Word nu lid!

Vierde kwart brengt Capitals de overwinning

door admin | 3 reacties

Net als de basketballers van de Hanzevast Capitals lijken de toeschouwers ook wel een beetje basketballvermoeidheid te vertonen. Tegen een van de directe concurrenten op de ranglijst, de West Brabant Giants, waren er slechts 1360 fans op komen dagen. Dat hadden we dit seizoen al wel eens anders gezien. Bij vele van de voorgaande wedstrijden waren er vaak meer dan 2000 die de tribunes bevolkten. Het drukke schema en wellicht ook de Sinterklaasperikelen spelen dus ook de toeschouwers parten. De wedstrijd zelf vertoonde net zo’n grillig verloop als de toeschouwersaantallen de laatste wedstrijden…

Al na twee-en-halve minuut moest de hele basket gewisseld worden vanwege een defecte schotklok
Er was gelukkig de beschikking over een geheel nieuwe basket

In het eerste kwart kwamen de Capitals, net als in de wedstrijd tegen Charleroi, vrij moeilijk op gang. Andre Harris mocht zomaar de twee eerste scores maken tegen de Capitals en zette de Giants op een 0-4 voorsprong. De Capitals kwamen in de eerste twee-en-halve minuut slechts door met vrije worpen. Het duurde ook niet langer dan dezelfde twee-en-halve minuut voordat één van de schotklokken het weer eens begaf. Er lijkt nog steeds een vloek te rusten op de schotklokken in Martiniplaza; al meerdere keren moest er met een defecte schotklok gespeeld worden. Dit keer vond coach Clarós het wel prima en onderbrak tijdens de vrije worpenserie van Guido Grünheid met succes het spel. Het zou immers niet "eerlijk" geweest zijn wanneer de Giants wel de beschikking zouden hebben over een 24-secondenteller en de Capitals het zouden moeten doen zonder dit belangrijke hulpmiddel. De scheidsrechters en wedstrijdcommissaris zagen dit uiteindelijk ook in en gaven met een scheidrechters time out de gelegenheid om reparatiewerkzaamheden te verrichten. Dit gaf een vrij kolderiek beeld; bijna twintig spelers die rondom één basket samen een schotje waagden, terwijl er aan de overzijde driftig werd geknutseld aan het defecte "uurwerk". De goed bedoelde moeite bleek echter niet de moeite waard; er werd besloten een reservebasket aan te rukken. Het kwam dus eigenlijk wel goed uit dat de Uleb de eis stelt dat er binnen bepaalde tijd een vervangende basket geplaatst moet kunnen worden. Zo kon de wisseltruc er na ongeveer een half uur pauze voor zorgen dat er gewoon weer op twee baskets vijf tegen vijf gespeeld kon worden.

Samen gezellig spelen op één basket; heel even geen West Brabant Giants versus Hanzevast Capitals
Gezellig samen spelen op één basket…

Koud, na een uurtje rust, lukte het Grünheid niet zijn tweede vrije worp raak te schieten (3-4). De Giants speelden een tactisch goed spelletje tegen de Capitals. Erik Braal, coach van West Brabant, had een goed plan uitgedacht hoe de Capitals aanvallen te doen stoppen. Met telkens een double team op de bal dwongen de Giants de Capitals tot lastige, matig lopende aanvallen. Het publiek was ook niet echt onder de warm te krijgen met het vrij saaie spel. De ploegen gingen wel aardig gelijk op door het eerste bedrijf van de wedstrijd. Een team met een groot deel bankspelers (Zdravkovic, Englický en Mladenovic) van Clarós kon voorkomen dat het gat met de Giants te groot werd; 20-23 na de eerste tien minuten.

Het bleek een bewuste actie van Clarós om zijn bankspelers de nodige tijd te gunnen, want ook in het tweede kwart bleven zij gewoon het veld bevolken. De Giants boden goede weerstand tegen de Capitals en kregen zelfs de kans geboden om verder uit te lopen naar een voorsprong van zeven punten (20-27). De hoogtepunten van de Capitals waren schaars in het tweede kwart. Een mooie assist van Kit Rhymer op Kevin Melson, die de pass fraai afrondde met een dunkje, was daarvan één. De tweede was ruim drie minuten later met dezelfde hoofdrolspelers. Melson bediende in dit geval Rhymer met de bal, die op zijn beurt zijn krachtsexplosie toonde. De Capitals kwamen daarmee eventjes weer erg dicht in de buurt van Bergen op Zoom, maar Arvin Slagter schoot meteen met een driepunter het sprankje geluk bij de toeschouwers weg (31-36). Pavel Englický, genietend van zijn gegunde speeltijd, liet zien dat hij ook van driepuntsafstand trefzeker kan zijn. Twee keer trof hij doel vanaf die afstand, na assists van Zdravkovic. Naar de rust toe veranderde er bar weinig aan de amusementswaarde van de match. Rustig kabbelde de wedstrijd naar een 39-42 ruststand. Er viel voor Pep Clarós nog heel wat te verbeteren in het spel van zijn mannen.

Rogier Jansen tegen zijn teamgenoot van het vorige seizoen, Domien Loubry
Rogier Jansen tegen zijn teamgenoot van vorig seizoen, Domien Loubry

Na de rust liet Dwayne Archbold zien waarom hij aanspraak mocht maken op de Man of the Matchtitel. Van alle spelers was hij, op dat moment, de meest opvallend aanwezige. Zowel in de verdediging, waar hij intensief zijn tegenstanders stond te dekken, als in de aanval. Aanvallend zorgde hij namelijk, meteen na rust, eigenhandig voor de voorsprong van de Capitals. Met twee vrije worpen, een veldscore en een driepunter tilde hij de Capitals van 39-44 naar 46-44 (7-0). Archbold moest niet veel later het hinkend veld verlaten met een, naar het liet aanzien, scheenbeenblessure. Bergen op Zoom plaatste meteen een tegenaanval en liep met een 8-0 run naar 52-58. Kit Rhymer kreeg het in het slot van het kwart nog wel even op zijn heupen en zorgde met zeven punten voor de minimaal mogelijke voorsprong met nog tien minuten te gaan: 61-60.

In het vierde kwart sloeg de wedstrijd uiteindelijk toch nog volledig om in het voordeel van de Capitals. Bergen op Zoom had de voorgaande drie kwarten dapper en zeer verdienstelijk gestreden tegen de hoofdmacht uit Groningen. Ze hadden een belangrijk deel van de wedstrijd gewoon voorgestaan en de Capitals op hun eigen fouten afgetroefd. Simpel balverlies van de Capitals zetten ze toen om in eenvoudige scores. In het laatste kwart vervielen de Giants echter zelf in fouten, wat voor de Capitals op hun beurt de gelegenheid gaf in het vierde kwart de wedstrijd naar zich toe te trekken. Tot bijna vijf minuten voor het einde lagen alle kansen voor beide ploegen nog open toen Tim Blue zijn team op 75-72 zette. Daarna was het gedaan met het verzet van de ploeg uit het "verre" Zuidwesten van Nederland. Voor de Capitals was er in de laatste vijf minuten een hoofdrol weggelegd voor Alton Mason. Hij maakte in de laatste vijf minuten maar liefst 14 van zijn totaal van 18 punten! Vanuit het veld, vanachter de driepuntslijn en vanaf de vrije worplijn was Mason heer en meester. Bergen op Zoom zakte in de slotfase volledig door het ijs; slechts drie puntjes van Arvin Slagter konden ze toevoegen tegen de ontketende Mason. Dat zorgde er dus uiteindelijk voor dat de einduitslag van 92-75 een iets vertekend beeld gaf van de hele wedstrijd. Het maakte de overwinning er voor de Capitals echter niet minder door; de twee punten tegen de concurrent waren gewoon binnen. Dwayne Archbold werd door de sms-ers in de zaal uitgeroepen tot de Man of the Match, maar de eindsprint en de prestatie van Alton Mason verdiende eigenlijk wel een ex aequo. Gelukkig kan er op vikings.nl tot een dag na de wedstrijd nog gestemd worden voor de Player of the Year verkiezing, zodat Mason misschien ook nog wel zijn eer krijgt die hem toekomt. De meerderheid bepaalt…

Pep Clarós en de scheidsrechters waren het lang niet altijd eens
Pep Clarós betwijfelt de beslissing van de scheidsrechter…

Na afloop, tijdens de persconferentie, liet Clarós openlijk blijken geëxperimenteerd te hebben met de opstelling tijdens de wedstrijd. "Alle twaalf spelers hebben bijna tien minuten of meer gespeeld". Clarós had hierbij wel even vergeten dat Emi Morales nog steeds geblesseerd op de bank zat, waardoor er maar elf spelers speelden… Clarós forceerde hiermee een beetje dat ook de bankspelers genoeg speeltijd kregen om hun kunnen te laten zien. De coach is natuurlijk ook wel een beetje gedwongen tot dit soort maatregelen, omdat zijn spelersmateriaal anders wellicht kan bezwijken onder de vele speelminuten in het drukke schema. "Elke wedstrijd staat er iemand anders op, dat wil ik graag zien. Ik wil graag zien dat alle spelers hun deel toevoegen aan de wedstrijd en dat het niet steeds dezelfde hoofdrolspelers zijn die de wedstrijd beslissen. In het laatste kwart zag je het resultaat; de spelers hadden nog volop kracht in de benen."

Erik Braal kwam na een diepe zucht tot de conclusie dat zijn team een uitstekende prestatie had geleverd. "We zijn er bijna als team. We waren van de veertig minuten er 34 gewoon goed. In die andere zes minuten hebben we de wedstrijd verspeeld." Het was wel opmerkelijk dat Braal nog even refereerde aan het imago dat het Groningse publiek inmiddels opgebouwd heeft. Hij waarschuwde zijn spelers hier nog voor tijdens de rust: "We spelen niet in Bergen op Zoom… we moeten zorgen dat het publiek er hier niet in komt…"

Pep Clarós gaf Alton Mason na afloop zijn verdiende waardering
Clarós vol bewondering applauderend voor Alton Mason

Het publiek kwam er in het laatste kwart uiteindelijk toch nog in. De Capitals pakten met een voortreffelijke eindsprint uiteindelijk een ruimere zege dan waar ze recht op hadden, maar de twee punten waren binnen. De Capitals toonden voldoende veerkracht tijdens de wedstrijd om de eerdere fouten te herstellen. Clarós heeft weer voldoende input vergaard om tijdens de voortdurende serie uit te putten. Op naar de volgende confrontatie…

Hanzevast Capitals:

 • Mason – 18 punten (63%), 5 rebounds, 8 assists
 • Archbold – 16 punten (56%), 5 rebounds
 • Jansen – 15 punten (50%)
 • Rhymer – 14 punten (83%)
 • Grünheid – 9 punten (40%)
 • Englický – 6 punten (50%)
 • Heinen – 5 punten (40%)
 • Meijer – 4 punten (40%)
 • Melson – 3 punten (33%)
 • Zdravkovic – 2 punten (33%)
 • Mladenovic – 0 punten

Hanzevast Capitals: 57% 2PT, 40% 3PT, 79% FT, 29 rebounds (8 OR), 18 assists
West Brabant Giants: 53% 2PT, 35% 3PT, 76% FT, 31 rebounds (8 OR), 17 assists

West Brabant Giants:

 • Pope – 15 punten (44%)
 • Loubry – 13 punten (80%)
 • Giles – 13 punten (45%), 8 rebounds, 5 turnovers
 • Harris – 12 punten (57%), 6 rebounds
 • Slagter – 12 punten (36%), 7 assists
 • Blue – 7 punten (50%)
 • Sumter – 3 punten (33%)
 • Smith – 0 punten
 • Jones – 0 punten

3 reacties

  1. Mart –

   Hi, ook op “de andere site”wordt Dwayne als MotM ter discussie gesteld, maar eerlijk is eerlijk ! De eerste helft was AM niet super… en toen trok Dwayne de kar. En na een lelijke blessuren, terugkomen en dan zelf orde op zaken stellen, nee, Dwayne verdient het wel !

  2. hsb –

   🙂 >:) 🙂 😉

  3. Rick –

   Geen Slechte wedstrijd

   ze doen hun best.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.