Word nu lid!

Braal komende 2 jaar coach van Donar

door Bas | Geen reacties

Erik Braal is de komende twee seizoenen headcoach van Donar. De 44-jarige Dordtenaar komt over van het Oostenrijkse Redwell Gunners, waar hij sinds maart 2014 de hoofdcoach was.

Maandagmiddag introduceert voorzitter Gert Kiel van Donar de nieuwe roerganger in de persruimte van de club in MartiniPlaza: “We zijn blij en trots dat we het rondzingende gerucht nu kunnen bevestigen. En Erik Braal kunnen presenteren is nieuwe headcoach van Donar.”

Sinds donderdagavond circuleerden hardnekkige geruchten over de komst van Braal naar Donar, die naast de Belg Jean-Marc Jaumin genoemd werd als meest reële optie als opvolger van Ivica Skelin. “Als coach van Rotterdam, Bergen op Zoom en Aris Leeuwarden heeft hij zijn sporen in Nederland ruimschoots verdiend. In onze ogen is hij voor ons de juiste coach op het juiste moment.”

“Braal moet bij ons de sportieve doelstellingen realiseren en daarnaast richting geven aan de jeugd, waaronder het Regionaal Training Centrum Noord. “We willen onze grote en trouwe ‘fanbase’ herkenbaarheid bieden en zijn daarom een contract overeengekomen voor de komende twee seizoenen met een optie voor nog eens één seizoen. Dat moet de nodige continuïteit bieden. Namens het bestuur, managementbureau, vrijwilligers, BBC-leden, seizoenkaarthouders en andere fans van Donar, wil ik Erik van harte welkom heten bij Donar.”

Lijn voortzetten
Technisch bestuurslid Martin de Vries vertelde daarna: “Het is een coach die heeft bewezen prestaties neer te kunnen zetten. Bovendien denken we met Braal de lijn van Skelin te kunnen voortzetten. De karakters zijn verschillend, maar de stijl van spelen lijkt op elkaar. Erik heeft bovendien oog voor jeugd en de ontwikkeling van spelers. Hij wil dat zijn ploeg zowel aanvallend als verdedigend als team opereert.”

Daarna lichtte hij de zoektocht van de afgelopen weken toe: “Nadat bekend werd dat Skelin niet zou terugkeren, zijn de op zoek gegaan naar een nieuwe coach, een nieuwe weg, een nieuwe uitdaging. Een week geleden hebben we uitgebreid met elkaar gesproken en vanaf dinsdag was de intentie er om een contract aan te gaan. Aan het einde van afgelopen week hebben we een verbintenis gesloten.”

De komende weken staan in het teken van het samenstellen van het team en daarnaast andere praktische zaken: “Het oefenprogramma vaststellen, het trainingsprogramma en wedstrijdschema. Met het samenstellen van het team zijn we al begonnen en daarmee zullen we dus verder gaan.” Duidelijk werd dat naast Craig Osaikhwuwuomwan ook Maarten Bouwknecht komend seizoen niet actief zal zijn in Groningen. Naar verluidt gaat Bouwknecht de overstap maken naar landskampioen Den Bosch.

Europees
Vervolgens vertelde Kiel nog over het Europese avontuur dat Donar graag wil bekostigen met ‘crowdfunding’ buiten de reguliere begroting. BBC-leden hoeven, in tegenstelling tot reguliere seizoenkaarthouders, contractueel niet te betalen voor hun plekken tijdens Europese wedstrijden. “We zullen een beroep doen op alle BBC-leden, seizoenkaarthouders en overige fans om bij te dragen aan een mogelijk Europees avontuur (Eurochallenge – red.). Van de BBC-leden hebben we zo’n 40% gebeld en zitten we op een score van 35% van het totale bestand dat graag wil meedoen. Het leeft ontzettend onder de sponsors. Velen zijn enthousiast om bij te dragen en dit avontuur buiten de begroting mogelijk te maken.”

Martin de Vries voegde daaraan toe: “Het is vaak de eerste vraag die gesteld wordt, speel je Europees of niet. Het is een podium, geeft exposure, de kennismaking met andere basketbalculturen en het reizen. Het is bij de potentiële spelers bekend dat we de ambitie hebben Europees te gaan. Over een dag of tien is de loting al. Het is kort dag, maar ik heb het gevoel dat we het momentum hebben om door te kunnen pakken.”

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.