Word nu lid!

Donar in de Kantlijn: Donar verslaat Leiden

door | 2 reacties

Het gaat om het kweken van een topsportmentaliteit, dat is wat Marco van den Berg van RTC Noord vertelt als hem wordt gevraagd naar de oorzaak achter het nieuws dat jeugdspeler Rienk Mast uitgenodigd is voor een stage bij de basketballafdeling van het grote Real Madrid. De jonge garde die training van hem krijgt is bereid twee keer per dag intensieve trainingen bij hem te volgen en Van den Berg is er dan ook van overtuigd dat er over niet al te lange tijd meerdere spelers in de DBL te zien zullen zijn. Dat er diverse van hen dromen van Spanje of zelfs de NBA is een goede zaak, hoog inzetten is immers de definitie van topsport. De tijd gaat leren wat de realiteit voor hen zijn zal.

Ook zal de tijd leren of de gebroeders Wagenborg shirtsponsor van Donar zullen worden. Dat is althans wat reporter Piet van Dijken voor Oog TV hardop droomt in een “Herestraat-gesprek” met Donarvoorzitter Gert Kiel. Zes ton en Donar kan Europa in. Zonder schulden of lijken in de kast houdt Kiel de kijker voor. Een schijntje, als je weet hoeveel aandacht Donar in de media genereert en hoeveel toeschouwers MartiniPlaza weten te vinden. Daarbij gezegd dat Kiel op de Donarwebsite kan melden dat de Raad Van Toezicht is ge├»nstalleerd. Donar is weer helemaal gezond en deze Raad ziet erop toe dat die situatie zo blijft!

Na alle grollen en grappen van de Harlem Globetrotters in MartiniPlaza, nu een serieuze wedstrijd om de derde plek in de eindrangschikking van de DBL. Eentje, in een wederom vrijwel uitverkocht MartiniPlaza (4350 toeschouwers) tegen Leiden nog wel! De clash van Vlaming Casteels tegen Kroaat Ivica Skelin. Die laatste is met afstand de beste trainer-coach in Nederland. Niet voor niets zijn er spelers die naar Donar komen, juist omdat Skelin daar trainer is. Hij wil ook graag bij Donar blijven, maar stelt daarbij de voorwaarden dat Donar Europees gaat spelen, een team van twaalf spelers formeert en van meet af met vier Amerikanen. Voorwaar een opdracht voor het bestuur!

Opvallend detail in het programmaboekje bij Donar tegen Leiden is dat Ben Kah stelt dat optimisme Groningers vreemd is. Welnu: ik ben een geboren stad-Groninger en heb van meet af aan verkondigd dat het wel goed zou komen met Donar. Tot ergernis van een enkele Leidensupporter en meerdere Donarsupporters. Waarom? Omdat pessimisme nergens toe leidt. Zo simpel is het!
Ook opvallend: eindelijk wordt Thunder ingezet bij het tonen van reclame. Dat kan natuurlijk veel vaker. Laat maar rondsjouwen met borden en vlaggen met opdruk, laat hem maar ballen met reclame in de basket mikken en meer van die ongein. Als het maar geld oplevert! Nog iets grappigs: er wordt volop ge-sms’t om Mini-Thunder Chantal de Boer te laten winnen op TV bij Junior Dance. En jawel, dat lukt. Chantal: van harte!

En dan de wedstrijd zelf. Dat wordt een klassieke Donar-Leiden-kraker, waarbij de thuisploeg wint via 10-12, 29-21, 47-48 en 70-65. Daarbij aangetekend dat Donar Wright en Bekkering mist en Leiden het zonder Felder en Cormier moet stellen. Gelijke stand dus. En dus mag Craig Osaikhwuwuomwan starten. Hij laat zien wel degelijk te kunnen vechten. Dat moet ook wel, want van Leiden kun je alleen bikkelend winnen. Zij kunnen verdedigen als de beste, wat ze vooral in het tweede helft laten zien. Eigenlijk is dan elk middel toegestaan, inclusief het bewerken van de scheidsrechters. Die hadden besloten zich niet te laten provoceren en dus kunnen De Jong en vooral Jansen eindeloos tegen hen blijven mekkeren, zonder een fout aan de broek te krijgen. Een onsportieve fout had De Jong zeker moeten krijgen. Donar’s Stefan Mladenovic had De Jong per ongeluk licht in het gezicht geraakt en bood daar zichtbaar zijn excuses voor aan. De Jong kon de sportiviteit niet opbrengen die te accepteren en sloeg die excuses overduidelijk af. Zulk onsportief gedrag heeft zo’n klassespeler toch niet nodig?

Wat De Jong betreft: wat is Leiden zonder de speler met het komische knotje op het hoofd? Zijn invloed straalt zich uit over de hele Leidse ploeg. Zijn turnovers zij hem vergeven, zijn voor gaan in de strijd is fenomenaal. Toch was dit niet voldoende tegen de vechtploeg die ook Donar is. Als Lance Jeter, in een poll van Leon Kersten op Twitter, door de fans tot MVP van het seizoen wordt getorpedeerd is dat voor Leidencoach Casteels reden hem volledig aan de ketting te leggen. Dat lukt goed: de 5 puntjes van Lance tonen dat aan. Maar Donar is meer dan Jeter. Zo staat Bill Clark op en vecht zich een slag in de rondte. En ook Mark Sanchez is juist nuttig op die momenten waarop een score bitter nodig is.

Aanvankelijk lijkt Donar weg te lopen, maar na het derde kwart is de stand nog steeds in evenwicht. Doordat Lance Jeter al snel op 4 fouten is getrakteerd (waarvoor eigenlijk?) moet hij regelmatig in de defense zijn tegenstander De Jong laten lopen. Die heeft dan ook vrije doorgang en daarmee houdt hij ZZ op de been. Als de Leidse ploeg in het laatste kwart met een punt voor staat, brengt Koenis de stand op 49-48. Leiden slaat weer terug, maar Jeter maakt er 51-51 en 52-51 van. Vervolgens drukt Mladenovic af voor 55-51 en later Sanchez voor 59-53. En toch is het daarmee niet gedaan, want Leiden weigert op te geven. Het is Maurice Creek die de Sleutelstadbewoners zelfs weer voorop in de stand brengt: 64-65. Maar dan is het onverwacht op voor hen. Cunningham, Clark en Jeter brengen in een spannende eindfase de stand op 70-65 en daarmee stelt Donar de derde plaats op de eindrangschikking veilig. Op naar de derby tegen Aris in de Play-offs!

Jan Weeber

2 reacties

  1. Sandra –

   Hoe komt het toch Jan Weeber dat je door niemand gepruimd wordt? Nu zijn weer al je posts op het Gastenboek van Leiden verwijderd. Voor de zoveelste keer. Moet er onderhand geen lichtje bij je gaan branden??

  2. Karel –

   Sandra,

   als er iemand een grote plaat voor zijn kop heeft dan is het Jan Weeber, de betweter.
   Op bijna ieder gastenboek heeft deze eigenzinnige dorpsonderwijzer een ban omdat hij op een vervelende manier anderen de les probeert te lezen. Door niemand serieus genomen. Eigenlijk heb ik nu al te veel woorden vuil gemaakt aan deze mafkees. Eens kijken of ie ook zo’n groot mondje heeft als zijn clubje in de halve finale wordt uitgeschakeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *