Word nu lid!

Donar in de Kantlijn: een komen en gaan

door | Geen reacties

Zo, het moet eruit: Donar wint tegen Weert. Zoveel duidelijkheid en stelligheid: wie had dat verwacht in het basketbalwereldje. Dat wordt gekenmerkt door GTST-achtige scenario’s. Een werkelijkheid die grilliger is dan iedere fantasie. Dat was vroeger al zo, dat is nog steeds zo. Zo was het lange tijd onduidelijk of Amsterdam aan de competitie deel kon nemen. Het lukte. Zucht van verlichting. Maar het nieuws dat Magixx uit Wychen ervoor koos te stoppen was een domper. Vervolgens kreeg Weert van sponsor Maxxcom ineens geen geld meer. Is die effe lekker. Maar… John Van Haga sprong juist weer in de basketballkring om Rotterdam verder te helpen. Een co-sponsor van Den Bosch bleek een gat in de begroting van Eiffel Towers achter te laten. Dat werd gedicht door SPM. Zorg en Zekerheid ging door, maar verlaagde het budget. Geruchten deden de ronde over betalingsachterstanden bij Den Helder. En bij Donar moest er flink puin worden geruimd door Gert Kiel c.s.

Zo dat is even een leuk lijstje. En aangezien ik nu toch met lijstjes bezig ben. De volgende steden en dorpen hadden ooit eredivisiebasketbal, maar nu niet meer: Haarlem, Urk, Meppel, Haaksbergen, Bergen Op Zoom, Utrecht, Enschede, Diemen, Amstelveen, Oud Beijerland, Delft en ga zo maar door. De complete lijst kun je vast op de site van Jacob Bergsma vinden. Moet je je toch eens voorstellen dat zoiets in het voetbal gebeurt! Volgend jaar geen Feijenoord, Ajax zonder sponsor of een aantal jaren is FC Twente afwezig. Ondenkbaar nietwaar? Niet voor te stellen in het land waar schaatsen, hockey, wielrennen, tennis en vooral voetbal de dienst uit maken en de zaalsporten een stiefkindje zijn qua aandacht op televisie en in de kranten.

Nu lees ik de laatste tijd steeds vaker dat we het basketbal er weer bovenop krijgen met dit of dat beleid. Een goede jeugdopleiding bijvoorbeeld. Ook wordt een Beneluxcompetitie genoemd, waar de sterkste (lees kapitaalkrachtigste) teams uit Nederland aan mee zouden kunnen doen. En hoppa, het Nederlands Team heeft onder Toon Van Helfteren het onmogelijke waar gemaakt, door zich voor het EK te plaatsen. Als daar geen exposure uit voortkomt en half Nederland aan het basketballen gaat, dan weet ik het ook niet meer. Welnu: vergeet het maar rustig mensen! Toen het Nederlands Volleybalteam de Olympische finale van 1996 won, ten koste van Italie, was heel Nederland in rep en roer. Wat een wereldprestatie. Dat zou me toch een boost geven aan het volleybal. Niet dus, de volleybalsport is, net als basketbal, handbal, ijshockey en al die andere zaalsporten een bezigheid in de marge gebleven. Je kunt nog zo veel beleid er op los laten, zonder geld wordt het niks. Ondergetekende loopt nu veertig jaar mee in het wereldje van de oranje bal en weet dat het nooit anders is geweest. Het is een kip of ei-verhaal. Is er geld dan gaan we los, is dat er niet, dan gaan we kapot. Het Nederlands Basketball mannenteam krijgt straks mondjesmaat aandacht op TV, gaat vrijwel alles verliezen en er gaat geen enkel jongetje of meisje meer van basketballen!

Donar tegen Weert. De Zuidelijken klommen op in hun historie door toedoen van Groninger Renso Zwiers. Kampioen in 1994 en vervolgens teruggezakt naar een bestaan in de kelder van de DBL. Onder leiding van een coach met Groninger roots: Niels Vorenhout. En jawel het is weer raak: BSW vraagt het faillisement aan van sponsor Maxxcom. Ach ja, daar gaat je beleid. Geen geld immers.

Tot slot: twee iconen gaan Donar verlaten. Hilbrand Ausema, nu hoofd vrijwillers. Altijd statig rechtop door de zaal en gangen schrijdend, iedere Donarfan moet hem tegengekomen zijn. Trouwere hulpkracht kun je niet zijn als je die werkzaamheden al sinds 1972 verricht.
De ander heeft bij mij een onuitwisbare indruk achtergelaten. Het was in 1982. Jantje Dekker van Nashua Den Bosch neemt het laatste schot, maar mist. Nationale Nederlanden Donar is kampioen. En dan gebeurt het, een achteraf gezien nationaal historisch moment. Daar klinkt Queen met “We Are The Champions”. Voor het eerst in een Nederlandse sporttempel. Dus niet voor het eerst in Amsterdam of Den Bosch, maar in onze Evementenhal. Dank zij geluidstechnicus Jan Suidhof. Bedankt Hilbrand en Jan, het ga jullie goed. en drink er nog een, door speaker Frans Mulder meegesmokkelde en onder zijn tafel bewaarde fles champagne op!

Donar tegen Weert. Veel plezier. En laat je horen! Tot ziens, tot Donar!

Jan Weeber.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *