Word nu lid!

Verslag DonarHistorieDag 2012

door admin | Geen reacties

Zaterdag, half acht ‘s ochtends, de wekker gaat. Wacht even, de wekker gaat? Op zaterdag om half acht ‘s ochtends?! Jazeker, want vanavond is tijd voor de DonarHistorieDag en er moet nog veel gebeuren!
Een uur later zit ik in de bus op weg naar Eelde, vanwaar Jeroen en ik vertrekken naar Emmer-Compascuum om een aantal paspoppen op te halen. Tegen twaalven komen we aan bij MartiniPlaza, klaar om onze spullen uit te laden. Helaas was de deur nog op slot, dus dat moest nog even wachten. Om twee uur waren we er weer, gewapend met een busje en een auto propvol met paspoppen en andere spullen.
Met hulp van een aantal fanatieke SV-leden werd de ruimte onder de boventribune omgetoverd tot een museumzaal terwijl de catering van MartiniPlaza supporterscafé Jump In geschikt maakte voor een buffet.

Rond half vijf opende de demissionair voorzitter van GasTerra Flames, Rob Schuur, de avond door enkele woorden te spreken. Nadat ook de voorzitter van de supportersvereniging, Bert Nienhuis, een kort toespraakje hield werd het buffet geopend en konden de oud-spelers, -coaches en andere genodigden genieten van een goed verzorgd buffet, ondersteund door jazzband Jazzes.

Om half acht was het tijd voor de wedstrijd. Brian Defares was geblesseerd en speelde niet mee, net als de zieke Alex Wesby en Kevin McCleery. Na een gelijkopgaand eerste kwart stond het 19-16 in ons voordeel. Bij rust stond het 43-41 en had Sergio de Randamie al 19 punten. Aan het eind van het derde kwart stond Donar voor met 12 punten: 66-54. De maximale voorsprong van 20 punten werd in het laatste kwart werd bereikt met een score van 97-77. Het Groninger publiek liet flink van zich horen toen de 100-puntengrens in zicht kwam. Deze werd uiteindelijk behaald en de eindstand was 100-84. Sergio haalde uiteindelijk 27 punten. En om nog wat andere historische feitjes aan te halen: dit was de 23e keer dat Donar precies 100 punten heeft gescoord, de voorlaatste keer was vorig seizoen uit tegen Landstede: 87-100.

Na de wedstrijd was iedereen welkom in de Jump In, waar Hein Gerd Triemstra (speler van 1992-1998 en 2000-2004, assistentcoach van 2009-2011) een unieke aanwinst van het DonarMuseum onthulde: het levensgrote schilderij van John Franken dat vroeger in de Evenementenhal hing en nu in de Jump In hangt. Meteen hierna werd de “museumzaal” geopend door Jeroen en mijzelf, en stormde de menigte de zaal in. Hoewel veel mensen de tentoonstelling van vorig jaar nog zullen herinneren waren er dit jaar vele nieuwe dingen te bewonderen. Een greep uit de nieuwe aanwinsten: een schoen uit 1975/76, ondertekend door alle spelers van dat jaar, een minishirtje van Nationale Nederlanden Donar, het shirt van Harry Kuiper uit 1988/89, de borden van de spelersbus van vorig jaar en de Beker die vorig seizoen gewonnen werd. Daarnaast waren alle oude mascottepakken aanwezig en kwam ook Thunder langs om die verzameling compleet te maken.
In de Jump In kon men ondertussen genieten van een drankje en een bitterbal, aangeboden door Hanos. Ook kon uitvoerig worden gesproken met de oud-spelers en uiteraard de andere fans.
Vele positieve reacties later werd het langzaamaan rustiger onder de tribune en in de Jump In. Om elf uur werd begonnen met het afbouwen van de verzameling. Tegen half één ‘s nachts was alles opgeruimd en ingeladen en kon de tocht huiswaarts weer beginnen.


Het was een lange, zware dag, zeker als je bedenkt dat de tentoonstelling maar anderhalf uur te zien was. Toch was het zeker de moeite waard en we hebben het volste vertrouwen dat het volgende bestuur van GasTerra Flames hun medewerking verleent om ook volgend jaar een DonarHistorieDag te organiseren.
Hartelijk dank aan iedereen die op de dag zelf heeft geholpen, aan iedereen die ons materiaal heeft geleverd, aan alle fans die zijn komen kijken, aan alle spelers die zijn gekomen, en ook zeker aan de sponsoren, zonder wie deze dag niet mogelijk was geweest: Heijkoop & Partners, De Grijs Assurantiën, MartiniPlaza, Etalagepoppengigant en GasTerra Flames!

Geen reacties