Word nu lid!

Afscheid van Uleb cup in Groningen met winst

door | 5 reacties

De Uleb Cup in Groningen was dit seizoen niet het succes waar iedereen stiekem een beetje op gehoopt had. Er werden een flink aantal wedstrijden door de Capitals met grote cijfers verloren. De toeschouwers lieten de Europese wedstrijden steeds vaker links liggen en concentreerden zich op de "belangrijker" geachte Nederlandse competitie. Leuke bijkomstigheid daarbij was wel dat er de laatste thuiswedstrijden vrijwel enkel de "èchte" liefhebbers op de tribunes zaten. Want zelfs met de acties om gratis iemand mee te nemen of om een kaartje voor vijf Euro te kopen kwamen er niet meer dan 1135 toeschouwers. Mooi, de goedwillenden er buiten gelaten, dat juist zij deze avond de beloning kregen voor hun trouw en enthousiasme!

Pavel Englický ontpopte zich later in de wedstrijd tot de man of the match
Pavel Englický werkte zichzelf later in de wedstrijd naar de MotM-titel

De wedstrijd begon meteen goed voor de Capitals. In het team, waar Stefan Mladenovic mocht starten in de basis, waren Grünheid, Mason en Archbold de meest bepalende spelers van het eerste kwart. Grünheid opende met een nette drive naar de basket de score voor de Groningers, waarna Dwayne "behind the Arch"-Bold zijn eerste driepunter in het kwart liet noteren. Daar zou het voor Archbold niet bij blijven: vlak voor het verstrijken van de eerste tien minuten maakte hij met zijn derde driepunter het gat al "lekker" groot: 27-17. Het publiek genoot met volle teugen van de bevlogenheid en het lekkere spel dat de spelers lieten zien tegen Hemofarm Vrsac. De eerder genoemde Guido Grünheid was ook geconcentreerd bezig en zette tot tweemaal toe teamgenoot Mason vrij, met een steal, voor een open layup. Mason en Grünheid mikten ook beiden nog een driepuntertje binnen en maakten zo samen met Archbold 25 van de 27 punten in het eerste kwart. Archbold was van meet af aan helemaal los, alles viel; goed voor 11 punten. Een drietje van Despotovic in de slotseconde gooide nog een klein beetje roet in het smakelijke eten dat de Donarfans voorgeschoteld kregen: 27-20.

Pep Clarós onthaalt Stefan Mladenovic na zijn prima prestatie
Pep Clarós onthaalt Stefan Mladenovic na zijn prima prestatie

Zo gemakkelijk alles in het eerste kwart voor de Capitals leek te gaan, zo gemakkelijk liep Vrsac ook weer de voorsprong in die de Capitals genomen hadden. De schoten bij de Serven vielen nu goed en ook de verdediging hadden ze goed staan. Na een verre driepunter van Alton Mason, na assist van Grünheid (32-23), vielen de Capitals even stil qua scores. Vrsac produceerde een 11-0 run en schoot binnen no time naar een 32-33 voorsprongetje. Op dat moment kreeg Raoul Heinen zijn rentree binnen het team, na even buiten spel gestaan te hebben met een lies/heupblessure. Het leek alsof op dat moment ook weer de nodige pit binnen het team kwam; net wat ze nodig hadden. De Capitals bleven vanaf dat moment ook steeds in de buurt bij de Serven, zonder dat deze de kans kregen om ook maar iets verder uit te lopen. Een driepunter van Kevin Melson, naar het slot toe, bracht de gewenste aansluiting (43-44), waarna er gerust kon worden met 43-46.

In het derde kwart bleef het spel eenzelfde beeld vertonen als voor de rust. Twee ploegen die beide op prettige wijze een gooi naar de winst deden. Het was een lekkere wedstrijd om te aanschouwen; er was voldoende spanning in de strijd om het ook voor het publiek leuk te maken. Dat werkte dan ook naar behoren, want de amicale toejuichingen en applaussalvo’s, die bijtijds naar beneden daalden, moeten als een warme deken gevoeld hebben voor de mannen van Pep Clarós. De Capitals kregen van de toeschouwers de onvoorwaardelijke steun; en dat was lekker! Het leek ze ook zichtbaar te motiveren, want geen moment kwam de klad er in. Niemand toonde zich vermoeid, niemand liet het koppie er bij hangen. Strijdlust in een wedstrijd om des keizers baard; slechts om de eeuwige roem. Gaande weg het derde kwart kregen de Capitals de wedstrijd ook nog eens in hun greep. Rogier Jansen joeg zijn team aan en ook Pavel Englický liet zich ineens zien. Zijn vrije worpen waren pas de eerste punten voor Englický, maar daarna kwam hij helemaal los. Zeven punten en een handvol rebounds pakte Englický in de laatste paar minuutjes van het derde kwart. De Capitals hadden daar volledig baat bij, want het kwart werd ineens weer afgesloten met een prettig voelende 68-61 voorsprong. Dwayne Archbold, die ook een puike wedstrijd speelde, maakte na een goede steal de laatste punten voorafgaande het vierde kwart.

Guido Grünheid kreeg weer wat van de oude smaak te pakken
Grünheid waakt over de 130 kilo zware Vukosavljevic

Het vierde kwart begon met een rush voor de Capitals. De op dat moment ontketende Englický strooide ook nog maar eens met een driepunter, meteen gevolgd door één van Rogier Jansen. Luttele tellen later was het weer Pavel die, met een schotje via het glas, de stand naar 78-61 trok. De Capitals hadden met de 17-0 (!) run de Serven haast op een onoverbrugbare achterstand gezet. Het publiek geloofde de eigen ogen haast niet. Hoe kon dit team, met al zijn blessures, op dit moment zo goed presteren. Het maakte eigenlijk niet uit; het was een feest voor de aanwezige basketballfan om dit team te zien spelen. ‘Just one of those games…’ De eerste punten voor Vrsac kwamen pas na vier minuten in het vierde kwart op het bord, nadat Pavel met een iets te laat block goaltending veroorzaakte (78-63). Dwayne Archbold speelde zichzelf met een fraaie draaiactie onder het bord vrij en maakte met de bonus de voorsprong maximaal: 82-63. Het slotakkoord van de wedstrijd was dan nog wel toebedeeld aan de Serven, die met een Joksimovic en Marshall twee goede spelers binnen het veld hadden, maar dichterbij dan zes puntjes kwamen ze niet (86-80). De Capitals speelden het spel gedecideerd uit, scoorden hier en daar nog wat puntjes en vierden in het veld en op de bank de overwinning. Met 94-85 werd Hemofarm Stada Vrsac verslagen, waarmee de Capitals hun tweede Uleb zege van dit seizoen te pakken hadden. Wellicht kunnen ze daar de volgende week in België nog een verrassinkje aan toevoegen…

Pavel Englický; Is this real? Vinger aan de pols òf gewoon een pijntje...
Pavel Englický test even of alles het nog doet…

De Capitals speelden, ondanks het blessureleed van Meijer en de operaties van Rhymer en Morales, een keurige wedstrijd tegen Vrsac. Heel geconcentreerd gingen de mannen van Clarós te werk, ze lieten zich niet leiden door de randzaken. De "randzaken" die trouwens dit keer een bijna nihille rol hadden… Grünheid speelde weer eens een goede wedstrijd, Archbold was hot "behind the arch" in het begin van de wedstrijd, Mason toonde zijn pit en vaardigheden. Rogier Jansen beheerste zich goed en scoorde gedecideerd en Kevin Melson toonde wederom zijn smooth skills (echt een heerlijke speler om naar te kijken; die glijdende acties…). Stefan Mladenovic mocht de wedstrijd starten in de basis en liet zien dat hij, voor zijn leeftijd, behoorlijke kwaliteiten heeft. Hij kon goed meekomen in de wedstrijd. Pavel Englický werd tot de Man of the Match bekroond. Hij stond dan wel lange tijd droog, maar aan het slot van het derde kwart en tijdens de start van het vierde kwart was hij een van de bepalende spelers. En juist op dat moment bouwden de Capitals de grote voorsprong op. Het nette percentage van zijn 12 punten (75% 2PT en 50% 3PT) en de 9 rebounds èn twee blocks gaven hem ook niet voor niets de hoogste ranking (21 punten) van alle spelers (gedeeld met Mason overigens).

Hanzevast Capitals:

 • Mason – 19 punten (67%)
 • Archbold – 16 punten (50%), 6 rebounds
 • Jansen – 16 punten (38%)
 • Melson – 14 punten (56%)
 • Englický – 12 punten (67%), 9 rebounds, 2 blocks
 • Grünheid – 9 punten (44%), 6 steals
 • Zdravkovic – 5 punten (50%)
 • Heinen – 3 punten (33%)

Hanzevast Capitals: 64% 2PT, 37% 3PT, 75% FT, 30 rebounds (9 OR), 18 steals
KK Hemofarm Vrsac: 59% 2PT, 37% 3PT, 74% FT, 36 rebounds (11 OR), 15 steals

KK Hemofarm Stada Vrsac:

 • Jagodnik – 20 punten (55%), 5 rebounds
 • Marshall – 20 punten (50%)
 • Joksimovic – 13 punten (50%), 5 rebounds
 • Pavkovic – 11 punten (67%)
 • Savovic – 8 punten (100%), 7 rebounds
 • Despotovic – 5 punten (50%)
 • Borisov – 4 punten (25%), 8 rebounds
 • Bozovic – 2 punten (25%)
 • Vukosavlevic – 2 punten (0%, 2/2 FT)

5 reacties

  1. Marije1 –

   Mooi geschreven!

  2. Vike –

   Zoals gewoonlijk: top Martin!

  3. robert –

   weet iemand of er ook een leuke bus reis naar belgie wordt georganiseerd…..?

  4. Vikings –

   Helaas geen leuke busreis naar Belgi?, maar wel ??n naar de bekerwedstrijd op 2 februari in Amsterdam!

  5. joke –

   o strak plan wanneer wordt daar meer over bekend?

   groet joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *