Word nu lid!

Verlies in een na laatste thuisduel Uleb Cup

door admin | Geen reacties

De Uleb Cup leeft dit seizoen niet heel erg bij de Groningse basketballfans. Ook deze keer zaten er weer een schamele 1030 fans op de tribune. Dat zijn dan stuk voor stuk wel de echte fanatiekelingen, maar het blijft opvallend dat de Europese competitie het volk niet echt in verroering kan brengen. Het is natuurlijk wel zo dat al snel duidelijk was dat de Capitals eigenlijk weinig in de Uleb Cup te zoeken hebben. Daarnaast moesten de fans ook nog extra in de buidel tasten om toegang te krijgen tot de wedstrijden. Het "kleine" aantal toeschouwers, waarbij klein natuurlijk wel relatief genomen moet worden, zorgde voor een beetje een katergevoel na het spektakel met de bijna 4000 fans tijdens de wedstrijd tegen de Eiffeltowers.

Kevin Melson was de opvallendste speler van de Hanzevast Capitals en kreeg daarmee dan ook de Man of the Match titel
Kevin Melson was de best scorende Capital en verdiende daarmee de MotM-titel

In het eerste kwart werd meteen het verschil tussen de beide ploegen onmiskenbaar duidelijk. Pavel Englický zorgde er met twee driepunters in het begin nog wel voor dat de Capitals in het spoor bleven, maar na 8-10 snelde Girona er vandoor. Bij de Capitals werd met man en macht geprobeerd via afstandsschoten te scoren; Girona gebruikte hun slimheid en speelden keer op keer de verdediging van de Capitals uit. Het zag er allemaal zo makkelijk uit wat de Catalanen lieten zien. De boomlange Marc Gasol bijvoorbeeld, passt en rebound zo makkelijk en gecontroleerd. Steeds weer wist onder andere hijzelf een vrije medespeler te vinden die vrij kon aanleggen. Gasol zelf imponeerde met een vreselijke traffic jam dwars door de verdediging van de Capitals. Twee grote passen en klabaaaaamm… 10-21. De productie van de Capitals bleef vervolgens bij een drietje van Mason en twee balletjes van Melson, waaronder overigens ook een lekker dunkje. Girona had in het eerste kwart eigenlijk het verschil al gemaakt: 17-30.

Meteen in het tweede wisten de Capitals zich toch nog te herstellen van de grote achterstand die ze in het eerste kwart opgelopen hadden. De goed spelende Kevin Melson nam zijn team bij de hand en zorgde daarmee ook dat zijn medespelers meer kansen kregen. Toen Englický en Jansen er vlak achter elkaar een drietje in knalden was het verschil ineens geslonken tot zes puntjes (27-33). Dat was ook het moment dat het ingedutte publiek er even achter ging staan, omdat er plots kansen op een overwinning gloorden. Even snel als de Capitals dichtbij waren gekomen, zo snel liep de achterstand ook weer op. Het was een speldenprikje gebleken dat de Capitals aan de grote beer Girona gegeven hadden. De beer was duidelijk niet onder de indruk en liep zonder ogenschijnlijk veel moeite weer uit naar ruime marge (31-51). Kevin Melson was de enige die er qua scores nog wat tegenin kon brengen. Met 13 punten bracht hij het leeuwendeel van de score van de Capitals in het tweede kwart. En hoewel de Capitals het kwart maar met slechts twee puntjes verloor, was het verschil door het goede eerste kwart van Girona nog steeds erg groot: 38-53.

Kevin Melson had een aantal mooie drives naar de basket
Kevin Melson met de intensief coachende Pep Clarós op de achtergrond

Na de rust veranderde er voor de kansen niet echt veel voor de Capitals. Het leek alsof de spelers met het idee speelden dat er toch niets te halen viel met het winnen van de wedstrijd. In feite hadden ze daar dan ook wel gelijk in, maar coach Clarós wil het liefst dat er in welke wedstrijd dan ook gestreden wordt om elke bal. Girona bleef erg gemakkelijk scoren en liet daarnaast in de defensie ook de teugels wat vieren waardoor de Capitals er bijtijds beter door kwamen. Een opvallende rol was er overigens nog wel weggelegd voor het arbitrale trio. Het leek of ze de ploeg van Girona een beschermde rol hadden gegeven. Lange tijd werden er nauwelijks fouten gefloten tegen lelijke overtredingen op omhoog gaande Capitals. Mason werd een aantal keren onderuit gelopen, Melson had het vaak zwaar; maar geen van hen kreeg de fout mee. Daarentegen zaten de Capitals al snel in het derde kwart opgescheept met een lading aan fouten; 16 voor de Capitals en slechts zes voor Girona. Het blijft natuurlijk gemakkelijk te schrijven over de mannen met de fluit, maar dit trio had duidelijk niet het "gewende" niveau van de Uleb-fluitisten. Het publiek liet ook duidelijk horen dat ze daar het hunne van dachten…

Marc Gasol en Jackson Vroman waren heer en meester in eigen bucket
Marc Gasol en Jackson Vroman waren de baas in de eigen bucket

Elke keer wanneer de Capitals weer bij Girona aan wisten te klampen en het gat op tien punten verschil brachten, was steeds een kleine demarrage van de Catalanen voldoende om de marge weer op zo’n 15 punten te zetten. De Capitals speelden telkens op tegen dezelfde marge, zonder dat ze de ban konden breken. Girona hield de thuisploeg gemakkelijk in bedwang. De Capitals konden, ondanks een redelijk derde kwart, de achterstand slechts één puntje doen slinken: 60-74.

Het vierde kwart ging om des keizers baard. Girona was in de voorgaande kwarten al duidelijk de makkelijkst spelende ploeg gebleken. Kinderlijk gemakkelijk leken ze de Capitals op de gewenste afstand te houden. Ook in het vierde kwart lieten ze nog maar weer eens zien hoe makkelijk het basketball spelletje gespeeld kan worden. Althans, dat leek zo. Het is namelijk niet zo dat het team van de Capitals slecht is, maar op Europees niveau was het verschil gewoonweg te groot. Girona heeft zoveel getalenteerde en ervaren spelers; en dan staan ze "slechts" op een negende plek in de Spaanse competitie. Marc Gasol hamerde er nog wat dunks in en center Jackson Vroman bouwde in het vierde kwart zijn puntentotaal uit naar een imposant aantal van 35. Kevin Melson, met zijn score van 29 punten, 5 rebounds en 5 steals werd door de toeschouwers verkozen tot Man of the Match.

Dwayne Archbold forceerde veel, maar wist daarmee niet te scoren
De teleurgestelde Dwayne Archbold forceerde iets teveel, zonder succes…

De coach van Girona, Pedro Martinez, vertelde na afloop dat zijn team het lastig had tegen de manier van verdedigen van de Capitals. "Ondanks de lastige verdediging kregen we wel veel ‘easy baskets’ tijdens fastbreaks. Daardoor konden we de voorsprong makkelijk behouden. We zijn blij met deze overwinning, waardoor we kans houden op een eventuele volgende ronde."

Pep Clarós was niet helemaal tevreden over het functioneren van zijn team. "Niet elke speler gaf het maximale, niet iedereen vocht. Daardoor hebben een aantal spelers duidelijk minder en een aantal duidelijk meer speelminuten gekregen. Als je speelt zonder te geloven, dan kun je beter niet spelen… Het is gebleken dat dit team een goed team is voor de Nederlandse competitie, maar nog lang niet voor de Europese… We kijken nu alvast vooruit naar de volgende topper, uit in Amsterdam."

Hanzevast Capitals:

 • Melson – 29 punten (60%), 5 rebounds, 5 steals
 • Mason – 17 punten (33%), 6 steals
 • Englický – 14 punten (57%)
 • Jansen – 8 punten (38%), 6 turnovers
 • Archbold – 8 punten (23%)
 • Rhymer – 7 punten (40%), 9 rebounds
 • Grünheid – 6 punten (67%)
 • Heinen – 2 punten (2/2 FT)

Hanzevast Capitals: 44% 2PT, 39% 3PT, 80% FT, 25 rebounds (9 OR), 22 steals
Akasvayu Girona: 68% 2PT, 44% 3PT, 73% FT, 35 rebounds (8 OR), 14 steals

Akasvayu Girona:

 • Vroman – 35 punten (78%), 10 rebounds
 • Montañez – 16 punten (60%)
 • Middleton – 15 punten (86%)
 • McDonald – 14 punten (44%)
 • San Emeterio – 10 punten (33%)
 • Gasol – 7 punten (75%), 8 rebounds
 • Sada – 5 punten (25%), 10 rebounds, 10 assists, 7 turnovers, 5 steals
 • llinas – 3 punten (3/4 FT)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.