Word nu lid!

Donar in de Kantlijn: Het Donarseizoen staat in de startblokken

door admin | 1 reactie

Het Donarseizoen staat in de startblokken.

Het is dinsdag 1 september, dat de ploeg van Donar de eerste training gaat afwerken voor publiek. En wel om 18.30 uur. Later dus dan gebruikelijk en dat op het verzoek van de Supportersvereniging Donar. Deze hoopt voor het komend jaar op goed overleg en een goede communicatie met en over Donar. Hoopvol is in dezen dat het bestuur een Communicatiecommissie heeft geïnitieerd en daarvoor zelfs een sponsor heeft gevonden in Studio Paraat. Wat de transparantie betreft: welke andere DBL ploeg heeft zijn begrotingen en jaarverslagen op de eigen website staan? Geen enkele, behalve Donar. Tevens zijn we deze zomer keer op keer geinformeerd over de komst van spelers, die momenteel de hoofdmacht van Donar vormen.

In de tussentijd mocht Erik Braal bij TV Noord even fijntjes uitleggen aan het “Sportgeweten van het Noorden” dat het borrelpraat is, dat een Donarploeg samenstellen een kwestie van videootjes kijken is. Hij legde hem voor dat, bijvoorbeeld bij de selectie van Will Sullivan, met vier kandidaten was gesproken, maar ook met oud-ploeggenoten, coaches en uiteraard met de kandidaten zelf. Nu is het “Sportgeweten” (hoe vaker de term gebruikt, hoe minder gewicht het krijgt) altijd uit op een relletje en dus begon hij over de Tweets van Garrick Sherman. Hij weet klaarblijkelijk niet dat het algemeen beleid is dat spelers, die naar Donar komen worden onderwezen in wat ze wel en niet op sociale media mogen plaatsen. Iets van reputatieschade en zo. Standaard procedure dus. Coach Braal sprak wijze woorden over jeugdzonden, maar ook dat hij de situatie blijft monitoren. Bijna vaderlijk!

Dit jaar speelt Maarten Bouwknecht bij Den Bosch. Hij had van Donar een aanbieding op zak, maar wenste niet te wachten op de komst van coach Erik Braal. Hij tekende daarentegen, voor dat moment al, een driejarig contract bij SPM. Dat lijkt kiezen voor zekerheid, maar het is allerminst zeker of de sponsor er na komend seizoen nog een jaartje bij aanplakt.
Eveneens niet echt handig was het optreden van Sean Cunningham. Hij had komend seizoen nog bij Donar gespeeld als hij niet had gezegd met tekenen te willen wachten tot na het EK. “Het is graag of niet”, had Martin De Vries nog zo gezegd. En in feite valt Lance Jeter om een soortgelijke reden af. Het zij zo, het is niet anders. Voor Sean blijft over: geen EK, geen Donar. Veel succes elders…

Ook geen EK trouwens voor de nieuwbakken Leidenaar Koenis. Een speler als Nicolas De Jong -wie kent hem niet- kreeg “Ins Blauwe hinein” zomaar ineens de voorkeur boven de man die het NL Team mede het EK had binnen geloodst. Ik had met Thomas te doen.
En tenslotte ook niet voor de nieuwbakken Nederlander Jason Dourisseau. In mijn ogen kreeg hij veel te weinig kansen van coach Van Helfteren. Daarover gefrustreerd en daarbij de zorgen over zijn zieke oma, haakte ook deze Donar speler af.
In eerste instantie was Ross Bekkering boos dat hij voor het NL Team helemaal geen uitnodiging had gekregen, maar de man met roots in Nieuw Buinen kan komend seizoen keihard wraak nemen. Geholpen door Bas Veenstra en de eerder genoemde Sherman.

Ohja, coach Braal moest het “Sportgeweten” uitleggen waarom Sherman in één seizoen twee clubs had gehad (reden: later gearriveerde concurrentie op zijn speelpositie). Want dat zou volgens dat “Sportgeweten” een slecht teken zijn (??). Je zult iets toch eens positief benaderen zeg, dan heet je natuurlijk niet kritisch te zijn.

Wat is er deze zomer weer veel werk verzet. Vanuit mijn vorige job weet ik hoeveel werk eraan vast zit om iets te regelen en neer te zetten als organisatie. Daarbij wil de buitenwacht vaak sneller vernieuwen dan in de praktijk mogelijk is. Maar reken er maar rustig op dat ook komend seizoen er verder gewerkt wordt aan de bestuurlijke vernieuwing die is ingezet. Er staat een stip op de horizon, zoals die bij vorige Donarbesturen nog wel eens ontbrak. Donar heeft al historie, nu nog een dynastie neerzetten. Eentje die een stevig doortimmerd bestuurlijk fundament heeft (vandaar dat haastwerk nu niet geboden is!) en garant staat voor vele toekomstige jaren topbasketbal in Groningen. Dat vergt beleid inderdaad.

Nu ontstond daar deze zomer een merkwaardige discussie over op internet. Het aantrekken van Nederlanders zou zich scharen onder goed beleid, het spelen met Amerikanen zou daar geen goed teken van zijn. De aanleiding hiervoor is dat Den Bosch Leon Williams, Valentijn Lietmeijer en Maarten Bouwknecht aankocht en men met slechts één enkele Amerikaan gaat spelen. En dan ook nog met meerjarige contracten. Zoals gezegd, met de zekerheid dat hoofdsponsor SPM in elk geval dit seizoen present zal blijven.
Donar heeft veel buitenlandse inbreng en slechts enkele tweejarige contracten met spelers. Roepen dat dit slecht beleid is, slaat nergens op. De vijver om uit te vissen qua Nederlandse topspelers is klein (bijna leeggevist door SPM), maar bovendien is het niet aan een club een speler een driejarig contract door de strot te duwen. Een speler is geen materiaal, maar een mens die zijn kansen afweegt en risico’s afweegt. Het is aan een speler als hij niet verder wil gaan dan een 1 jarig contract. Voor de club is het dan kiezen of delen. Kijk in dit verband naar Yannick Franke. Door het hele land begeerd. Gaat naar Donar. De club is dan niet in de positie van hem te eisen dat hij voor meerdere jaren tekent.

Volgens criticasters zou het een hete zomer worden. Dat viel qua weer toch wel tegen soms. Qua Donarontwikkelingen kun je gerust stellen dat ik het er af en toe warm van kreeg. Wat een goede spelers staan er straks op de speelvloer van MartiniPlaza. Nu zien of Braal en Mekel er een ploeg, een vechtmachine, van weten te smeden.
Tot ziens, tot Donar als we op dinsdag 1 september de heren voor het eerst aan het werk kunnen zien. Van harte welkom Ken, Dexter, Yannick, Will, Skip, Jason, Niek, Chase, Bas, Ross en Garrick!

Jan Weeber

1 reactie

    1. Eppo –

      Heel goed en transparant stuk meet een hoop goede info…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.