Word nu lid!

Donar in de Kantlijn: Donar – Rotterdam

door admin | Geen reacties

Gedachte: stel je toch voor dat Johan Van Haga, sponsor van Rotjeknor, denkt: “ik doe er nog een paar goede Amerikanen bij”, dan doet zijn ploeg gewoon mee om de prijzen. Toegevoegde waarde daarbij blijkt coach Armand Salomon –wie zegt u?-, die van de ploeg een ware vechtmachine heeft gemaakt.

Nog een gedachte: Stel je toch voor dat het Dagblad van het Noorden haar lezers had verwend met een goed artikel over Mark Sanchez. Journalist William Pomp Twitterde er weliswaar over, maar is dat niet al te karig? Of een lekker dubbelinterview met Jeter en Sanchez. Het duo is immers herenigd sinds hun gezamenlijke Arisperiode.

Toen de thuisploeg het speelveld op kwam om in te schieten ontbrak Sanchez. Je denkt: “het zal toch niet…” Het duurde nog een minuut of vijf voordat hij uit de catacomben kwam. Shirtnummer vijftien, broeknummer vijf. Het inspelen van de ploeg was een traktatie op zich, een ware dunk-a-ton, met een heerlijke “threesixty” van… Sanchez.

Nog een opmerkelijk feitje: het programmaboekje ging heel erg ver terug in de tijd. Reden? De aandacht voor de spelregels van het spelletje. In vroeger jaren heette het boekje “Donarama” en bevatte steevast een bladzijde waarop de belangrijkste spelregels stonden uitgelegd. Er was toen nog geen driepuntslijn, een no-charge-zone of een verende basket. Bijeenkomsten, voorafgaand aan de wedstrijd, met spelregeluitleg… ook in die jaren vond dat al plaats. Wie er meer van weten wil: bezoek eens de website van DonarMuseum.nl. Het is een feest van herkenning voor de oudere Donarfan en een lesje geschiedenis voor de jonge.

Donar tegen Rotterdam, het werd een heerlijk gevecht. De standen: 17-19, 37-38, 63-55 en 85-75. Na het slordige trainingspartijtje tegen Weert kwam deze wedstrijd op het goede moment en op de goede dag. Het maakt toch even zo’n slordige duizend toeschouwers verschil of Donar door de week, of op zaterdag speelt.

Rotterdam gaat vol voor de winst en smijt met energie. Toch blijkt pas helemaal op het eind van de wedstrijd dat dit net ietsje te veel van het goede is. Wat houden oud-Donar-spelers Otten en Theeuwkens het lang vol om irritant dicht op de aanval van Donar te kleven. De luchtmacht van Rotterdam is eveneens moeilijk in toom te houden. Vooral Krabbendam en Steijn laten zien dat zij tot de top van het Nederlands basketbal behoren. En ook niet misselijk: Stolk, Franke en Tamasauskas. Eigenlijk gewoon een heerlijke ploeg om te komen bekijken. Komt daar een speler van het kaliber Jacky Dinkins (weet je nog wel oudje?) bij…oei, daar wil ik niet aan denken…

Wat Donar daar tegenover stelt. Geen Koenis. Die zit in burgerkloffie op de bank. Verdikkie en dat met zulke Rotterdamse reuzen op het veld… en dus moeten Bekkering en Graig O buffelen om de rebounds te pakken. Dat gaat ze niet goed af, wat blijkt bij rust: Rotterdam staat maar liefst tien (!!) afgeketste ballen voor!
Omdat het verdedigend te wensen overlaat, moet het bij Donar van de aanval komen.

Welnu: wat zal men zich bij Leiden achter de oren krabben dat het Sean Cunningham aan Donar kwijt raakte. Wederom is zijn dribbel onnavolgbaar en vliegen zijn driepunters erin alsof het geen enkele moeite kost. En dan de springveer Wright. Daar kom je voor naar Plaza. Bij Leiden was hij vooral een schutter, nu is hij de man die de basket aanvalt. Resultaat: een defensieve fout bij Rotterdam of meteen een score.
Dat Jeter snel is bewees hij door een bal te stelen door over het hele veld te rennen. Je denkt: “dat kan zo’n dikke niet”, maar hij bewijst het. Zijn schot valt goed, maar de manier waarop de scheidsrechters hem affluiten bevalt hem allerminst.

Bij rust staat Rotterdam nog één puntje voor, maar in het derde kwart slaat Donar toe om vervolgens de winst niet meer uit handen te geven. De tien punten verschil is misschien wat geflatteerd, maar de overwinning is gegaan naar de ploeg die net iets meer adem over had.

Tot slot: de verrassing van deze zaterdag mag toch wel de winst van Den Helder Kings op Landstede zijn. Zo’n dertig punten verschil. Cowboys brachten de Kings in hun voortbestaan in gevaar. Gaat Donar het nog tegen de Heldenaren opnemen? Ik doe voor de aardigheid maar eens een schietgebedje.

Jan Weeber.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.