Word nu lid!

Basketball Rules; simpel en complex tegelijk

door | 9 reacties

De tweede editie van Basketball Rules bewees maar weer eens hoe simpel, maar anderzijds hoe complex de Basketball Rules eigenlijk zijn. Een dikke honderd basketballliefhebbers waren deze keer naar het clubgebouw van drumfanfare Avanti gekomen om de "zwarte pieten" van basketball-land aan de tand te voelen. Zwarte pieten, want zo werden de aanwezige heren de maandag voorafgaande de avond in het societyrubriekje van het dagblad van het Noorden schertsend genoemd. Dat deze titel niet geheel op zijn plaats was bewezen Zwiep, Harryvan en Halbersma zelf. Het was echter wel jammer dat de schrijver van het stuk het zelf waarschijnlijk niet heeft mee kunnen maken…

Vrolijke gezichten rond het uitgebreide en met zorg bereide lopende buffet
Vrolijke gezichten rond het uitgebreide en met zorg bereide lopend buffet

Voorafgaande de spelregelavond was er voor de (trouwe) Vikingsleden een heerlijk koud en warm buffet klaargezet. De hele dag hadden enkele vrijwilligers, onder deskundige leiding van Luc Mulder, in de keuken gestaan om al het lekkers voor te bereiden. Met stilzwijgen werd er genoten van de "hapjes"; een beter compliment kan een kok niet krijgen. De sfeer was licht gespannen, in afwachting wat nog komen zou. Er werd heerlijk gekeuveld onderling over niets minder dan basketball; het spelletje dat alle aanwezigen een groot deel van het jaar bezig houdt. Het bleek nogmaals uit de grote opkomst hoe dat "spelletje" mensen met elkaar verbind. En dat is nu precies waarvoor de Vikings het allemaal doen!

Na het after-dinnergesprek liep de zaal al snel vol; meer dan honderd basketballiefhebbers vulden de zaal. De scheidsrechters en de wedstrijdcommissaris zaten klaar, maar enig oponthoud zorgde voor wat improvisatie in het programma. Gelukkig werd er niemand minder dan voorzitter van Hanzevast Capitals, Rob Schuur, bereid gevonden het laatste nieuws over de stand van zaken binnen de club toe te lichten. Op verhelderende wijze en met enige openheid van zaken stond Rob Schuur de aanwezigen te woord. In de tussentijd was er de gelegenheid tot het stellen van vragen aan de preses van de club, maar ook tijd om de zojuist gearriveerde draadloze microfoons aan te sluiten. Die waren door omstandigheden ietwat vertraagd binnen gekomen. De ingelaste speech paste eigenlijk perfect en leek haast tot het programma te behoren. Het publiek waardeerde de woorden, waarna de arena ècht geopend kon worden.

Het trio van de avond gebroederlijk verhalend op het podium
Het trio van de avond gebroederlijk verhalend op het podium

De gladiatoren zaten er klaar voor en nadat het evenement enigszins op gang moest komen, ging de "strijd" goed los. Het werd snel duidelijk dat scheidsrechter en commissaris zijn veel te maken heeft met emotie en het beslissen in een split second; kort omvat de "sense, simplicity èn complexity" van de functies. Het lijkt voor de basketballfans vaak makkelijk vanaf de zijlijn en dat is het soms ook, maar er spelen vele factoren een rol bij het nemen van een beslissing. De scheidsrechters moeten vaak bogen op een soort van natuurlijke reactie. Door de ervaring in het leiden van een wedstrijd worden veel beslissingen bepaald en die kunnen daarbij vaak op vele manieren geïnterpreteerd worden, zo bleek in de loop van de avond.

De verrassingsbeelden, geselecteerd door de Vikings, maakten de eerste discussies al los. Was het nu gewoon te vroeg inlopen of deed dat er eigenlijk niet toe, omdat er van de tegenpartij toch geen rebounders langs de bucket stonden. Later, tijdens de stellingenronde met de rode en groen kaarten in het publiek, waren de meningen ook meerdere malen verdeeld. Het was een genot om te zien hoe bijvoorbeeld Frans Harryvan en Nico Zwiep op open wijze met elkaar in discussie gingen over de betreffende kwesties. Zo ook tijdens de beelden die Nico Zwiep meegebracht had vanuit Hengelo. Het leuke was daarbij dat Nico tijdens de wedstrijd van de betreffende beelden zelf de fluit hanteerde, evenals de ook in de zaal aanwezige Henk Koorenhof. Juist dat feit leverde interessante input in de verhalen en reacties. En dat allemaal in nog steeds een sfeer van openheid en wederzijds respect; hoewel dat respect heel even getornd werd vanuit de zaal. Gelukkig was één blik voldoende om de situatie te sussen…

Frans Harryvan spreekt zijn collegae middels de groene kaart tegen
Frans Harryvan deelde openlijk een andere mening dan zijn collegae op het podium

Wonderschoon was ook de openheid waarmee het trio de avond beleefde. Uit de grond van hun hart vertelden ze alle drie hun mening en belevingen tijdens de wedstrijden. Het leverde vele prachtige momenten op, waarvan alle aanwezigen zichtbaar genoten! Wie had van tevoren verwachten dat Nico Zwiep zijn visie zó open bloot durfde te stellen; onder andere in een situatie rond Rogier Jansen. Ook Frans Harryvan deed dat op zijn eigen frivole en attractieve wijze. En ook Gerrit Halbersma liet vrijelijk zijn mening horen. Het was een toonbeeld van wederzijds respect.

Alle mooie verhalen en gebeurtenissen zijn echter op deze wijze niet onder woorden te brengen. Er gebeurde gewoonweg te veel en het doet er eigenlijk ook niet toe. Je moet er bij geweest zijn om te weten hoe het was. Enkel de ooggetuigen kunnen zelf navertellen wat er gezegd werd over de onsportieve fouten, publiek op een bandje, loopovertredingen, eisen aan de speelvloer, gedrag van coaches, aanvallende fouten, vergoedingen, niveau van de scheidsrechters, bezoekjes aan de kleedkamers, de gang van zaken na een diskwalificerende fout, normen en waarden, het fluitje van de scheidsrechters en al wat niet meer zij… Het is slechts een greep uit de inhoud van Basketball Rules, waarover een dik boek bijna te dun zou zijn!

De toeschouwers genoten met volle teugen en deden goed mee
De toeschouwers genoten met volle teugen

Het was een avond om niet te vergeten en getuige het applaus van de bezoekers was eenieder het daarmee eens. Via deze weg willen we nog eenmaal alle gasten bedanken voor hun vrijwillige medewerking. Frans, Nico en Gerrit: bedankt! Ook de sponsoren (NITT, Bloemenmozaïek, Hof en één anonieme sponsor) die dankzij hun steun Basketball Rules mede mogelijk hebben gemaakt, willen we langs deze wijze nogmaals bedanken! Ook iedereen die heeft meegewerkt aan de voorbereidingen en het maken van het uitstekende warm- en koud buffet, met daarin een speciale rol voor Luc Mulder, verdienen een welgemeende dank!

Basketball beleven doen we met z’n allen en wordt voor een deel bepaald door emotie, door ieder op zijn eigen wijze en vakgebied. Basketball Rules heeft ons weer onmetelijk veel geleerd, laten we er ons voordeel mee doen! "Respect en gerespecteerd worden", het kan soms zo simpel, maar ook heel complex zijn…

Vikings, om van te smullen...
Vikings, om van te smullen…

9 reacties

  1. vikings –

   geweldige avond 🙂 😉 :p :q 8) 😎 😀 >:) :7

  2. Kareltje –

   Ik wou bij deze de Vikings hartelijk bedanken voor de leuke avond ,
   alles was weer uitstekend geregeld .
   Het was wel weer voor herhaling vatbaar , ook de referees en commissaris werkten geweldig mee , snap niet dat we boos op deze mensen kunnen worden……..

  3. hsb –

   dank jullie Vikings! 😉

  4. Danny –

   Ik wil iedereen van de Vikings bedanken,
   en alle mensen die daar bij mee hebben geholpen.
   Het was weer een zeer geslaagde avond!

  5. JanW –

   Niet geweest, maar hier wel een heel goed verslag gelezen. Zo is “respect” geen modewoord of holle kreet. Ga zo door VKINGS!

  6. Willeke –

   Vikings, bedankt voor de geslaagde avond. Speciale dank voor de mensen die het heerlijke eten voor ons hebben klaargemaakt, TOP!!

  7. Joke –

   Leuke avond, kreeg zelfs vegetarisch eten terwijll ik dat niet eens had doorgegeven, super!
   Gisteravond leerdem we maar weer hoe moeilijk het is om een wedstrijd goed te fluiten. Niets dan lof voor deze heren dat ze gisteren helder konden uitleggen hoe het werkt, met humor en eerlijkheid! Helemaal geweldig.

   Tot vanavond allemaal!

  8. Boudewijn –

   Bedankt Vikings. Het was grandioos. 😉 😉 😉 😉

  9. Piet –

   Fantastisch eten, goede sfeer, MAAR OOK EEN 99% WEDSTRIJD!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *