Word nu lid!

Donar in de Kantlijn: Donar maakt er 3-1 van!

door | Geen reacties

Zeven mei 2015 mag worden bijgeschreven als een gedenkwaardige. De familie Sanchez wordt verblijd met de geboorte van dochter Kate Presley, waar “oom Lance” ook zeer blij mee is. Nu kan een kersverse vader ervoor kiezen rust te nemen, maar nee die besluit met het hoofd in de wolken naar Leiden af te reizen. Alsof het business as usual is doet hij in de wedstrijd van zich spreken met zijn inzet en 12 punten, 3 assists en 10 rebounds. Game 3 dus, een belangrijke. Want stel toch voor dat je er eentje kunt stelen op zo’n bijzondere dag. Welnu, het team bezorgt papa Mark zijn cadeautje: een klinkende 69-79 uitoverwinning! In de volle Vijf Meihal laat Sean Cunningham even fijntjes zien dat een aantal Leidenfans hem veel te snel heeft afgeschreven toen hij naar Donar vertrok. Zijn 17 punten zeggen wat dat betreft genoeg. Wat ook zeker meehelpt is de wijze waarop Donar de vrije worpen schiet: ruim 92 procent ploft in het netje. Ook heeft Donar een surplus aan punten vanaf de bank. Rest de complimenten voor de fans die naar Leiden waren afgereisd. De uitspraak van Rogier Jansen over theaterpubliek heeft zijn uitwerking niet gemist: het “Leiduhh Leiduhh” wordt ruim overstemd door het “Lalalalala…Dooooonar Groningen”. En de omroeper van dienst daar steelt de show door steevast en consequent de namen van Leidenschutters door de Schuur te doen schallen, die… hun schot missen! Merkwaardig…

Opmerkelijk op deze dag is ook de uitspraak van de Commissie van Beroep van de NBB als de Diskwalificerende fouten van Joe Burton (Landstede) en Arvin Slager (SPM) van tafel worden geveegd. Veel plezier heeft SPM daar niet van. Arvin grossiert in turnovers en Zwolle wint de wedstrijd in de Maaspoort, waardoor ook daar de stand op 1-2 wordt gezet. Scheidsrechter Zwiep en kompanen worden met de uitspraak keihard en voor iedereen zichtbaar op Twitter, de digitale schandpaal, gecorrigeerd. Als van elk ijkpunt in het eindrapport wordt gesteld dat “daarvan niets is gebleken”, dan komt dat niet echt lekker over…

Wedstrijd 4 in MartiniPlaza wordt een cruciale. Wordt het 3-1 of neemt Leiden revanche? De wedstrijd wordt geleid door… Nico Zwiep en twee waterdragers. Ze maken er waarlijk een potje van. Ronduit onbegrijpelijk en bespottelijk is het inconsequente van hun arbitrage, met als dieptepunt de technische fout voor Bill Clark. Leiden speelt zeer fysiek en zo wordt Clark onder het bord keihard getorpedeerd. Uiteraard reageer je dan, niet opvallend maar blijkbaar genoeg voor een technische fout. Als Lance Jeter vol onbegrip kijkt (!) krijgt die er nog een technische fout bij ook! Wat een verschil met de wijze waarop Leidenaar Rogier Jansen wordt behandeld. Keer op keer mag hij bij de leidsmannen komen zeuren, krijgt waarschuwing op waarschuwing, maar de T… die komt niet!

De wedstrijd zelf is er eentje die werkelijk bol staat van de spanning. Leiden weet dat winnen een must is. Maar Donar weet dat ook en trekt uiteindelijk aan het langste eind. Via 19-11, 36-31, 49-49 wordt het 63-59. Zo te zien dus eigenlijk een wedstrijd van 1 kwart, want daarin moet blijken naar welke kant het muntje zal vallen.

Onder toeziend oog van ex-Donarspeler Jamal Boykin gaat de thuisploeg goed van start. Op de Leidse tribune bevindt zich een klein groepje zelfbenoemde “beste supporters van Nederland”. Toegegeven, ze hebben een hoop lawaai. Afgekeken van de Donarsupporters die een paar dagen geleden de Schuur op hun kop zetten? Toch vallen ze snel stil, als de ene na de andere driepunter in de Leidse basket ploft. Dan Jeter, dan Sanchez, dan Clark, de bommen vallen als rijpe appelen. De sfeer op de tribunes is geweldig en het Legacy Dance Team laat ondertussen weer eens zien de enige professionele dancesquad in de DBL te zijn. Toch wordt de afstand tot de Sleutelstadbewoners niet onoverkoombaar als Joe Willman ook een driepunter loslaat en de kwartstand op 19-11 wordt vastgesteld.

Het tweede bedrijf begint met een heerlijke backdoorcut van Jeter op Sanchez voor 21-13. Sanchez valt bovendien op door een fenomenale defense op Kherazzi. Dat doet Ross Bekkering ook, maar als hij foutief wordt geblokt en de scheidsen niets daarvan hebben gezien (???) raakt hij gefrustreerd. Dat gaat zeer ten koste van zijn effectiviteit. Werk aan de winkel, je moet zoiets snel achter je laten en verder gaan met waar het om gaat: de wedstrijd winnen! Weer gooit Willman er een drietje in (29-23) en vervolgens gaan de scheidsen de fout weer in. In de laatste seconde krijgt Donar onterecht een uitbal weer terug, gevolgd door een driepunter van Cunningham voor 36-31. De frustratie in het Leidenvak is terecht!

Het derde kwart wordt, zoals eerder gemeld ontsierd door arbitraal geschutter, nu zeer ten nadele van Donar. De 3500 toeschouwers reageren furieus. En wederom wordt Bill Clark op de grond gekwakt, ditmaal door Van der List. Geen onsportieve fout. Dat geeft niet, het is immers play-offs. Maar fluit dan ook niet voor al die onbenulligheden heren! En Donar? Het komt steeds meer in het nauw. Gek genoeg omdat de vrije worpen maar niet willen vallen. Waar het percentage in wedstrijd drie boven de 90 procent lag, stuiteren de ballen nu juist van de ring! Aan het eind van het kwart mist Jeter zelfs 2 vrije worpen achter elkaar, duikt Bill Clark met zijn gezicht tegen de boarding, maar al met al is 49-49 het eindresultaat!

Q4 is is money time. 3-1 of 2-2? De zenuwen slaan toe. Over en weer worden aanvallen verprutst, totdat dan eindelijk Lance Jeter het bal opent met een floater voor 51-49. Wederom krijgt Jansen een waarschuwing voor zeuren. Teamgenoot Dylon Cormier doet het beter. Hij brengt de stand op 55 gelijk! Wat dat betreft is het voor Rogier Jansen een wisselvallige avond. Schitterende driepunters wisselt hij af met hopeloze airballs. Die worden uiteraard met veel hoongelach begroet! Eigen schuld, dikke bult! Moet je je eigen nest maar niet zo bevuilen in het Leidsch Dagblad! Ondertussen wordt de luchtmacht van beide teams onschadelijk gemaakt met een vijfde fout (Willman en Bekkering). De spanning wordt ondragelijk als Worthy de Jong de stand op 60-59 brengt. Maar dan bewijst Jeter waarom hij de MVP is. Juist dan heeft hij ijswater in zijn aderen: zijn driepunter dendert als een mokerslag door het nylon met 63-59 als eindresultaat. Plaza ontploft! Donar was toch op sterven na dood, na het financiele debacle van Haerkens c.s.? Nee Donar Leeft. Als nooit tevoren!

Jan Weeber

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *