Word nu lid!

Capitals verslaan koploper voor tweede maal in 1 week

door | 4 reacties

Het kan verkeren in het basketball… De Hanzevast Capitals hadden de afgelopen week een zwaar programma voor de boeg. Eerst kwamen de Eiffeltowers op bezoek, die door de Capitals uiteindelijk aan de kant gezet werden. Twee dagen daarna waren het de Turken in de vorm van Galatasaray die de vloer aanveegden met de Capitals. Tegen Amsterdam, de nieuwe koploper sinds het verlies van de Eiffeltowers, moest het dus herstellen worden voor de mannen van Pep Clarós. Ook voor de toeschouwers was het herstellen; het verlies tegen Galatasaray had er niet bepaald voor gezorgd dat er meer toeschouwers op de wedstrijd afgekomen waren. "Slechts" 2000 supporters wisten de gang naar het Donarbastion te maken. Dat de rest die niet op was komen dagen echt wat zouden missen bleek later!

Guido Grünheid, niet fit, maar toch in hevig gevecht met Peter van Paassen
De niet-fitte Guido Grünheid in stevige strijd met Peter van Paassen

Het verlies in de Uleb Cup wedstrijd van de afgelopen dinsdag was snel vergeten door de speler, dat bleek meteen al in het eerste kwart. De Capitals die we de afgelopen weken zagen groeien, voorafgaand het Uleb-verlies, zetten die lijn goed door in het eerste kwart tegen Amsterdam. Amsterdam kon slechts kort van een voorsprong genieten, want na de 2-4 van Gipson stonden ze lange tijd droog. De Capitals stonden weer in hun scherpe press en wisten daarmee Amsterdam goed lastig te maken. Niels Meijer en Guido Grünheid deden het scorende werk voor de Capitals met beide een score onder het bord en een driepunter. Opvallend juist, omdat beide mannen normaal gesproken geacht worden rond de ring hun werk te doen. Dat beide heren ook van afstand kunnen schieten bleek dus al snel (12-4). Grünheid voegde daar niet veel later nog een driepunter aan toe, wat warm ontvangen werd door de fans: "Jetzt geht’s los, jetzt geht’s los…". De startende Jovan Zdravkovic liet ook een goede indruk achter in het eerste kwart met goede passes, assists en score’s. Amsterdam daarentegen worstelde tegen de press van de Capitals; alleen al in het eerste kwart begingen ze tien turnovers, wat maar liefst achttien punten opleverde voor de Capitals. Vooral de ploeterende Wyatt was opvallend aanwezig voor de Amsterdammers; hoewel hij twee blocks liet noteren hadden de turnovers en slechte passes de overhand bij hem. Heel even leek Amsterdam een ultieme kans geboden toen, bij de stand 20-7, coach Clarós bestraft werd met een technische fout. Met de armen wijd en een vragende blik staand aan de zijlijn kreeg hij van scheidsrechter Zegwaard de technische fout. Van de vier vrije worpen die Amsterdam kreeg, inclusief die voor de fout van Meijer, maakten ze er drie. Het balbezit verknoeiden ze knullig, waardoor er voor de Capitals niets aan de hand bleef: 29-16 in het eerste kwart.

Tammo the Bull
Tammo the Bull deed zijn uiterste best het publiek nog verder op te zwepen

In het begin van het tweede kwart zag Amsterdam heel even de kans om binnen de tien-puntengrens te komen. Teddy Gipson maakte met zijn benutte vrije worpen 29-20, maar even later was het weer hosanna in Martiniplaza. De zaal barstte uit zijn voegen toen Jansen en Grünheid hun driepuntsschoten binnenknalden. Het was nota bene Guido Grünheid die al voor de helft van het kwart zijn vierde driepunter liet noteren; best lekker voor een 2,08 m lange forward! Het publiek vond het allemaal geweldig en steunde de mannen vocaal; dit keer niet "lamgeslagen" door dolenthousiaste ultrAslan en een overklassende tegenstander. Ze zagen de Capitals een steeds groter wordende voorsprong pakken (45-28). Op drie minuten voor rust kreeg Amsterdam de genadeklap. Waar de technische fout van Clarós, erg snel gegeven, de toon had gezet; werd nu de coach van Amsterdam Arik Shivek op dezelfde wijze afgestraft door het scheidsrechterlijke trio. Feitelijk was er vrij weinig aan de hand, maar doordat eerdere gebaren van Clarós door Zegwaard waren beboet, was het nu onvermijdelijk dat Frans Harryvan dezelfde maat moest toepassen. Shivek kreeg als straf een technische fout, na een in zijn ogen onterechte fout van Jeron Roberts. Het was daarmee echter nog lang niet klaar… Shivek bleef doorzeveren tegen de scheidsrechters en ging daarmee over de schreef. Eigenlijk een domme actie van de Israelisch Amsterdamse coach, want hij riep het kwaad over zichzelf af. Een tweede technische fout voor Amsterdam volgde en niet veel later zelfs een derde voor Shivek zelf. Dat betekende voor Shivek het veld ruimen, uitgezwaaid door 2000 Capitalsfans. Met zijn tasje in de hand zocht hij een plaatsje op de tribune en moest vandaar toezien hoe de Capitals dankbaar gebruik maakten van zijn hoog opgelopen emoties. Jovan Zdravkovic benutte alle zes de vrije worpen en als klap op de vuurpijl mikte Jansen ook nog even een drietje binnen, waardoor de Capitals tot genoegen van de fans een ruime voorsprong kregen (54-28). Vlak voor rust sputterde Amsterdam nog even tegen, maar zorgelijk werd het nog steeds niet voor de Capitals in deze knotsgekke strijd (58-37).


Coach Arik Shivek wordt door Harryvan van het veld geleid

Het derde kwart werd het feest in de zaal nog even doorgezet, naar aanleiding van de inspanningen van het team natuurlijk. De gedreven strijd van de Capitals werd beloond door de toeschouwers, zeker wanneer er weer een mooie score werd geproduceerd door hun geliefde team. Kevin Melson zette de zaal op zijn kop toen hij de Capitals, na assist van Mason, op 78-46 zette. Een voorsprong van maar liefst 32 punten tegen de koploper in de competitie, wie had dat scenario van tevoren kunnen bedenken. De Capitals hadden het natuurlijk wel aan zichzelf te danken; de intensiteit was bijzonder hoog, de schoten waren accuraat en zelfs de vrije worpen werden tegen een hoog percentage genomen. Dat hadden we wel eens anders gezien… Amsterdam gaf zich toch niet verslagen en begon eigenlijk pas toen harder te werken. Wyatt, slordig in de eerste helft, vulde laat in het derde kwart zijn puntentotaal ineens aan met een aantal scores. Teddy Gipson schakelde een tandje bij en Jeron Roberts behield zijn goede niveau, als een van de weinige Amsterdammers die een goede wedstrijd speelden. Ook na het derde kwart hadden de Capitals nog steeds de ruime voorsprong (84-62) en konden zodoende dus rustig naar het einde toespelen. De zaal stond ondertussen op zijn kop, geleid door de uitblinkende Tammo the Bull als mascotte van de Capitals. Hij eiste op sommige momenten zelfs even de hoofdrol op en wist zelfs het BBC vak uit de stoelen te krijgen; niet slecht!

Tammo the Bull druk bezig met de interactie met het publiek
Tammo the Bull druk bezig met de interactie met het publiek

In het vierde kwart was het voor de Capitals enkel zaak om de honderdpuntengrens te passeren. Het team had zich tegen Amsterdam uitstekend gerevancheerd voor de nederlaag tegen Galatasaray. Het team had uitstekend werk verricht in de verdediging en Amsterdam gedwongen tot maar liefts dertig turnovers. Daarnaast bracht Guido Grünheid het publiek op de banken met zijn vier driepunters. Pavel Englický pakte zijn moment of fame met een grandioos block, Kevin Melson met een heerlijke eenhandige slamdunk. Stefan Mladenovic verhoogde de feestvreugde met een drietje en Jovan Zdravkovic toonde zijn kwaliteiten met goede acties en assists. Zdravkovic had zich tijdens deze wedstrijd verlost van het juk dat op hem leunde de afgelopen wedstrijden en steeg boven zichzelf uit. Het publiek waardeerde dat met zijn uitverkiezing tot Man of the Match, wat Zdravkovic aan het einde zelfs emotioneel raakte. Na een innige omhelzing door Grünheid was er zelfs even een trantje zichtbaar op het gelaat van Zdravkovic. Rogier Jansen maakte tot tevredenheid van de fans uiteindelijk het honderd-en-een’ste punt, waarmee deze wedstrijd werkelijk alles in zich had gehad wat basketball juist zo’n mooie sport maakt om naar te kijken. Emotie, passie, gedrevenheid, sfeer, skills, onbenulligheden, dunks, blocks, verre driepunters, etc… De Capitals hadden in minder dan één week de koplopers allebei verslagen en lieten daarmee zien wel degelijk tot de top in Nederland te behoren, ondanks de huidige zesde plaats op de ranglijst!

Jovan Zdravkovic haalde alles uit de kast om zijn kwaliteiten aan het publiek te tonen. Hij pakte daarmee de Man of the Match titel
Jovan Zdravkovic werkte zichzelf naar de Man of the Match titel

Tijdens de afsluitende persconferentie liet Amsterdam verstek gaan. De invallende assistent coach had van zijn weggestuurde collega de opdracht gekregen niet te verschijnen tijdens het samenzijn met de pers. Voor Pep Clarós uitgebreid de gelegenheid om zijn kant van het verhaal toe te kunnen lichten. Clarós kon daarbij natuurlijk weinig anders dan positief te zijn over de prestatie van zijn spelers. "Het was een tentoonspreiding van hard werken, toewijding en mentale kracht." Clarós had zijn team zover gekregen dat iedereen vol inzet speelde. Zelfs een niet fitte Guido Grünheid had hij, ten overstaan van het team, in de kleedkamer weten te overtuigen van de waarde voor het meespelen deze wedstrijd. Tegen Jovan Zdravkovic had hij verteld dat het tijd werd dat hij eens liet zien wat zijn capaciteiten zijn. "Zelfs de andere spelers hadden hun vraagtekens bij de inbreng van Jovan. Ik wist al die tijd wat Jovan kan en heb vertrouwen in hem, ik ken Jovan al jaren. Over de technische fout die Clarós ontving wilde hij niet meer kwijt dan dat het wat hem betreft een onterechte beslissing was. "Niemand hoeft zijn macht die hij heeft te laten zien", daarmee doelend op de leidinghebbenden tijdens de wedstrijd. Voor de rest was Clarós tevreden over de vorderingen van zijn team; "Dit kleine beetje méér betekent een groot verschil. Iedereen heeft zijn uiterste best gedaan, meer dan honderd procent. Nu is het even tijd om moe te zijn…"


 

Hanzevast Capitals:

 • Grünheid – 20 punten (64%), 5 assists
 • Melson – 17 punten (56%)
 • Zdravkovic – 17 punten (50%)
 • Mason – 14 punten (50%)
 • Archbold – 12 punten (50%), 5 rebounds
 • Jansen – 11 punten (60%)
 • Meijer – 5 punten (50%)
 • Mladenovic – 3 punten (50%)
 • Heinen – 2 punten (25%)

Hanzevast Capitals: 55% 2PT, 50% 3PT, 90% FT, 20 rebounds (7 OR), 18 assists
MyGuide Amsterdam: 64% 2PT, 15% 3PT, 68% FT, 39 rebounds (18 OR), 15 assists

MyGuide Amsterdam:

 • Roberts – 24 punten (54%), 6 rebounds, 6 turnovers
 • Gipson – 15 punten (45%), 5 rebounds, 7 turnovers
 • Van Paassen – 10 punten (56%), 6 rebounds
 • Wessels – 9 punten (43%), 6 rebounds
 • Wyatt – 9 punten (43%), 9 turnovers
 • Trent – 8 punten (100%)
 • Stein – 5 punten (66%), 5 rebounds
 • De Randamie – 3 punten (100%), 6 rebounds

4 reacties

  1. garbo –

   Mooi gevonden die titel! 😀

  2. Djiekee –

   Running up naar de kop, de koplopers opnieuw klop!

  3. JanW –

   Prachtige sfeerimpressie. Schitterende avond gehad. TOP!!

  4. Joke –

   mooi filmpje, geeft de sfeer goed weer van een geweldige avond!
   op naar Girona!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *