Word nu lid!

Eerste duel Uleb Cup uiteindelijk verloren door Capitals

door | 3 reacties

Het was de eerste verre trip voor de Capitals in het kader van het Uleb Cup seizoen. Ploiesti was de bestemming, ver weg in Roemenië. Het is zeker niet zo dat er daar niet gebasketbald kan worden; Ploiesti werd de afgelopen jaren achter elkaar kampioen van Roemenië en won in 2005 zelfs de Fiba Europcup Challenge! Voor Ploiesti was het het debuut in de Uleb Cup, de Capitals hadden al de ervaring van het seizoen 2004/2005, maar van die groep is in het huidige team niemand meer vertegenwoordigd.

In de Olivia Sporthall waren krap 3000 toeschouwers afgekomen op het debuut van hun ploeg in de Uleb Cup. Relatief weinig als je bedenkt dat de entree tot de wedstrijd zonder betaling kon geschieden en de zaal meer kon bergen. De steun van de toeschouwers voor Asesoft Ploiesti kon niet voorkomen dat de drie Groninger fans in de zaal na afloop van het eerste kwart konden juichen. Na even achter gestaan te hebben schoten de Capitals voorbij aan de Roemenen en wonnen het eerste kwart met een geruststellende stand van 13-21. De drie Donarfans daar zullen luid gejuichd hebben, maar ook de vele tientallen die thuis achter de PC een glimp probeerden op te vangen uit Roemenië. Al waren het maar de stats of de tussenstanden die ze konden zien, als de servers tijdelijk nìet overbelast waren, meeleven deden ze allemaal.

In het tweede kwart stelden de Roemenen orde op zaken, door met een press de Capitals tot dezelfde fouten te dwingen die ze zelf eerder maakten. Razendsnel kromp de opgebouwde voorsprong van de Capitals weer, tot 33-34 bij rust. Rogier Jansen was tot dat moment de speler die voor de meeste punten had gezorgd (11 punten in de eerste helft).

Na de rust bleek de Peptalk van de coach een goede uitwerking te hebben gehad op de ploeg. Er werd weer volop gestreden door de Capitals en met een 6-20 tussensprint kwamen ze riant in de zetel te zitten. Een vijftien punten voorsprong in een uitwedstrijd voor de Uleb Cup is een hele prestatie (39-54)! Alles wat Donar was vierde al bijna een overwinning; live aanwezig in de zaal of thuis op bank. Aan het einde van het kwart stelde Asesoft al wat orde op zaken. De eindsprint van de Roemenen werd op dat moment al ingezet; resulterend in een 48-56 stand na kwart drie.

In het laatste kwart was het gedaan met de Capitals. Aangejaagd door de wakker geschudde toeschouwers maakten de Roemenen van de trotse Capitals binnen no time de verliezers van de wedstrijd. Het was erop en er keihard over voor Asesoft Ploiesti. De thuisploeg was ontketend en profiteerde volop van de fouten die de Capitals maakten. Met vrije worpen, na de vijfde fout van Archbold kwamen de Roemenen langszij en waren daarna niet meer terug te halen. De 80-73 was zeker geen slechte uitslag, maar wel het grote verschil tussen winst en verlies.

Voor de Capitals duurde de wedstrijd, zoals de collegae reeds schreven, een kwart te lang. Natuurlijk speelden er meerdere factoren mee in het verlies van de Capitals. Er werd hard gestreden, maar steeds weer moesten de Capitals een tussensprint incasseren van Ploiesti; gebrek aan continuïteit in de wedstrijd. Daarnaast was het tweepuntspercentage dramatisch te noemen. Met 36% tweepuntsschoten (uit 45 pogingen!) mag je eigenlijk ook geen aanspraak maken op de overwinning, zeker niet als je bedenkt dat de tegenstander "slechts" 34 pogingen waagde en toch 10 punten meer maakte uit die pogingen. Het driepuntspercentage en de vrije worpen waren daarentegen van goed niveau (48% 3PT en 100% FT). Het aantal persoonlijke fouten van de Capitals zorgde er verder voor dat Ploiesti maar liefst 27 keer vanaf de vrije worplijn aan mocht leggen. De Roemenen schoten daar vandaan dan wel geen 100%, maar de negen punten méér die ze daaruit pakten maakten wellicht hèt grote verschil.

De prestatie van de Capitals in Roemenië mocht er, ondanks het verlies, toch best zijn. Als nietig Hollands clubje in de competitie voor de groten uit Europa; en dan met opgeheven hoofd ten onder gaan is niet slecht. Toch zal coach Clarós de komende maanden alles in het werk stellen om ècht met opgeheven hoofd het Uleb Cup toernooi te kunnen verlaten. Al was het maar om het record van de Capitals in de Uleb Cup (3 overwinningen) om zeep te helpen…

Hanzevast Capitals:

 • Jansen – 17 punten (56%)
 • Mason – 14 punten (36%)
 • Archbold – 13 punten (56%)
 • Grünheid – 8 punten (38%
 • Meijer – 8 punten (33%)
 • Morales – 6 punten (43%)
 • Melson – 5 punten (17%), 8 rebounds
 • Englický – 2 punten (100%)
 • Heinen – 0 punten
 • Zdravkovic – 0 punten
 • Mladenovic – 0 punten

Hanzevast Capitals: 36% 2PT, 48% 3PT, 100% FT, 25 rebounds (11 OR), 11 assists
Asesoft Ploiesti: 62% 2PT, 40% 3PT, 74% FT, 27 rebounds (5 )R), 11 assists

Asesoft Ploiesti:

 • Elliot – 17 punten (50%), 5 assists, 5 turnovers
 • Gaidamavicius – 16 punten (100%), 6 rebounds, 6 turnovers
 • Obradovic – 14 punten (55%)
 • Cepulis – 13 punten (45%)
 • Griffith – 10 punten (83%)
 • Carutasu – 7 punten (33%), 6 rebounds
 • Alexander – 2 punten (50%)
 • Hargrove – 1 punt (50% FT)
 • Szijarto – 0 punten

3 reacties

  1. Matthijs le Gras –

   helaas, dan dinsdag maar winnen in ons eigen PLAZA.

   DONAR DONAR!

  2. hsb –

   😉

  3. ultrAslan affetmez –

   Galatasaray cafe crown the best we coming to win,we coming with the strongest team ever and our crazy fans ultrAslan 😎

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *