Word nu lid!

Open dag Hanzevast Capitals bijzonder geslaagd

door | 2 reacties

Om twee uur precies gingen de deuren van Martiniplaza open en al gauw was de hele hal gevuld met honderden Capitalsfans. Er was van tevoren gelukkig rekening gehouden met een grote opkomst, dus waren er tal van activiteiten te beleven. Er was bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de toeschouwers van de toekomst. Er was voor de kleinsten onder andere een springkussen, een crea-stand van de juniorclub, een vrije-worpen-contest en natuurlijk het handtekeningen jagen. Ook voor de wat oudere fans was er voldoende te beleven. Er waren talloze stands van bedrijven die de Capitals een warm hart toedragen, de seizoenkaarten werden uitgereikt, de presentatiegids kon gekocht, gelezen en bekeken worden èn natuurlijk waren ook de Vikings present met een uitstalling voor leden en niet-leden. Genoeg te beleven dus!

Zoals gebruikelijk waren ook de Vikings met een goedgevulde stand aanwezig op de open dag van Hanzevast Capitals
Genoeg te beleven bij de stand van de Vikings

Om klokslag half vier was het tijd voor de officiële spelerspresentatie van het team voor het seizoen 2008-2009. Allereerst was er de aandacht voor alle jeugdteams van Hanzevast Capitals. De Under 16, 18 èn 20 teams waren allemaal present, inclusief de coaches. Ze werden door de 1200 toeschouwers op de tribune beloond voor hun prestaties van het afgelopen seizoen en toegejuichd voor de nog te presteren prestaties. De eer was verdiend en het was bovenal een mooi moment voor de toekomstige topbasketballers van Groningen.

Chaz McCrommon druk bezig met het uitdelen van handtekeningen aan de fans
Chaz McCrommon druk bezig met het uitdelen van de handtekeningen

Meteen daarna was het licht uit, spots aan… Een oogverblindende lichtshow zorgde voor de inleiding van de entree van de hoofdmacht van de Capitals. De denderende klanken uit de geluidsinstallatie deden hun werk (al lieten de boxen het enigszins afweten…) en zweepten het publiek op de tribunes verder op. Eén voor één betraden de mattadoren van de Capitals het speelveld, luid toegejuichd door de enthousiaste fans. Het was een lust voor het oog, het enthousiasme deed de rest. Marco van den Berg had afsluitend nog een aantal lofwoorden voor de aanwezige fans, waarmee de spelerspresentatie met goed gevolg kon worden afgerond!

De spelers van de Hanzevast Capitals stonden volop in de belangstelling
De spelers van Hanzevast Capitals stonden volop in de belangstelling

Het toetje van de dag bestond uit de laatste oefenwedstrijd van de Capitals, voordat ze op 7 oktober het spits afbijten tegen de te kloppen favoriet voor de titel, Amsterdam. De tegenstander voor de oefenwedstrijd was het Duitse Cuxhaven Bascats. Ook de wedstrijd werd een klapper, want uiteindelijk wisten de Capitals met een monsterscore de wedstrijd te beëindigen. De wedstrijd kon echter nog niet beginnen voordat er op gepaste wijze afscheid genomen was van de "oud" speaker Hink Jan Apotheker en ex-Tammo Jeffrey Staal. Zij werden door alle aanwezigen (ongeveer 1500 toeschouwers bij de oefenwedstrijd!), inclusief de nieuwe speaker èn "nieuwbakken" Tammo, bedankt voor hun bewezen diensten. Een gemeend en zeer terecht afscheid van twee mensen met een clubhart, dat ook nog eens op de juiste plaats zit!

De nieuwe Tammo in het pak van de oude Tammo
De nieuwe Tammo voor het eerst; het komt wel goed jongen…

De Capitals schoten in het eerste kwart meteen goed uit de startblokken. Aangevoerd door de kwikzilversnelle Torey Thomas stond er binnen twee-en-halve minuut al een 9-2 voorsprong op het scorebord. De Capitals lieten aanvallend goed spel zien en ook verdedigend hadden ze de zaakjes tegen Cuxhaven goed op de rails. Alle Capitals deden dan ook hun uiterste best om hun aandeel in de wedstrijd goed uit te voeren; er was geen speler die verzaakte. Met 25-19 werd het eerste kwart dan ook geheel volgens de verhoudingen gewonnen door de Capitals. De eerste stap naar de winst was toen al gezet.

In het tweede kwart kwam de voorsprong van de Capitals eigenlijk geen moment in gevaar. Er werd aanhoudend goed gespeeld door de Capitals, het spel bleef goed verzorgd. Er viel geen speler aan te wijzen die even een mindere dag had, allemaal waren ze goed gefocusd op de wedstrijd. Het was dan ook geen verrassing dat de Capitals ook bij rust nog steeds met een ruime marge aan de leiding gingen. Met een ruststand van 48-37 kon er gerust gerust worden.

Torey Thomas: hoe de kleinste man van de Capitals heel groot kon zijn
Torey Thomas; de kleinste man van de Capitals was een grote man in het veld

In het derde kwart groeide de marge in het voordeel van de Capitals meer en meer. De weerstand van Cuxhaven bestond voor een groot deel uit de aanvallende kracht van de nummer 11 Brandon Watkins. De rest deed mee, liet af en toe wat aardigs zien, maar als collectief hadden de Duitsers weinig in te brengen door de gesmeerde machine van de Capitals. Hierdoor begon het op een gegeven moment zelfs een beetje saai te worden in Martiniplaza. Er werd wel gescoord en de marge liep op, maar er waren iets te weinig juichmomentjes te noteren. De technische fout voor coach Marco van den Berg was in het derde kwart ook nog eens het dieptepunt in de wedstrijd. En dat kon de wedstrijd nou eigenlijk nèt niet gebruiken. Toch was de 75-54 stand aan het einde van het kwart nu niet bepaald in mineur. Het had best een einduitslag kunnen zijn, ware het niet dat de wedstrijd nog 10 minuten te gaan had!

Marco van den Berg zet zijn mannen nog even op scherp voor het laatste kwart
Marco van den Berg zet in een time out zijn mannen nog één keer op scherp

En het vierde kwart werd uiteindelijk om van te smullen! Cuxhaven werd aan alle kanten overklast en ze hadden niets meer in te brengen tegen het gesmeerde Hanzevast Capitals. Torey Thomas was daarin duidelijk de olie van het team, hoewel ook de anderen tot aan het eindsignaal toe geen moment de indruk gaven minder te doen. Het collectief stond er en de Capitals gaven in het laatste kwart een show weg aan hun trouwe fans. Als door vuur achtervolgd schoten de spelers van de Capitals over de vloer in Martiniplaza. De handen waren "burning hot" en de ene na de andere mooie actie viel te noteren. Het publiek genoot er hoorbaar en zichtbaar van. Liep een mooie aanval ternauwernood stuk dan klonk er een luid "oooeeeh" als blijk van waardering. Werd de mooie aanval succesvol afgerond, wat veelvuldig gebeurde, dan viel het team een luid gejuich ten deel. Torey Thomas steeg tot grote hoogten met 21 punten, 8 assists, 8 steals en 6 rebounds. Maar ook Chaz McCrommon liet zien zich ged thuis te voelen in de "eigen" Martiniplaza met 23 punten. En eigenlijk liet het hele team zich van zijn allerbeste kant zien. Klantenbinding, dat was waar de Capitals tijdens de Open Dag aan deden. En met een eindstand, een monsterscore van 115-76, werd die doelstelling nadrukkelijk onderstreept! De Capitals lieten zien er klaar voor te zijn!

Zoran Krstanovic is nu al uitgegroeid tot een belangrijke pilaar binnen het team
Krstanovic had met een double-double (20 punten, 10 rebounds) een groot aandeel

Hanzevast Capitals:

 • McCrommon – 23 punten (83%)
 • Thomas – 21 punten (57%), 8 assists, 8 steals, 6 rebounds
 • Krstanovic – 20 punten (69%), 10 rebounds
 • Novak – 19 punten (55%), 8 rebounds
 • Brempong – 11 punten (71%), 7 rebounds, 7 turnovers
 • Jansen – 11 punten (38%), 8 assists
 • Whittington – 10 punten (44%)

Hanzevast Capitals: 70% 2Pt, 46% 3PT, 81% FT, 47 rebounds (14 OR), 29 assists
Cuxhaven Bascats: 51% 2PT, 22% 3PT, 50% FT, 29 rebounds (13 OR), 10 assists

Cuxhaven Bascats:

 • Watkins – 22 punten (53%), 6 assists
 • Brown – 13 punten (55%), 7 rebounds
 • Seward – 11 punten (57%), 7 rebounds
 • Porter – 10 punten (33%)
 • Bennett – 8 punten (27%)
 • Jovanovic – 6 punten (67%)
 • Kleemichen – 4 punten (25%)
 • Ndi – 2 punten (50%)

2 reacties

  1. Tammo –

   Het was beetje triest om te zien dat Thomas in een 3-1 aanvalende positie bij 25 p verschil, zelfs wilde scoren ;hij wilde gewoon topscorer worden . Americanen blijven spelen voor eigen statistiek en niet voor de groep.
   Voor de rest een prima prestatie.Ik zou toch meer een FMP Zeleznik opsteling zien dan FAB egoisme.

  2. Rutger –

   tammo–> Bij 25p verschil is dat totaal geen probleem. En deze spelers zijn goede team spelers. Ik heb zelfs zondag amper egoistische acties gezien. Zeuren is ook een vak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *