Word nu lid!

Grote cijfers tijdens winst Hanzevast Capitals

door | 4 reacties

Wedstrijden tegen Zwolle staan vaak in het teken van ultieme strijd. Zwolle weet altijd een ploeg te formeren, onder invloed van een gedreven coach, dat keihard wil werken. In de uitwedstrijd, in de laatste seconde verloren door de Capitals, konden de mannen van coach Clarós al kennis maken met dat intensieve spel. Toen begingen de Capitals zelf teveel fouten om de winst mee te kunnen nemen. Deze keer hadden de Capitals het voordeel van het spelen voor een zaal met 1720 toeschouwers. Het voordeel van de thuiswedstrijd en een update aan ervaring zorgde uiteindelijk voor een enerverende wedstrijd.

Pavel Englický had zijn wilde haren laten verwijderen. Hij vertolkte een prima rol en pakte zijn puntjes mee
Pavel Englický, ontdaan van zijn wilde haren, had een prima deel in de wedstrijd

Het duurde even voor de gang in de wedstrijd er goed in zat. Darnell Wilson had het initiatief voor de Zwollenaren en produceerde de eerste punten voor zijn team. Voor de Capitals had Guido Grünheid een prima start. Hij opende de score voor de Capitals met een fijne driepunter (3-3) en ook de volgende aanvallen ronde hij netjes af (7-7). Er was echter nog niemand die zo snel in het begin van de wedstrijd al het onderscheid kon maken. Zwolle wist vanaf het begin de press goed te ontwijken door de razendsnelle Robby Bostain. De bal hoefde maar bij hem terecht te komen om binnen een oogwenk op de andere helft te belanden. Daarnaast wist Zwolle de Capitals ook goed onder druk te zetten met een drukkende verdediging op de bal. Ondanks de druk van beide kanten liep de score al snel op en als Zwolle halverwege het kwart iets beter de vrije worpen benut had hadden ze gewoon zes punten voor gestaan, in plaats van een 15-15 gelijkstand. Met goede vrije worpen van Englický en Heinen plus een driepunter voor de laatste werd het eerste echte gat geslagen (22-17). De veerkracht van Zwolle leverde ze aan het einde van het kwart toch nog een voorsprongetje. Met twee afstandsknallers schoten ze langszij, waarmee het eerste kwart al prima cijfers kende: 24-25.

Kit Rhymer had wat moois in gedachten, maar de poging faalde helaas
Kit Rhymer flying high! Helaas eindigde de actie niet zoals bedacht

In het tweede bedrijf deden beide ploegen nog steeds niet veel voor elkaar onder. Het was hetzelfde beeld als uit het eerste kwart; een keihard verdedigend Zwolle tegen keihard werkende Capitals. Het gevolg was dat ook het scoreverloop over en weer bleef gaan. Naast de vele "fluitsolo’s" werd er ook veel gescoord door beide ploegen. De mooiste actie tot dusver kwam halverwege het kwart van Landstede Basketbal. De alleyoop pass van de sterk spelende Robby Bostain werd keihard binnengewerkt door Darnell Wilson. Doordat Jovan Zdravkovic "onschuldig" onderlangs kwam lopen tijdens het hoogstandje kon Wilson ook nog de kans om de bonus vrijeworp te verzilveren (37-37). Na een zoveelste zuiver schot van Kevin Melson verzaakten de Capitals vervolgens om door te drukken. Een onhandig uitgespeelde fastbreak liep na de vierde (onnodige) pass van Zdravkovic uit op balverlies. Een tweede balverlies meteen hierna zorgde ervoor dat niet de Capitals uit liep, maar dat Zwolle van 39-37 naar een 39-42 voorsprong schoot. Pep Clarós vluchtte hierna meteen in een time out en zette zijn mannen met luid vocaal geweld opnieuw op scherp. Alton Mason begreep de ingreep van zijn coach meteen en maakte de toeschouwers blij met een haarfijne driepunter. Kit Rhymer blockte vervolgens Darnell Wilson genadeloos hard af en bediende niet veel later Kevin Melson met een goedgeplaatste assist voor een 46-42 tussenstand. Met een lekkere drive van Mason, die de bal met fingerspitzengefühl van rechts naar links bewoog, veerde het publiek op uit hun comfortabele zetels (50-45). Toch had Zwolle, net als in het eerste kwart, nog een onprettige verassing in petto; driepunters van Wilson en De Sa brachten net zo gemakkelijk weer de 52-51 aansluiting bij het rustsignaal.

Pep Clarós onthaalt Dwayne Archbold na zijn wissel met hand en gebaar
Heer en meester…

Na de rust gingen de Capitals volledig los. Bijna alle ballen in de eerste vier minuten na rust troffen doel, slechts één van de zeven pogingen ging niet door het netje en ook alle vrije worpen vielen binnen. Een driepunter-serie van Archbold, Mason en Heinen zorgden voor de aanzet naar een 10-0 run. Binnen twee minuten deelden de Capitals de genadeklap uit aan Zwolle, terwijl er nog wel anderhalf kwart gespeeld moest worden. Van 63-58 schoten de Capitals naar 73-58, waarna Melson hoogstpersoonlijk het grootste gat tot dan toe creëerde (80-62). Alton Mason mag daarbij trouwens ook genoemd worden, want met een aantal fraaie no-look assists creëerde hij een aantal vrije kansen voor zijn teamgenoten. Zwolle kon simpelweg niet op tegen de vuurkracht van de Capitals, terwijl ze zelf echt niet slecht stonden te spelen. Robby Bostain kon voor Zwolle het leed nog enigszins verzachten door alle toegekende vrije worpen feilloos te raken. De laatste minuten kabbelden overigens ook langzaam weg vanwege het grote aantal fouten dat er inmiddels geconstateerd was. Vrije worpen waren het spelbeeld van de laatste minuten, geheel niet tot tevredenheid van de fans op de tribune die toch echt liever komen voor mooi en intensief spel. Met nog één kwart te gaan konden de Capitals inmiddels wel genieten van de 88-73 voorsprong, hoewel we Zwolle eerder dit seizoen al wel eens een grote achterstand in winst om zagen zetten.

kevin Melson speelde geniaal en miste geen van zijn pogingen
Kevin Melson terechte MotM dankzij feilloos schot

In het afsluitende kwart kwam de zege voor de Capitals niet meer in gevaar. Het verzet van Zwolle kon niet meer dusdanige kracht verwerven om de kansen te doen keren. Door het buitengewoon grote scoreverloop kon Rogier Jansen al halverwege het kwart de honderpuntengrens passeren met een attent binnengetikte bal (101-80). Kevin Melson had vòòr zijn publiekswissel zijn totaal aan punten nog even aangescherpt tot 23. Wat velen toen nog niet was opgevallen, was dat Melson alle ballen die zijn handen hadden verlaten omgezet in klinkende punten. Een prestatie van formaat, zeker met een dusdanig hoog aantal punten: acht uit acht tweepunters, één uit één driepunter èn vier uit vier vrije worpen. Grandioos! En dan te bedenken dat hij er in het voorgaande Uleb Cupduel nog zo beteuterd bij stond met geen enkele score op zijn palmarais… Het was de eer aan Stefan Mladenovic om de "held van het moment" in het veld af te lossen en hem zijn welverdiende applaus te doen toekomen. Jovan Zdravkovic pakte in de slotfase ook nog even wat extra puntjes mee en hielp de Capitals aan een 107-81 tussenstand. De klus was geklaard, de laatste scores deden er niets meer toe. Op de klinkende 111-92 overwinning konden de Capitals niets dan trots zijn!

Coach Herman van den Belt had na afloop alle eer voor de prestatie van de Capitals: "Alle credits voor Groningen! Ik denk dat er 1710 toeschouwers (naast de 10 supporters uit Zwolle) een hele leuke wedstrijd hebben gezien. Er gebeurde in ieder geval genoeg op het veld. Wij hebben ook een prima wedstrijd gespeeld, maar voor Groningen vielen er heel veel ballen. Daar konden wij niet tegen op."

Pep Clarós had als vanzelfsprekend ook zijn visie op de wedstrijd: "De schoten vielen goed vandaag, ook de vrije worpen. Het was wel lastig spelen tegen het agressief spelende Zwolle." Clarós was ook tevreden over het feit dat er dit keer meerdere spelers hun beste kunnen lieten zien. "We hangen niet alleen aan drie à vier spelers. Iedereen is belangrijk binnen het team." Daarmee verklaarde Pep meteen waarom er steeds weer andere basisspelers beginnen aan de wedstrijd. "Er is niemand belangrijker dan de ander. Bovendien is het belangrijker hoe je een wedstrijd eindigt, dan hoe je een wedstrijd begint…"

Hanzevast Capitals: 

 • Melson – 23 punten (100%), 7 rebounds
 • Heinen – 17 punten (63%)
 • Archbold – 15 punten (38%)
 • Grünheid – 14 punten (71%), 5 rebounds
 • Rhymer – 13 punten (63%), 12 rebounds
 • Mason – 12 punten (44%), 5 assists
 • Zdravkovic – 7 punten (25%, 5/6 FT)
 • Englický – 6 punten (50%, 4/4 FT)
 • Jansen – 2 punten (33%)
 • Meijer – 2 punten (2/4 FT)
 • Mladenovic – 0 punten

  Hanzevast Capitals:
  67% 2PT, 40% 3PT, 88% FT, 36 rebounds (13 OR), 17 assists
  Landstede Zwolle: 63% 2PT, 33% 3PT, 66% FT, 30 rebounds (16 OR), 15 assists

  Landstede Zwolle Basketbal:
 • Bostain – 24 punten (67%)
 • Wilson – 19 punten (50%), 8 rebounds, 6 turnovers
 • De Vries – 13 punten (71%)
 • Lufkin – 12 punten (71%), 7 rebounds
 • Bunnig – 9 punten (50%)
 • Punch – 9 punten (27%), 5 steals
 • De Sa – 6 punten (33%)
 • Schonewille – 2 punten (100%)
 • Hulzebos – 0 punten
 • Jonk – 0 punten
 • 4 reacties

   1. hsb –

    🙂 😉

   2. Boudewijn –

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

   3. mart –

    raar, ik had dezelfde avond een reactie geplaatst en aangegeven dat ik rogier slecht vond spelen… raar dat dat wordt weggehaald…

   4. Martin (Vikings) –

    Beste Mart, het kan inderdaad zijn dat jouw geplaatste bericht verdwenen is. Het bericht is wellicht al geplaatst toen nog niet het hele verslag geplaatst was. In dat geval kan het voorkomen dat eerdere reacties verloren gaan… Het is in ieder geval zeker niet bewust door ons verwijderd!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *