Word nu lid!

Donar in de Kantlijn: Donar maakt er 1-1 van

door | Geen reacties

Donar in de Kantlijn gaat over basketbal, maar kan natuurlijk niet aan het succes van FC Groningen voorbij gaan. Bevreesd als ik ben voor hypes vooraf, velen spraken zich vooraf uit voor winst voor onze FC, had ik eerlijk gezegd niet veel vertrouwen in een goede afloop. Gewend aan basketbal moest ik ook wel erg lang wachten tot er eens gescoord werd, maar toen dat door Rusnak gebeurde was de beer los. Na nummertje twee van dezelfde speler wist ik het zeker: twee bekers in Grunn! IN Zwolle won Donar de NBB beker, TEGEN Zwolle pakte de FC die van de KNVB! Groningen sportstad, zoveel is duidelijk. Laten de bestuurderen zich realiseren wat een exposure dat geeft. Zeker, er mag geld naar cultuur. Maar wil je de jeugd gezond laten bewegen en ook nog veel reclame voor je stad genereren, steun dan de topsport! Tot slot aan alle FC Groningenfans: van harte gefeliciteerd en hulde dat het een feest zonder incidenten werd! Hulde!

Nu dan de halve finales in de DBL. De eerste wedstrijd is gespeeld en is geëindigd in 86-80. Lange tijd leek een verrassing mogelijk, maar Donar kreeg geen vat op Worthy de Jong en was niet scherp genoeg op de 50/50 balls. 24 keer balverlies was ook simpelweg te veel van het goede. Aan Leidse kant was Joe Willman goed voor 25 punten. MVP Lance Jeter kwakte er voor Donar 20 in. 1-0, niks meer, niks minder… Na de wedstrijd één van de mooiste interviews met Donarcoach Ivica Skelin, waarin hij ruiterlijk toegeeft een verkeerde beslissing te hebben gemaakt toen hij op het eind Bekkering, die terugkwam van een handblessure, inzette in plaats van Thomas Koenis die goed in de wedstrijd zat door de rebounds te pakken. Die vielen nu in de handen van Leiden. “I am a human being, so I do make mistakes”. En Koenis? Hij zei dat het aan de coach is wanneer hij wordt ingezet. Donar is ONE TEAM! En dus: ervan leren en op naar editie twee in de serie.

Voorafgaand aan het duel gooit ex-Donar- en nu Leidenspeler Rogier Jansen olie op het vuur door te stellen dat Groningers in Plaza “theaterpubliek” vormen. De fans in de Vijf Meihal hebben veel meer lawaai, stelt hij. Een nogal ondoordachte uitspraak. Enerzijds omdat de Groningse fans hem jarenlang hebben gesteund met veel herrie, maar ook omdat de “Schuur” in Leiden nu eenmaal een veredelde gymzaal, inclusief klimrekken aan de muur, is waar het gluid nu eenmaal niet weg kan. De gevolgen van zijn uitspraak zullen hem weinig bevallen zijn. Hij lag volkomen aan de ketting en het publiek in Plaza denderde weer een orkaan van lawaai door de hal. Zoals zo vaak wordt het dan weer zeuren tegen de scheidsen en vragen om een onsportieve fout van een Donarspeler. Laten we het er vriendelijk op houden dat niet bijzonder sportman-like is.

Veel belangrijker: de wedstrijd. Vooraf was de banier van Benny van der Reijden in de nok te bewonderen. De crowdfundingactie bleek zo’n groot succes dat ook het Beatrixziekenhuis van het UMCG er nog van mee profiteert. En ook de klappers vielen in de smaak, alleen al om die mooie foto van de Donarploeg erop, zijnde de bekerkampioen! Die bleven klapperen tot de eerste Donarscore. Daarbij gezegd: er viel ook veel lawaai te maken. De wedstrijd stond bol van de spanning en kende vele mooie momenten. Wat te zeggen van dat enorme blok van Sanchez op Kherazzi in het eerste kwart. En vlak voor het eind de verre driepunter van Bill Clark, die de kwartstand op 23-17 deed eindigen.

Het tweede kwart deed Cunningham waar hij goed in is: de basket aanvallen. Dat leverde behalve een score ook de derde fout voor ZZ-speler Jeroen van der List op. Toch komt Leiden terug. Eerst kwakt Joe Willman er een driepunter in voor 25-22 en even later zet Creek de stand op 25-24. Ondertussen strooien de scheidsrechters weer druk met fouten. Zo houdt Thomas Koenis zijn hand omhoog, raakt niks, maar krijgt toch een fout. Huhhh??? Meer last heeft Bas Nelemans van het fluitgedrag. Dat hij de spierkracht van Ross Bekkering niet de baas is, dat is logisch. Maar dat probeert hij toch, wat hem in korte tijd op 4 fouten komt te staan. Coach Casteels reclameert en hoppa: technische fout voor de Belg. Later krijgt ook de Leidse bank nog een Technische fout aangemeten. Kwartstand 42-33.

In het derde kwart zien de 3080 toeschouwers Bas Veenstra het veld in komen. Hij start met een slimme tip-in voor 42-33 en later een sterke drive (49-33). Leidenaar Worthy de Jong presteert het over Craig O heen te dunken, ondanks het lengteverschil. Gezegd moet worden: even later neemt Craig wraak door ook knalhard de bal door de ring te jagen. Memorabel is ook de drive van de kleine Mladenovic over Van der List heen. Het kwart eindigt in 63-45.

In feite is de wedstrijd dan al gespeeld. Door de zeer strakke Donardefense is duidelijk dat de winst nooit meer in gevaar zal komen. Van der List haalt nog even zijn vijfde fout op en Bill Clark haalt zijn technische fout op. Hij kan maar niet begrijpen wat hij fout doet in de ogen van de scheidsrechters. In zijn land zouden die pussycalls nooit gefloten worden. Maar van waarde blijft hij zeker. Wat een werker! Net als Jeter, net als Bekkering, net als… de hele ploeg! Hard work pays off. Daar kan geen arbitraal trio tegen op. Zo’n zestig (!!) fouten in een play-offwedstrijd, het is een schande! Eindstand 78-63. Eat that!

Jan Weeber

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *