Word nu lid!

Donar in Europa: een terugblik

door admin | Geen reacties

Morgen is het zover: GasTerra Flames gaat weer Europa in! In de presentatiegids van GasTerra Flames was in het kort al het een en ander te lezen over de geschiedenis van de Europese wedstrijden, maar dankzij de gegevens van het DonarMuseum hier nog een stukje in iets meer detail.

In het seizoen 1974/75 deed Donar, onder de naam Nationale Nederlanden Donar, voor het eerst mee aan Europese wedstrijden, namelijk de Europacup III oftewel de Korać Cup, vernoemd naar Joegoslavische basketballer Radivoj Korać. Onder leiding van coach Hans Perrier en met een team van 7 Nederlanders, een Surinamer, 3 Amerikanen en een Joegoslaaf werd op 5 november 1974 in Luxemburg gewonnen van BBC Etzella Ford met 78 – 110. Een week later werd thuis nogmaals gewonnen met 129 – 68 waardoor Donar doorstroomde naar de achtste finales. Daarin werd thuis met 8 punten verschil gewonnen van ASVEL Villeurbanne, maar uit verloor Donar met 23 punten waardoor de uitschakeling een feit was.

In het kampioensjaar 1981/82 werd voor de tweede maal meegedaan aan de Korać Cup. Met een score van 107 – 77 werd op 7 oktober 1981 Solent Stars uit Southampton verslagen. Uit werd het 105 – 92 in het voordeel van de Engelsen, maar het doelsaldo was in ons voordeel dus konden we door. Tegen het Spaanse Cotonificia de Badalona werd thuis gewonnen met 104 – 82 (22 punten verschil) maar uit verloren met 107 – 83 (24 punten verschil). Slechts twee punten tekort dus voor het doorstromen naar de volgende ronde!
Donar werd uiteindelijk landskampioen, maar sponsor Nationale Nederlanden stopte ermee en daarmee vertrok ook een belangrijk deel van de selectie. Coach Maarten van Gent weg, David Lawrence weg, John Franken weg… In plaats daarvan kwamen de “jonkies” Christiaan Volkers, Michel Houttuin en Jeroen Talens.

Een jaar later mocht het uitgeklede Donar aantreden in de Europacup I (European Champions Cup). Van het Noorse Ammerud IF uit Oslo werd tweemaal gewonnen (56 – 106 en 116 – 67) waarna op 4 november in Bedum een blijkbaar legendarische wedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv werd gespeeld. Maccabi, de kampioen van 1980/81 tegen het “nietige” Donar. Bij rust staat het gelijk, 32 – 32. In de tweede helft weet Donar de winst te pakken met 76 – 69. Wie had dat van te voren durven denken? Martin de Vries (14 punten in 28 minuten) was erbij en heeft het bewijs van deze winst al die jaren bewaard. De statistieken zijn te vinden op het DonarMuseum onder het kopje “Europacup”. Een week later werd in Tel Aviv met 88 – 68 verloren, maar toch.

Vervolgens duurde het tot 1990 dat (VGNN) Donar weer Europa inging, dit keer weer in de Korać Cup. Tegenstander was het Joegoslavische Vojvodina Novi Sad, waarvan twee maal werd verloren (thuis 80 – 90, uit 102 – 73). Beelden van het thuisduel zijn te vinden op YouTube.

In 1999 werd wederom meegedaan aan de Korać Cup, waarin ABV Lugano uit Zwisterland de tegenstander was. Ook nu werd tweemaal verloren, 86 – 73 uit en 61 – 78 thuis. Het jaar daarop mocht Donar zich nog een keer bewijzen, ditmaal tegen FLV Athlon Ieper uit België. Helaas werd het thuis 70 – 88 en hoewel het verschil uit met 76 – 72 kleiner was, werd ook daar verloren.

Na het landskampioenschap in 2004 mocht Donar, inmiddels omgedoopt tot MPC Capitals, wederom Europa in. De Korać Cup en Saporta Cup waren in 2002 samengegaan tot de ULEB Cup, oftewel Europacup II. Op 9 november 2004 was Maroussi Honda uit Griekenland, in 2001 winnaar van de Saporta Cup, de eerste tegenstander. Donar ging met 85 – 51 ten onder. Een week later wisten ze wel met 97 – 85 te winnen van Telindus Oostende. Na een nederlaag op en tegen Gran Canaria werd op 30 november KK Zadar verslagen met 73 – 71. Ook van Cholet Basket wist Donar niet te winnen.
Op 21 december werd nogmaals van Oostende gewonnen, de overige vier wedstrijden gingen allemaal verloren.
Maroussi werd uiteindelijk verliezend finalist in de Europa League, de nieuwe Europacup III.

Een jaar later speelde Donar in de nieuwe Europacup III, omgedoopt tot de EuroCup. Na nederlagen tegen Śląsk Wrocław, Hapoel Tel Aviv, Maroussi Honda en (heel toevallig op 15 november 2005!) nogmaals Śląsk Wrocław wist Donar de laatste twee wedstrijden tegen Hapoel Tel Aviv en Maroussi Honda te winnen met respectievelijk 66 – 73 en 73 – 68.

Na een jaartje niks waren de Hanzevast Capitals in 2007/08 weer van de partij in de ULEB Cup. Van de tien wedstrijden gingen wederom acht verloren. Alleen tegen het Belgische Spirou Charleroi (79 – 73) en het Sloveense KK Hemofarm (94 – 85) werd gewonnen, de rest werd ruim verloren (resp. 7, 33, 33, 25, 14, 34, 14 en 9 punten). Beelden van de thuiswedstrijden tegen Galatasaray (OOG TV, Martin Kuizenga, TV Noord), Charleroi (OOG TV, TV Noord) en CSU Asesoft (TV Noord) zijn op YouTube te vinden.

Vorig jaar was het weer raak en werd GasTerra Flames de eerste Nederlandse ploeg in de Euroleague, de nieuwe Europacup I. Van het Russische Unics Kazan werd tweemaal verloren (72 – 84 thuis en 78 – 63 uit) maar er werd doorgespeeld in de EuroCup, nu opgewaardeerd tot Europacup II.
De eerste wedstrijd, op 16 november 2010 tegen Galatasaray, werd met slechts één punt verschil verloren (65 – 66). Na het uit-verlies tegen Panellinios (68 – 51) werd op 30 november een sensationele zege geboekt op Bennet Cantù: 80 – 74. Waarom dit zo sensationeel was? Cantù heeft vier keer de Korać Cup gewonnen (een record), vier keer de Saporta Cup (gedeeld record met Real Madrid) en twee keer de Euroleague!
De uitwedstrijd in Cantù een week later werd weliswaar verloren (81 – 54) en ook de overige twee wedstrijden, uit tegen Galatasaray (86 – 58) en thuis tegen Panellinios (57 – 63), werden beide verloren, maar vele fans zullen prettige herinneringen hebben overgehouden aan de Italiaanse supportersreis.
Van dit seizoen is zoveel beeldmateriaal dat het het makkelijkst is door te verwijzen naar de filmpagina 2010/11 op het DonarMuseum.

Morgen dus de eerste Europese wedstrijd van dit seizoen, thuis tegen BC Rūdupis en daarna wedstrijden tegen ČEZ Basketball Nymburk en Aris BC Thessaloniki. Hoewel van de negen wedstrijden die Donar op 15 november speelde er zes werden gewonnen (67%), werden van de 52 eerdere Europese wedstrijden er slechts 16 gewonnen (31%). Het verleden is dus niet geheel in ons voordeel, maar zoals altijd: resultaten uit het verleden bieden geen garantie op de toekomst. We kunnen altijd hopen op een spannende wedstrijd als vorig jaar tegen Galatasaray, een stunt zoals tegen Cantù of een legendarische wedstrijd zoals tegen Maroussi.

Een nieuw team, een nieuwe coach, een nieuw avontuur! Alvast veel plezier toegewenst.

Dit bericht is geschreven met behulp van gegevens afkomstig van het DonarMuseum.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.