Word nu lid!

Donar in de Kantlijn: Donar in de Bekerfinale!

door admin | Geen reacties

Mag ik dat zeggen? Zeker, dat mag ik zeggen! Zelfs Mart Smeets sprak de meute toe via het scherm tijdens het All Star Gala. En ook Ton Boot gaf acte de presence. Alsmede Bert Kragtwijk, Rolf Franke, de senioruitvoering van Kees Akerboom en wederom via het scherm de beste Nederlandse basketballer ooit: Rik Smits. Hij gooide ook nog 25.000 dollar in de ruif van het NMT. Kortom: vanuit Den Bosch kraaide de victorie. En dat als gevolg van het feit dat de vertegenwoordigende basketballers van Nederland het EK hebben bereikt. Geheel tegen de verwachtingen in bereikte coach Van Helfteren met zijn ploeg deze mijlpaal. Afgeschreven door NBB-voorzitster Francisca Ravensteijn en nu door haar club losgelaten gaat het NMT solo verder. En ineens zien schaduwen uit verleden het weer zitten met het team en de Mickey Mouse-competitie van de DBL. We gaan jeugd opleiden klinkt het. Dat wordt al sinds jaar en dag geroepen. Geen nestbevuiling meer door NOS-spreekstalmeesters en kampioenenmakers gaan we de hoogtijdagen van het Nederlandse basketball tegemoet. Vindt u het erg dat ik als nuchtere Groninger dat allemaal nog moet zien? De peiler waarop dit alles rust is en blijft immers riskant smal: het gebrek aan geld! Bert Kragtwijk, vroeger een begenadigd center van Delta Lloyd Amsterdam, ontweek althans angstvallig de vraag of de financiering van het NMT nu rond was.

Later in de week haalt Donar zijn gram bij Aris Leeuwarden voor de wanvertoning die daar eerder werd geleverd. Dit keer geen gebrek aan inzet aan Groningse kant. Weliswaar wist Tjoe de Paula Donar te kijk te zetten en onder de borden heersten de Friese Amerikanen Simmons en Watkins, maar de Donarploeg bleek een diesel. Na een boerenkoolstart, vol denk- en passfouten ging het steeds beter lopen en kwam de Friese ploeg op het eind simpelgezegd adem tekort. Waar Sanchez nog steeds in een shooting slump zit, daar pafte Bouwknecht steeds raak. Vooral omdat hij de opdracht van Skelin, de basket aanvallen, goed uitvoerde. Geholpen door Bas Veenstra. In de centerrol hield hij zich aan de basics: bal afvangen, meteen omhoog en score! De beste van allemaal was DeJuan Wright. Mij niet aanvallen? Pay the price! Attack the rim baby! Gevolg: het stille Kalverdijkje droop af met een klinkende 77-97 om de oren. Prachtig in beeld gebracht door Podium TV met deskundig commentaar van Hink-Jan en Evert-Jan!

En dan de wedstrijd van vanavond. Paginagroot aangekondigd in een advertentie in het Dagblad en zelfs een artikel over de terugkeer van Ross Bekkering. Hij en teamgenoten “bad boys” Craig en Sean hadden meegedaan aan het succesvolle GasTerra Health Energizers! Basketbalkamp 2015. Te lezen op de Donarwebsite is dat een waar feest geworden. Maar nu het serieuze werk: het gaat om de prijzen! De return van Donar tegen Leiden, met als inzet de finale om de beker! “Bring that ship home”, wenst oud-Donarster Dourisseau vanuit Duitsland ons toe.

De wedstrijd is net achter de rug, ik zit deze sfeerimpressie te typen in een bezweet t-shirt. Voor een wedstrijdverslag: zie elders. Maar tsjongejonge wat worden we af en toe verwend in Plaza. Wat een game, wat een Donarfeest. Dat begint met vlammenwerpers op het veld en eindigt in een massaal hosanna bij de 85-80 winst voor Donar. De thuisploeg begint scherp en blijft scherp. Dat hebben we wel eens anders gezien. Maar ook Leiden geeft alles. Vandaar dat de stand van 16-8, 29-23 en 31-27 uiteindelijk toch weer op 39-39 komt bij rust. De tweede helft start met een schitterende alley-oop op Wright, maar Rogier Jansen antwoordt maar weer eens met een driepunter. De ex-Donarspeler heeft het op zijn heupen en schiet uit alle standen raak. Toch lijkt Leiden te breken, nu Jeter en de wederom fantastisch spelende Wright de opdracht “attack the basket” geweldig uitvoeren. Via een driepunter van Clark komt Donar op 53-45 en via een rebound en vrije worpen van Veenstra 61-45. Gevolgd door een regenboogdrietje van Sean Cunningham (64-50). Na een onsportieve fout op Sanchez slaan bij Leidenspeler Kherazzi de stoppen door. Zijn puntige ellebogen raken Bill Clark, die zich moet laten verzorgen. Hij heeft geluk dat zijn onsportieve fout hem niet zwaarder wordt aangerekend.

In de eindfase krijgt Leiden nog even het momentum en komt terug tot 67-57. Rogier laat maar weer eens een drietje los, maar Sean antwoordt met hetzelfde recept. Vermakelijk is het moment waarop ZZ-ster Worthy de Jong, met oma-knotje getooid, de bal laat uitrollen op eigen helft. Meteen duikt Wright op de bal. Wat een slimme speler is DeJuan toch! Op het moment supreme zit Donar vast in de bijna-laatste aanval. Een slechte optie moet dan toch uitkomst brengen en dus doet Sanchez wat voor Donar een zegening blijkt: een driepunter, all nets! Leiden in last moet nu fouten maken om de klok te stoppen. Maar de hoop op gemiste vrije worpen blijkt ijdel. Die gaan er gewoon in. Er zou een aardbeving plaatsvinden, werd door Twitterende Leidenfans voorspeld. Welnu: inderdaad, Plaza schudde op zijn grondvesten nu Donar de bekerfinale heeft behaald!

Tot slot: Leidencoach Eddy Casteels had Donar voorafgaand aan de wedstrijd uitgedaagd. Het zou oorlog worden in Plaza. Oorlog? Meneer Casteels: oorlog heb je in Syrië of Oekraïne. Dit betrof een basketbalwedstrijdje, waar vrijwel de gehele aardkloot geen weet van heeft. Uw generatie werd dat ingepeperd door Edwin Starr… “War, what is it good for… absolutely nothing…” Google er maar eens op.

Jan Weeber

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.