Word nu lid!

Zwolle verslaat Hanzevast Capitals in de buzzer

door | 8 reacties

De Capitals speelden een bijzonder matige wedstrijd in Zwolle. In de eerste helft werden ze verrast door een stevig verdedigend team dat coach Herman van den Belt het veld in had gestuurd. Zijn mannen waren tot op het bot toe gemotiveerd om het vuur aan de schenen te leggen van de Capitals. Daar slaagde Zwolle dan ook goed in, vooral in het eerste kwart dat ze met een 19-11 voorsprong wonnen.

In het tweede kwart werd er dan uiteindelijk voldoende terug gedaan door de Capitals om de achterstand draaglijker te maken. Ze hadden zich beter ingesteld op de zone-verdediging van Zwolle en ook de schoten vielen beter (58% tegen 27% in het eerste kwart). Nadat uitblinker Bostain van Zwolle de maximale achterstand met een driepunter op 13 punten (29-16) had gezet begonnen de Capitals aan een inhaalrace. Kevin Melson speelde een belangrijke rol in de run richting de rust. Zijn score vlak voor rust bracht de Capitals bijna naast Zwolle (33-32). Een driepunter van Prijkel bracht uiteindelijk met 36-32 de ruststand.

In het derde kwart konden de Capitrals orde op zaken stellen, mede doordat Zwolle niet meer de precisie kon vinden die ze in het eerste kwart in hun schoten hadden. De Capitals kregen vat op Landstede Basketball en zorgde stukje bij beetje dat de score zelfs werd uitgebouwd, ondanks dat het spel qua niveau te wensen over liet. Rogier Jansen toonde zich in die fase wel het lefgozertje van het team. Hij zette vaak de aanvallende druk en scoorde netjes uit gedurfde acties inside. Van een 40-38 achterstand snelden de Capitals in vijf minuten naar 43-54 (3-16 run). Maar liefst tien keer balverlies voor Zwolle was de grondslag voor deze omslag in de wedstrijd. Darnell Wilson bracht vlak voor einde met zijn vrije worpen Zwolle terug naar 46-54, met nog één kwart te gaan.

Het vierde kwart was letterlijk billenknijpen op de tribune. Deels was er de euforie van de op hand zijnde overwinning voor de Capitals, maar aan de andere kant bleef er dreiging van Zwolle. Door de spanning wellicht kwamen de Capitals niet echt goed meer uit de verf, waardoor Zwolle de spanning ècht weer terug bracht in de wedstrijd. Zeker toen Alexandre de Sa zijn bonus verzilverde en Zwolle op 57-58 zette, op vijf minuten voor het eindsignaal. Tot het eindsignaal werd er dapper gestreden door beide ploegen. Strijd was dan ook wel een van de weinige krachtermen die toepasselijk waren, want van oogstrelend basketball was er niet echt sprake. Emi Morales en Kevin Melson leken in de slotminuten de Capitals alsnog naar de winst te helpen. Kevin Melson deed dat met een score èn een driepunter op een erg belangrijk moment (65-69). Emiliano Morales deed het met krachtig buffelwerk onder de basket. Hij maakte ook de persoonlijke fouten in de laatste 17 seconden van de wedstrijd, waarmee voorkomen werd dat Zwolle ook maar voor een driepunter aan kon leggen en zo dichterbij kon komen. De vele fouten over en weer zorgden voor een vrije worpen spelletje in de laatste minuut, waarbij de Capitals steeds aan de goede kant van de score bleven (2 tot 4 punten verschil).

In de slotseconden had Herman van den Belt een goede zet in het spel. Als laatste redmiddel vroeg hij een time out aan, nadat Dwayne Archbold met een vrije worp de Capitals op 70-73 had gezet. Dat betekende allereerst al dat Zwolle na de time out de bal op de middellijn in mocht nemen, in plaats van op de achterlijn: één punt voor Van den Belt. Daarnaast zette Van den Belt een leger aan schutters in het veld om daarmee de meeste kans op een rake driepunter te vergroten: tweede punt voor Van den Belt. Emiliano Morales maakte meteen zijn vijfde persoonlijke fout, waarna Florian de Vries naar de vrijeworplijn mocht om het noodscenario in werking te stellen. De enige kans op de winst was de eerste raak schieten om vervolgens de tweede opzettelijk te missen; en zo geschiede (71-73). Het geluk dat Zwolle daarbij had, was dat Guido Grünheid de rebound niet goed te pakken had, waardoor de bal over de achterlijn verdween. Zwolle nam gretig de bal in, wist Gerad Punch te bereiken die in de buzzer de winnende driepunter binnenschoot. Zwolle ontplofte en Herman van den Belt had met zijn team de punten voor de ranglijst ook nog eens binnen. Zwolle was uiteindelijk dus de gelukkige winnaar, al konden de Capitals ook weinig aanspraak maken op de overwinning vanwege het vertoonde spel. Pep Clarós verdween als een haas richting de kleedkamer; zijn, in theorie, prima tactiek had uiteindelijk gefaald. De honderd kilometer terugreis moet een lange reis terug geworden zijn, want de gezichten van de spelers stonden op onweer bij buitenkomst uit de sporthal. Guido Grünheid moet zich van tevoren een beter verjaardagskado voorgesteld hebben…

Hanzevast Capitals:

 • Jansen – 17 punten (50%)
 • Melson – 16 punten (75%), 7 rebounds, 5 turnovers
 • Morales – 14 punten (71%), 5 rebounds
 • Mason – 10 punten (50%)
 • Grünheid – 8 punten (40%), 7 rebounds, 5 steals
 • Heinen – 4 punten (33%)
 • Archbold – 4 punten (0%, 4/6 FT)

Hanzevast Capitals: 56% 2PT, 30% 3PT, 65% FT, 28 rebounds (6 OR), 14 assists
Landstede Zwolle: 41% 2PT, 43% 3PT, 62% FT, 34 rebounds (13 OR), 12 assists

Landstede Basketball Zwolle:

 • Wilson – 13 punten (44%), 12 rebounds, 8 turnovers
 • Bostain – 13 punten (33%, 8/8 FT)
 • Bunnig – 10 punten (50%), 5 rebounds, 6 steals
 • Punch – 10 punten (44%), 7 rebounds, 7 turnovers
 • De Sa – 9 punten (29%), 5 assists
 • Hulzebos – 7 punten (29%)
 • De Vries – 6 punten (66%)
 • Prijkel – 3 punten (100%)
 • Jonk – 3 punten (3/4 FT)

8 reacties

  1. Donders –

   TOPPIE!!

  2. chucky –

   Wat Donders dat Donar verloren heeft??. 😕

  3. anyone –

   ja das zeker toppie!tis lang geleden dat donar zon matig team heeft gehad..ik bedoel verliezen van zwolle kom op zeg dat kan echt niet hoor.en claros had nog wel zon grote mond!

  4. zwollywood –

   Een terechte overwinning van Zwolle ,gewoon met 8 hollanders waarvan 3 junioren, het vreemdenlegioen uit groningen met allemaal 1lingen die zichzelf in de kijker willen spelen verslaan TOP PRESTATIE LANDSTEDE BASKETBAL ZWOLLE.
   En de coach van groningen moet eens wat meer respect voor zijn spelers hebben en ze niet de hele wedstrijd vernederen.Laat hem lekker terug gaan naar spanje en paelja of zo gaan eten zeer onbeschofte man.

   Groet uit het mooie en sportiefe ZWOLLE. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  5. @ zwollywood –

   laat onze pep nu niet uit Spanje komen…..!
   Hij komt uit Portugal.

  6. een liefhebber –

   Qua team kan denk ik bijna de hele eredivisie leren van Zwolle. Wat een teamprestatie. Niet opgeven. Je zou zeggen bijna duits. Je hebt pas gewonnen (of niet!!!) als het laatste signaal is gegaan. Gelukkig zijn het bijna allemaal nederlandse jongens met de juiste mentaliteit. 😀

  7. jammer –

   helaaas ook hier alleen zinloze discussies en domme opmerkingen

  8. Tim –

   @ @ zwollywood: onze Pep komt wel degelijk uit Spanje…! Uit Cataloni? om precies te zijn. Hij is wel coach in Portugal geweest..
   Over de wedstrijd: Jammer van het buzzershot. Had de indruk dat de vermoeidheid er bij Donar in begon te sluipen. ??n troost: Den Bosch verliest afgelopen donderdag ook in de laatste seconde..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *