitie wisten we op de laatste speeldag de derde plaats veilig te stellen en dat betekende dat in de kwartfinale Aris Leeuwarden wachtte. Na een relatief eenvoudige 2-0 tegen Aris in de halve finale wederom de klassieker tegen Leiden. Met de opdracht om in de Vijf Mei Hal een uitwedstrijd te winnen. En dat lukte met verve. In de finale bleek Den Bosch met 4-1 te sterk voor een team dat op was van een zwaar, maar wat mij betreft wel gedenkwaardig seizoen.

Organisatorisch, bestuurlijk, commercieel en financieel is de club nu op orde. Marieke Vos heeft afgelopen zomer gekozen voor haar maatschappelijke carrière en staat nu met veel plezier voor de klas. Een begrijpelijke keuze. Vanaf deze plaats, Marieke, nogmaals een woord van dank en waardering aan jou voor je tomeloze inzet en je meer dan grote betrokkenheid bij Donar. Hayo Bijl is Marieke opgevolgd en die zit inmiddels stevig in het zadel. Op het gebied van communicatie hebben we na een dip in de zomer de afgelopen maanden een flink aantal stappen weten te maken en hebben we Hink Jan Apotheker aangesteld als perschef en communicatie-adviseur.

Ook bestuurlijk waren er de nodige ontwikkelingen. Henk Alkema is op 1 juli na twee tropenjaren, waarin Henk met een ongelofelijke dosis inzet orde in de financiën heeft weten te scheppen, gestopt als penningmeester. Ook voor Henk oprecht dankjewel. Henk is inmiddels benoemd als penningmeester van de FEB en vervult daarmee een lang gekoesterde wens van Donar om mede vanuit Gronings perspectief bestuurlijk invulling te geven aan het beleid van de FEB. En we wensen Henk dan ook heel veel succes in deze nieuwe rol. De rol van Henk Alkema hebben we, met dank aan Henk, aan P.P.S., aan BDO en aan NewCommIT anders ingevuld. De administratieve processen zijn voor een belangrijk deel gedigitaliseerd en door de samenwerkingen met partijen die kennis en waarde toevoegen aan de interne organisatie, door te sturen op betrouwbare maand- en kwartaalrapportages, in combinatie met een set van werkafspraken en maandelijkse overleggen met onze Raad van Toezicht, durf ik te zeggen dat we absoluut ‘in control’ zijn.

Op commercieel gebied hebben we ons versterkt met Marieke Abbink. Zij is afgelopen zomer toegetreden tot het bestuur als bestuurslid commerciële zaken. En Marieke heeft samen met Peter van der Molen een plan geschreven om de BBC te laten groeien naar 200 leden. En daarnaast is ze een vernieuwende propositie aan het ontwikkelen met een belangrijke MVO-component. Dat is een stevige uitdaging, ook nu de economie zich lijkt te herstellen. Sportsponsoring anno 2015 is echt veel meer dan het logo en de bedrijfsnaam goed en vaak laten zien. Het hoofdstuk bestuurlijke ontwikkelingen sluit ik af met de instelling van de Raad van Toezicht, afgelopen zomer. Een goed en waardevol besluit. Tot het instellen van een Raad van Advies is het nog niet gekomen, want we zijn nog niet precies uit ‘het hoe’.

Commercieel en financieel gaat het goed. Het seizoen 2014-2015 is met overtuigende zwarte cijfers afgesloten, waarmee de club weer beschikt over een positief eigen vermogen. En ook het seizoen 2015-2016 verloopt conform begroting. We hebben het Europese avontuur met een plusje af kunnen sluiten en de komst van Bubnic en Mason-Griffin past binnen het spelersbudget. Hoewel we in de begroting rekening hebben gehouden met een lagere recette, heeft de combinatie live-stream RTV Noord, live-wedstrijden op Ziggo Sport en de daaraan gekoppelde aanvangstijd van half negen, geleid tot een ‘min’ en daarmee tot een uitdaging voor de tweede helft van het seizoen. Desalniettemin zullen we blijven investeren in de vermarkting van Donar en de vermarkting van de basketbalsport, zowel regionaal als landelijk. Kosten gaan wat dat betreft voor de baten. Wel hebben we erop aangedrongen om de aanvangstijd van de Ziggo Sport-wedstrijden op acht uur te zetten in plaats van half negen. En dat verzoek is gelukkig gehonoreerd.

Onder de streep koersen we, en dat is uiteraard exclusief de play-offs, op de begrote plus van 10.000 euro en zijn we als bestuur begonnen met de begroting van het seizoen 2016-2017. En met die begroting is wat mij betreft de brug geslagen naar het huidige seizoen.

Een nieuw seizoen waarin we gestart zijn met een nieuw team en met een nieuwe coach, Erik Braal. En dat was best even wennen. Voor de coach, zoals we vorige week op Donar TV hebben kunnen zien, voor de spelers en voor u. Het ging niet altijd even makkelijk en af en toe ging het stroef. De wedstrijd om de Supercup kwam duidelijk te vroeg en werd ruim verloren van Den Bosch. Deelname aan de FIBA Eurocup was voor mij, voor het team en ongetwijfeld voor velen van u een hoogtepunt. Ik heb echt genoten van de wedstrijden tegen Körmend, Lyon en Mons. En van de sfeer in de sporthallen in Mons en Lyon. Een echte belevenis. Maar meer dan dat ben ik er als voorzitter van Donar ontzettend trots op hoe we samen deelname aan Europees basketbal mogelijk hebben gemaakt. Namelijk samen, met een crowdfundingactie. Binnen drie weken hebben samen het geld bij elkaar gebracht waarmee we Europees konden spelen. Waarna Bossers&Cnossen het laatste duwtje in de rug heeft gegeven. Een oprecht dank jullie wel aan u allen. Een betere motivatie aan onze ‘yell’ #together kan ik niet bedenken.

In de competitie zijn vijf van de twaalf gespeelde wedstrijden verloren en staan we lager dan verwacht, op een toch wel teleurstellende vierde plaats. En toch ben ik heel optimistisch. Ik ben ervan overtuigd dat Bubnic en Mason-Griffin een ‘boost’ zullen geven aan de verdere ontwikkeling van het team en dat we in de tweede helft van het seizoen mooie dingen zullen gaan zien. Inzet, hard werken, teambasketbal, en natuurlijk de nodige overwinningen en tenminste één prijs. Want ook volgens jaar willen we deelnemen aan Europees basketbal. Daarmee wordt de wedstrijd van vanmiddag gelijk een heel belangrijke. Want de winnaar van de wedstrijd tegen Amsterdam plaatst zich voor de kwartfinale van de NBB-beker. Een dubbele confrontatie met koploper Landstede Zwolle. En die wedstrijden willen we heel graag spelen. Met als doel om de derde NBB-beker op rij binnen te halen. Tommy Mason-Griffin speelt helaas nog niet mee, vanmiddag. Hij kan maandag of dinsdag zijn papieren ophalen bij de IND. Dat betekent dat u aanstaande donderdag terug moet komen om hem in actie te zien. Ook dan spelen we tegen Amsterdam en zoals ik net al heb verteld, de wedstrijd begint dan om acht uur.

Een groot deel van het huiswerk voor de komende maanden is daarmee helder. Het team moet Mason-Griffin gaan inpassen, zich doorontwikkelen en natuurlijk gaan winnen. De FEB moet de successen van het Nederlands Team en de exposure van de DBL gaan verzilveren en zorgen dat de competitie de komende jaren met tenminste tien en op termijn uit twaalf ploegen zal bestaan. En het bestuur van Donar moet zorgen voor een sluitende begroting, waarin het spelersbudget op tenminste het huidige niveau gehandhaafd blijft. Het moet zorgen voor nieuwe afspraken met MartiniPlaza en moet zorgen voor een beter proces om de seizoenkaarten te verlengen en te bestellen. En natuurlijk voor het meer en beter voor het voetlicht brengen van ons indrukwekkende clinicprogramma. En ‘last but not least’ voor een verdere versterking van de samenwerking met het RTC Noord, vooral op technisch gebied. En u moet natuurlijk gewoon blijven komen om het team te ondersteunen en te genieten van een avondje basketbal. Als het even kan samen met uw kinderen, uw andere familie en uw buren en uw collega’s.

Tenslotte nog een aantal opmerkingen over onze yell #together. De laatste weken en maanden ben ik en zijn wij via de mail en sociale media bestookt met allerlei vaak anonieme vormen van kritiek. Af en toe aangevuld met persoonlijke frustraties en uitingen die ik hier niet zal herhalen. Ik vind dat ontzettend jammer. En vooral een aantal van de persoonlijke uitingen vind ik absoluut niet kunnen. Onze yell #together staat namelijk niet alleen voor samen, maar ook voor respect voor elkaar. We willen als bestuur en medewerkers van Donar transparant en toegankelijk zijn en staan open voor kritiek en goede ideeën. Echt alle input is welkom, maar wel op een respectvolle manier. Laten we als Donar in deze roerige tijden het goede voorbeeld geven en elkaar met respect behandelen. Want Donar is veel meer dan alleen basketbal.

Ik wil afsluiten met een toost op Donar en daarmee op ons.
En ik wens u allemaal een gezond en heel succesvol 2016!

1 reactie

    1. Josse Zwols –

      Ik reageer nooit anoniem, maar krijg zelden reactie van de club. Mag ik uit de woorden van dhr Kiel aflezen dat mijn feedback niet als respectvol wordt beoordeeld? Zelfs als ik de club belangeloos aanbied om te helpen met het herorganiseren van de seizoenskaartenchaos?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *