Word nu lid!

Feestje op de Grote Markt?

door Bas | Geen reacties

Kampioen worden, respect afdwingen in Europa en de beker winnen; dat zijn de doelen die de basketballers van GasTerra Flames komend seizoen nastreven.

Coach Marco van den Berg was er na de drukbezochte eerste training duidelijk over: “We willen winnen wat er te winnen valt”. Zeker vijfhonderd Donarfans waren naar Martiniplaza gekomen om te zien hoe het team deze boodschap bij de eerste training oppakte. De ‘nieuwelingen’ Henry Bekkering en John Turek lieten een fitte en gedreven indruk achter. Beide heren zijn gescout op mentaliteit, inzicht en kwaliteit en lijken een aanvulling op het team te zijn.

Van den Berg sprak na de training bijna tweehonderd leden van de BBC, het team en een aantal journalisten toe. “Het is fantastisch dat er zoveel mensen op de eerste training zijn afgekomen”, wilde hij over de eerste training kwijt. “Er moet conditioneel nog wel het een en ander gebeuren. Ik hoop dat de automatismen snel inslijten en dat we vanuit ons basisniveau kunnen doorgroeien naar het niveau van Europese subtop. Inhoudelijk moet het spel beter. Ik heb de spelers na vorig seizoen een mailtje gestuurd met de vraag wat allemaal goed ging en wat beter kan. Met die input gaan we ook aan de slag.”

De Groningse coach stond te popelen om aan de slag te gaan. Toch vond hij het niet erg dat de voorbereiding nu pas begon. “We hebben in het vorige seizoen tien maanden gespeeld en dan is het niet erg als er een hersteltijd is van twee maanden. Veel jongens laten ook hun familie achter en die hebben de tijd nodig om daar te zijn. Bovendien hadden een paar spelers kleine blessures die rustig hebben kunnen genezen”, aldus Van den Berg.

De spelersgroep is fit. Stuk voor stuk werden ze door de coach aan de aanwezigen voorgesteld. “Robby Bostain is onze starting pointguard”, zegt hij. “Hij is onze strateeg en is de motor van het team. Ik verwacht van hem dat hij in deze rol nog meer gaat groeien.” Ook Bekkering zal een belangrijke rol gaan spelen als multifunctioneel inzetbare speler op de 2, 3 en 4. “Hij is een apart geval”, legt Marco uit. “Na het eerste gesprek dat ik en Albert van der Ark met hem hadden, waren we het er beiden over eens dat we met hem verder wilden. Zijn mentaliteit en waarde voor het team spreken ons aan.” Daarnaast roemde Van den Berg het inzicht van Bekkering over het team en zijn daarin. “Hij past goed bij ons!”

Aron Royé is volgens de coach het grootste Nederlandse talent op de pointguardpositie. “Hij heeft Leeuwenhart en het is een echte spelverdeler.” Ook de werklust van Jason Ellis werd geroemd. “Hij heeft een mentaliteit van geen smoesjes. Jason is misschien niet gezegend met enorm veel talent met de bal, maar dat compenseert hij volledig.” Voor Sander de Roos wordt het vooral een leerjaar. De jongeling mag ook nog uitkomen in het onder-20 team en zal ook in het eerste team de nodige “sprokkelminuten” krijgen. “In beide gevallen moet Sander bewijzen het niveau van de Nederlandse top aan te kunnen.”

Jason Dourisseau is ook een multi inzetbare speler. “Hij is een stil wapen en Jason is vorig jaar volledig ondergewaardeerd. Steeds haalde hij de angel uit het team van de tegenstander. We zijn heel blij dat hij er weer bij is”, aldus Van den Berg. Ook Matthew Otten is weer terug. Na het vorige seizoen is hij onder het mes gegaan voor een ingreep aan de meniscus. Nu is hij weer fit en zal hij van waarde zijn in het uitschakelen van de tegenstander door hard te werken. “Ik hoop dat zijn schot constanter wordt, want dan kan hij van nog grotere waarde zijn.”

Een ander bekend gezicht is Steve Ross. Met zijn loepzuivere schot is hij zeker aanvallend gevaarlijk. Verder liet Marco weten dat Ross vooral op de 4 dodelijk kan zijn. “Hij wordt dan vaak verdedigd door een grote man, die door Steve naar buiten wordt getrokken. Verdedigd hij niet, dan hebben we een open driepunter. Anders is er meer ruimte rond de basket”, legt hij uit.

De andere van de twee nieuwkomers is een bekend gezicht in Groningen. John Turek speelde in het seizoen 2006-2007 ook al voor Donar in het tijdperk Boot. “I’m happy to be back”, liet hij weten. “It’s exciting to make some noise in Europe”. Volgens Van den Berg is Turek de perfecte aanvulling op het team. “Hij is snel, het is een teamspeler en hij kan ons meer kracht geven onder de basket. Bijna in zijn eentje heeft hij Hagen in de Bundesliga behoedt voor degradatie.”

Ook voor Mark Peter Hof wordt het een belangrijk jaar. Hij mag niet meer voor de jeugd uitkomen en moet het doen met de speelminuten voor de Flames. Volgens de coach moet hij zich bewijzen en vooral laten zien dat hij slim kan basketballen. Matt Haryasz heeft daarentegen laten zien dat hij van grote waarde kan zijn. “Vorig jaar was hij de beste speler die er in Nederland rondliep. We mogen heel blij zijn dat hij met zijn talenten in Groningen speelt. Matt is bijzonder getalenteerd.”

Als laatste bespreekt de coach publiekslieveling Matt Bauscher. “Hij is vorig jaar terecht verkozen tot MVP. Hij verdedigt steeds beter en hij gaat altijd maar door. Hij past goed bij de Groningse cultuur en het is te hopen dat hij hier nog heel lang speelt”, sprak de coach. Waarmee alle spelers de revue waren gepasseerd. Aansluitend liet Van den Berg nog weten blij te zijn met de nieuwe spelregels. Zo wordt het spel spectaculairder door de no charge-zone, komt er meer ruimte en openheid door het vergroten van de driepuntscirkel en is er meer plek voor acties richting de ring door de nieuwe vorm van de bucket.

De bijeenkomst was een goed nieuws-show. In de afgelopen maanden wierf de club maar liefst veertig nieuwe businessclubleden, vroegen al 1420 supporters een seizoenskaart aan en is het team naar behoefte versterkt. Met als doel om kampioen te worden. “En het zou mooi zijn als we nou eens een reeks van drie kampioenschappen kunnen neerzetten, zoals Amsterdam, Den Helder en Den Bosch al eens hebben gedaan.  Dat verdient deze club”, aldus de ambitieuze Van den Berg.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.