Word nu lid!

In de Kantlijn: Donar tegen Rotterdam Basketbal

door | 1 reactie

Alle clubs in de DBL hebben beloofd een Livestream te verzorgen. Zo is Donar daarvoor in zee gegaan met TV Noord. En dus zaten, afgelopen zaterdagavond, veel fans uit Groningen te wachten op de beelden uit het Kalverdijkje te Leeuwarden. Echter, die livestream bleek niet beschikbaar. Dan maar Live Stats kijken… ook niet. Cybersports dan maar? Ook niks. Wat blijkt, er was geen internet beschikbaar in de sporthal. Stekkertje kapot? Snoertje weg? Routertje kaduuk? De Dutch Basketball League anno 2015!

Gelukkig was er een aantal Donarfans vanuit het Kalverdijkje zo vriendelijk om op Twitter en Facebook de achterblijvers van standen te voorzien. Blijkbaar reikte G4 vanuit het verre buitenland toch tot de stad. De Donarfans die aldaar waren beland gaven al gauw door dat Garrick Sherman zeer ongemakkelijk voortbewegend in burgerkloffie naar de spelersbank schuifelde. Alweer geblesseerd? Nog steeds geblesseerd? Zijn de problemen chronisch? Er was niets over bekend gemaakt, dus bleef het bij gissen op Twitter, Donargastenboek en Facebook. De afwezigheid van Sherman zou een uitoverwinning in het Friese er niet gemakkelijker op maken. Dat was de afgelopen jaren toch al een zeldzaamheid. Kort voor tijd stond Aris nog voor met 65-64, maar de winst ging wel degelijk naar Donar: 65-73! Yannick Franke speelde een dijk van een wedstrijd met 27 punten en 9 rebounds. Het Dagblad van het Noorden maakte daar gewag van in een juichend verslag. Maar… niets over Sherman, niet vanuit de club, niet in het Dagblad, hoewel… drie dagen later, op de volgende gameday dus komt het Dagblad met uitsluitsel: het valt allemaal wel mee met de blessures.

Rotterdam had die avond tegen Leiden gespeeld. Via de Livestream gekeken, verzorgd door Arie In ’t Veld op YouTube. Leiden won met 60-79. Voor redelijk gevulde tribunes bovendien. Er was sfeer, het lijkt erop dat er iets goeds van de grond komt in Rotjeknor. Het spel van de thuisploeg hield nog niet erg over, maar dat kan maar zo veranderen. Weliswaar heeft de ploeg enorm ingeleverd toen Yannick Franke verliet voor ons Donar, center Lucas Steijn bleef de Maasstad verkiezen en kwam dus niet naar Groningen. Daarnaast hebben ook Mladenovic, De Randamie en Theeuwkens een Donarverleden.

Het is de avond van het Nederlands voetbalelftal. Voor hen is het do or die. Toch vinden, volgens de officiële telling 2385 toeschouwers de gang naar MartiniPlaza. Misschien in de veronderstelling dat Donar wel even over Rotterdam Basketbal heen zal marcheren. Uiteindelijk is dat ook zo, gezien de winst van 94-78 (22-25, 49-40 en 79-58). Maar in het eerste kwart ziet dat er nog niet naar uit.

Eerste kwart. Waar Leidens Worthy De Jong zijn omaknotje heeft afgeknipt, hebben nu Lucas Steijn en Garrick Sherman van die herfstpaddenstoelen op hun hoofd. De wedstrijd begint met minuten lang schoten missen, maar als Steijn een fout op Bekkering maakt, brengt die laatste met vrije worpen eindelijk de 2-0 op het bord. Later in de wedstrijd paft Ties Theeuwkens een drie vanuit de hoek de basket in voor 4-5. Het wordt het begin van een serie driepunters van zijn hand (21 punten). Prachtig is de steal en score van Yannick Franke voor 22-23.

Tweede kwart. Soms eindigt een actie in schoonheid. Zo wordt er heerlijk rond de Rotterdamse zone gepasst, totdat Chase Fieler vrij staat. Echt in de wedstrijd zit hij echter niet, hij mist. Jonkie Franke doet het dan maar zelf. Hij dribbelt sterk om de zone heen voor een drive naar de basket (24-27), gevolgd door een driepunter (27-27). Als Ken Brown een fout van niks aangesmeerd krijgt ontploft coach Erik Braal. Een goede zaak, laten zien dat je zoiets niet slikt. Een wondermooie score volgt als Theeuwkens hoog over Dourisseau weer eens een bom laat vallen. Net zo mooi is de centermove van Sherman onder Steijn door (35-30). Met twee knappe tip-ins brengt Fieler de ruststand op 49-40.

In de rust wordt her en der op de tribune gepoogd de Livestats op de Phone te krijgen, maar nee, wederom is Cybersport weer zo dood als een pier. Kwart drie start met evenveel fast breaks (Bekkering, JD en Brown). Het definitieve gat is daarmee geslagen (55-40). Heerlijk is te zien hoe Will Sullivan verdedigt. Minder leuk is de val van De Randamie op de enkel van Chase Fieler. Hinkepinkend wordt hij van het veld gedragen. Als Rotterdam wat terugkomt schudt Brown een fantastische crossover uit zijn mouw, inclusief score voor 64-50. De komische noot komt van Yannick Franke. Zijn steal is een onvervalste voetbal. Een fluitsignaal blijft uit en dus scoort hij dan maar (73-51). Ook bijzonder zijn de vrije worpen van Sherman. Vlakker dan vlak, maar wel overwegend raak.

Vierde kwart. Dribbelen kan de Sherman ook, over de hele nog wel. Zijn vrije worpen betekenen 80-58. Rotterdam wordt door de smalle rotatie moe. Steeds weer vallen rebounds in Donarhanden. Mogelijk dat het daardoor komt dat Lucas Steijn bij zijn vijfde fout ruzie zoekt met Ross Bekkering. Wat ook zeker de vermelding waard is, de dunk van Bekkering over de 2.14 meter lange Robert Krabbendam heen.

Tot slot: uiteindelijk toch een reguliere overwinning van Donar op Rotterdam. Voor Donar kwakt Brown er 19 punten in. Maar wat belangrijker is, hij vindt nu zijn medespelers ook beter dan voorheen. Franke en Bekkering tekenen voor elk 20 punten. Wat Franke betreft: zijn schoten zijn als de regenboog. Het is maar goed dat Plaza een hoog dak heeft. In de drive loopt hij zich nog wel eens vast. Er zullen dit seizoen veel leermomenten voor hem zijn bij Donar. Maar dat is waarom hij naar Groningen kwam.

En het Nederlands voetbalelftal? Het geeft maar weer eens aan dat topsalarissen niet de winst garanderen. Voetballiefhebbers zullen bedroefd zijn, maar moet je niet eerst diep vallen om weer te kunnen stijgen? We gaan het zien.

Tot ziens, tot DONAR!

Jan Weeber.

1 reactie

    1. Marianne –

      Is er vanuit Groningen dit seizoen een livestream georganiseerd? Voor de wedstrijd van vanavond tegen Landstede bijvoorbeeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *