Word nu lid!

Verslag supporterstoernooi 2011

door | 6 reacties

Door uw razende reporter Jan van der Droog.

Afgelopen zaterdag was het dan weer zover. De supporters van de teams in de DBL traden weer tegen elkaar in het strijdperk in Nijmegen. Al weer het jaarlijkse hoogtepunt voor alle basketbalsupporters in Nederland. Het was voor ons de zesde keer dat wij deelnamen. De eerste keer met één team en nu al voor de vijfde keer met twee teams. Ook onze vrienden uit Oeteldonk waren weer met twee teams present en daarnaast deden ook Aris, Weert, BOZ, Nijmegen en topfavoriet leiden mee aan dit festijn. Het deelnemersveld werd gecompleteerd door de duifjes uit de gelijknamige plaats.

Team 1 van Donar bestond uit Marjolein, Rob, Berty, Steven, Arnold, Jeroen en Michiel. Marc Koekoek moest helaas afzeggen. Dit team werd gecoacht door kenner Wiebo, die het team tot grote hoogte wist op te zwepen. Helaas stond hij wel elke keer voor het scorebord, zodat het voor ons steeds spannend bleef, hoe de stand was. Hij was de vervanger van Gheert, die helaas wegens ziekte moest afzeggen. Beterschap vanaf deze plaats.

Team 2 van Donar moest het doen met de volgende spelers: Myriam, Marc, Christiaan, Henk, Dimitri, Roelant, Mike en topdefender Koos. Dit team werd gecoacht door Martijn, die daardoor ook blessurevrij bleef deze keer.

Dimitri speelde met beide teams mee en speelde liefst zeven wedstrijden en maakte verreweg de meeste minuten van alle spelers. Hij verdiende hiermee wel een beker, maar deze werd helaas niet uitgereikt. Voor Dimitri is het vanwege een goede conditie en ADHD geen probleem om zoveel te spelen. Hij kan toch niet stilzitten, maar was desondanks toch een beetje moe.

Verder waren ook van de partij: Jan van der Droog (verslaggever), Bas (assistentie met verslag), Peter, Carla, Eric, Kareltje (gelukkig hebben we de foto’s nog), Rogier (cameraman), Dennis, Gloria, Yannick, Justin, Julian (alle 3 ook reservespelers), Jan en André Riemersma en Manfred en Yvonne.

Het team van Aris zat ook bij ons in de bus en zij traden aan met de volgende mensen: Otto, Björn, Suzan, Stephanie, Marina, Ilonka en Marieke. Maar liefst vijf dames in de gelederen dus. Zij allen stonden onder de bezielende leiding van topcoach Kannenmelkman. Marina was met eigen vervoer en voegde zich bij aankomst in Nijmegen bij de groep.

De beide poules waren als volgt samengesteld: poule A: Pigeons, DB1, Weert, Leiden en Donar2. poule B: BOZ, DB2, Donar 1, Nijmegen en Aris. Poule B bleek veel sterker te zijn dan poule A en ook Donar1 was veel beter dan Donar2 helaas.

Uw razende reporter was al om zes uur opgestaan voor dit festijn en op tijd om kwart voor 8 reden wij richting Nijmegen. Helaas was het koffiezetapparaat defect en hadden wij wat meer moeite om wakker te worden en op gang te komen. Reeds in de bus waren er al spelers met vedetteneigingen. Dit door middel van muziek op hun hoofd.

In Marum was onze eerste stop en daar werden Koos en Yannick opgepikt, nadat Koos eerst nog even halfdood was geknuffeld door Gerda. Ook zwaaide zij ons nog even uit. De 2e stop werd gemaakt in Heerenveen (door Aris DKV genoemd, dertig kilometer verderop). Hier kwamen de feestgangers van Aris aan boord. Kanneman was not amused door de vele afzeggingen midden in de nacht in de kroeg in zijn woonplaats. De buschauffeur hield zich strikt aan de regels en dus moesten alle kinderen en Roelant de gordel om. Zij hielden zich allen keurig aan deze aanwijzing. Daarna werd in Meppel de derde stop gemaakt en nam Wiebo plaats in de bus naast zijn soulmate Kareltje.

In Apeldoorn voegde ook Henk zich bij de groep. Hij was met eigen vervoer in verband metvertoeven op de camping. Bij de AC genoten wij van een uitgebreid en heerlijk ontbijt, wat verzorgd werd door Martijn, Christiaan en Myriam. Grote klasse en dank hiervoor. Wij zagen Kanneman voor het eerst in z’n leven melk drinken en yoghurt eten. Gezond bezig dus. Z’n maag vond dat niet en hij moest dan ook gelijk toiletteren

.

Na drie kwartier werd om half 11 de reis voortgezet voor het laatste stukje van de rit naar Nijmegen. Meyer jr. produceerde vieze geleuiden via de microfoon. We weten niet of dit van het ontbijt kwam. Het was opvallend rustig en stil in de bus. Stilte voor de storm.Daarna werden er shirtjes uitgedeeld en dit ging zoals gewoonlijk weer zeer harmonieus. Ook hier was het egogedrag weer niet van de lucht. Marc moest daarom in de bus al plaatsnemen op de bank. Daarna werd er door ons een auto van Eiffel gespot voor ons en deze werd van achteren even vakkundig door onze chauffeur op de bumper gereden. Dit alles zonder enige schade voor beiden.

Toen wij in Nijmegen aankwamen, werden wij al opgewacht door organisator Graham (samen met Alex) en Nijmegenboy. In de zaal begroeten wij onze vrienden uit leiden, die al aan het inspelen waren voor de eerste wedstrijd tegen Weert. Deze eerste wedstrijd werd door Leiden verrassend verloren, nadat ze ver hadden voorgestaan. Was dit onderschatting? Volgens Eric en Lennert moesten ze nog op stoom komen en hun coach zei, dat het allemaal niets uitmaakte, nu ze kampioen waren geworden.

Daarna was het de beurt aan Aris. Zij moesten aantreden tegen DB2. Dit team werd ook wel FC Maaskantje genoemd. De nr.5 van DB vertoonde opvallende gelijkenis met Rogier Jansen en dit bleek dan ook zijn zoon te zijn. Zijn team produceerde vele P’s, maar dit kwam meer door onkunde, dan door opzet. Marina produceerde in deze wedstrijd een mooie driepunter voor Aris. Normaal is dit weggelegd voor Otto, maar hij beperkte zich tot het verdedigende rebounden, omdat hij naar eigen zeggen conditioneel niet top was. Dit gold volgens mij voor het hele team, aangezien na de wedstrijd iedereen op de grond lag. Helaas werd deze wedstrijd door Aris verloren met 18-14.

Daarna was het de beurt aan Donar 2. Zij traden in hun eerste wedstrijd gelijk aan tegen favoriet Leiden. Marc ontsierde een beetje het groepsgevoel door in een ander shirt aan te treden, dan de rest. Henk begon in deze wedstrijd gelijk al met een goede score en rebound. Ook Dimitri liet zich even van z’n goede kant zien met een mooie ‘no look’-pass. Daarna was het wel over voor Donar. Ze werden volledig overklast en zoek gespeeld door Leiden. De mooiste score van hun kwam na een schitterende ‘pass behind the back’ van MVP Lennert. Martijn kon het niet meer aanzien als coach en stond à la Van Helfteren meer in het veld dan erbuiten. Verder was Roelant ‘verzin een list’ ook weer opvallend aanwezig, maar ook hij kon geen potten breken.

Daarna was het de beurt aan Donar 1, die aantraden tegen BOZ. Dit was voor ons het sein om maar eens een heerlijke Warsteiner open te trekken. Deze ging dan ook gebroederlijk met de Venko rond over de tribune. Wij beschikten in deze wedstrijd ook over Berty de Randamie en Wiebo Salem en dat was geen sinnecure. Al snel leek het er op, dat wij deze wedstrijd gingen winnen en dat gebeurde vooral door goed te rebounden. En dit terwijl BOZ ook Beasley in de gelederen had. Hij was ‘getrade’ naar BOZ. Rob kwam in deze wedstrijd tot 8 speelminuten en dat was dus wel fors meer dan Bekkering in het eerste. Op een gegeven moment wist BOZ toch het momentum te pakken, maar deze werd vakkundig om zeep geholpen door coach Salem, die even slim een timeout nam. Dimitri ADHD kweet zich deze wedstrijd zeer goed van zijn defensieve taken, zodat BOZ niet gevaarlijk kon worden. Verder was het teamspel van Donar1 zeer goed verzorgd. Jeroen liet zich ook nog even zien met een zeer mooie score. Deze was ‘coast to coast’. Ook was er van BOZ zijde een mooi block en zij kwamen hierna toch weer terug in de wedstrijd en liepen dan ook in. Maar dan hebben wij altijd nog Berty, die zeer goed bezig was onder het bord en dan ook nog even een score + bonus liet aantekenen. Na deze wedstrijd hadden wij de eerste overwinning op zak.

Daarna was het weer de beurt aan Donar 2, dat aan moest treden tegen Weert. Zoals u begrijpt, was dit zeer druk voor uw razende reporter en werd ik dan ook vakkundig geassisteerd door Bas, waarvoor dank. Weert was dit jaar aangetreden met een veel beter team dan vorig jaar. Ook veel jonger en met enkele jonkies, die echter niet veel speeltijd kregen. Er waren in deze wedstrijd veel ‘turnovers’ van beide kanten. Weert wist echter ook wel het netje te vinden. Vooral door vier keer te scoren via de ‘backcourt’. Ook bleek dat in december al bekend was gemaakt, dat Martijn volgend jaar geen coach meer is en coach Gheert verklaarde zich solidair met Martijn. Als opvolger wordt Justin Braal genoemd. Dit alles had wel zijn weerslag op het team en ze kwamen daardoor niet in hun ritme en verloren ook hun tweede game.

Daarna was het tijd voor de Noordelijke derby. Donar 1 tegen Aris. Er moet wel even geconstateerd worden, dat wij ook zonder budget opgejaagd wild zijn. Aris en leiden willen altijd van ons winnen. Aris begon sterk aan de wedstrijd en nam gelijk een voorsprong. Zij hadden een andere tactiek en deze werkte vakkundig. Ze gingen inside in plaats van schieten van afstand. Dit alles vakkundig uitgedacht en op papier gezet door coach Kanneman. Coach Martijn kon de spanning nauwelijks aan en hij had dan ook last van klotsende oksels. Donar1 paste zich duidelijk aan aan de dames van Aris en dit kwam de score niet ten goede. Ook het publiek ging zich op de tribune bemoeien met de strijd en daarna kwam Donar weer terug in de wedstrijd. Ook Aris was hierna even de weg kwijt getuige een dikke turnover. Hierna kwam Kanneman voor de eerste en enige keer van de bank, maar uiteindelijk zegevierde Aris verrassend en verdiend met 26-22. Wat en domper en een teleurstelling voor alles wat Donar was.

Daarna nam uw reporter even rust en liet hij de wedstrijd van Donar 2 tegen DB1 aan zich voorbijgaan. In de wedstrijd van Donar1 tegen Nijmegen besloot coach Wiebo Salem, dat het maar eens tijd werd om de jeugd een kans te geven en zo konden ook Justin en Yannick hun opwachting maken. Justin had gelijk al een mooie assist op z’n vader, Berty de Randamie. Deze wedstrijd had gewonnen moeten worden om nog door te kunnen gaan naar de kruisfinales, maar helaas mocht dat niet zo zijn en wederom werd er verloren.

De volgende wedstrijd was die tussen de Pigeons en Donar 2. Dit was een errug spannende pot, maar helaas ging het licht uit bij Donar (gelukkig niet in de hal). Zo werd er in de poule geen één wedstrijd gewonnen door Donar2 en werden zij helaas laatste in de poule. Dit is wel eens anders geweest.

Hierna moest Donar1 weer aan de bak voor hun laatste poulewedstrijd tegen DB2. De verwachting was dat deze wedstrijd wel gewonnen moest worden. Helaas was dit weer niet het geval. DB had in deze wedstrijd een ongerechtigde speler van DB1 in de gelederen, maar dit werd niet opgemerkt door de organisatie. Jeroen viel in de slotfase uit vanwege kramp in de kuit. Het bleef in deze wedstrijd liefst 6 min. Lang 0-0 en de score was dan ook zeer laag met aan het eind een score van 15-7. De laagste score ooit op dit toernooi.

Daarna werden de kruisfinales gespeeld en DB2 nam het op tegen Leiden. DB had voor deze wedstrijd ook enkele spelers van BOZ in de gelederen. De laatste 5 minuten traden ze zelfs aan met 7 spelers in het veld en daarvoor al 6. Dat deerde Leiden niet, want zij maakten korte metten met en gehakt van de mannen uit Oeteldonk. Ze konden zich zelfs bezondigen aan ‘gallery play’.

De andere halve finale tussen Nijmegen en DB1 werd niet kort gehouden door de scheidsrechters. DB speelde namelijk zeer fysiek en met de ellebogen en dat zonder Lee Towers in de gelederen. Er waren zelfs enkele opstootjes, maar gelukkig liep het niet uit de hand. DB won deze wedstrijd en zo stonden de 2 beste teams in de finale: Leiden en DB. Deze teams komen meestal wel ver in het toernooi. Dit ook, omdat de meeste spelers van hun ook competitie spelen en dus ook zeer bedreven zijn in de edele basketbalsport.

Hierna werd er om de 3e en 4e plaats gestreden door Nijmegen en DB2. Deze wedstrijd werd gewonnen door Nijmegen, die zo eervol derde werden. Tegelijkertijd werd ook de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats gespeeld tussen de twee attractiefste teams volgens Kammenga sr. Mijn inziens hoort ook Leiden daar zeker bij. Verder vond Peter Aris van zichzelf al een attractief team. Dit zal ook zeker te maken hebben met het hoge dames gehalte in hun team. De nr.14 van Aris, Ilonka debets, werd door ons terecht gekozen als speelster van het toernooi. Helaas werd deze wedstrijd door Aris verloren en werden zij eervol 6e en eindigden zij boven beide teams van Donar, die 8e en 10e en laatste werden.

Dit was toch echt wel een dieptepunt voor onze teams. Je vraagt je af, waar je dan het hele jaar voor traint. Volgens coach Martijn moet er volgend jaar anders getraind worden. Misschien moet er maar helemaal niet meer getraind worden of moet er één sterk team worden gemaakt naar aanleiding van de trainingen. De derde helft werd door ons samen met Aris en Leiden weer glansrijk gewonnen ten opzichte van het zuiden. Kanneman refereerde daar nog even aan in zijn speech, maar dat werd niet gewaardeerd door Carnavalesk Nederland. Ook de coach van DB hield nog een speech. Hij prevelde iets over tafeltjes en meer Nederlanders in het team, maar hier werd door ons geen aandacht aan geschonken.

De finale werd overigens weer een prooi voor Leiden, dat DB aan de kant zette met een lage score. Helaas viel MVP Lennert uit met een zweepslag en moest hij op krukken en met veel pijn de 3e helft voltooien. Over 2 dagen op krukken naar Turkije dus.

Ook had ik nog even weer een leuk gesprek met Michael Schuurs. Altijd leuk om met hem te praten. Zeer aardige en toegankelijke man. Hij was helaas niet benaderd door Donar. Had hem graag bij ons gezien. Krijgen we Nijmegenboy er ook gelijk bij. Waarschijnlijk gaat Schuurs weer coachen bij Nijmegen. Al voor het vijftiende jaar. Nijmegen gaat waarschijnlijk ook weer in de DBL spelen. Misschien in Wijchen. Daar staat een gloednieuwe hal en een paar sponsoren wonen daar ook. Nieuwe hal bij NEC stadion duurt nog een paar jaar.

Rest mij nog om Alex en Graham te bedanken voor de goede organisatie van dit mooie toernooi en de grandioze ‘afterparty’ met topper Gordon. Ook het buffet was top, maar helaas konden wij door tijdgebrek hier niet allemaal gebruik van maken. Volgend jaar maar twee chauffeurs mee en dan tot een uurtje of 10 blijven. Ook de bediening achter de bar was weer top. Dank daarvoor. En voor de rest bedank ik alle spelers, publiek, supporters voor de mooie dag, die we met z’n allen weer mochten meemaken. Uniek in de wereld, dit mooie festijn. Volgend jaar doen we het weer dunnetjes of dik over. Iedereen prettige vakantie gewenst!

Bbalgroeten van uw razende reporter Jan van der Droog.

Uitslagen.

Poule A. Poule B.

Pigeons – DB1  30-38                                    BOZ – Nijmegen  18-36

Weert – Leiden  33-32                                               DB2 – Aris  18-14

Pigeons – Weert  20-24                                              BOZ – Donar1  12-23

Leiden – Donar 2  33-18                                            Nijmegen – Aris  38-14

Weert – Donar 2  22-16                                             Donar 1 – Aris  24-28

DB1 – Leiden  13-26                                                 DB2 – Nijmegen  24-37

DB1 – Donar 2  30-19                                               DB2 – BOZ  25-23

Pigeons – Leiden  20-31                                             Donar 1 – Nijmegen  17-29

DB1 – Weert  42-20                                                  DB2 – Donar1  15-7

Pigeons – Donar 2  24-20                                           BOZ – Aris  18-27

Eindstanden.

Poule A. Poule B.

 1. Leiden  6 pnt                                                  1    Nijmegen  8 pnt
 2. DB 1     6                                                       2    DB2           6
 3. Weert    6                                                       3    Aris           4
 4. Pigeons  2                                                       4    Donar 1     2
 5. Donar 2   0                                                     5    BOZ          0

Halve Finales.

Leiden – DB2  34-20
Nijmegen – DB1  18-26

5e/6e plaats.

Weert – Aris  33-12

3e/4e plaats.

DB2 – Nijmegen  26-35

Finale.

Leiden – DB1  18-6

Eindstand.

1 Leiden
2 DB1
3 Nijmegen
4 DB2
5 Weert
6 Aris
7 Pigeons
8 Donar 1
9 BOZ
10 Donar 2

6 reacties

  1. peter hainje –

   Geweldig verslag

  2. Otto Lwd –

   Geweldig verslag Jan! Nu al weer zin in volgend jaar.

  3. Martijn –

   Wauw, een nog beter verslag dan vorig jaar. Onbekend en ongekend talent, mooi! Jij mag blijven.

  4. de Ark –

   Topverslag weer Jan! Alleen … poule B veel sterker dan poule A …?? Ach, vergissen is menselijk ;P

   Tot augustus/september!

  5. jan donar –

   dank voor de complimenten. eric, je hebt helemaal gelijk. poule A was veel sterker. had het verslag ook nog nagekeken op fouten. kan geneuren na zo’n zware dag en nacht. zie je in augustus als we tegen japan spelen of misschien daarvoor bij ned. team.

  6. buul –

   Komt er ook een verslag van 2012. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *