Word nu lid!

Capitals wint van Seals na spannend maar rommelig duel

door | 2 reacties

De Capitals hebben de afgelopen wedstrijden de smaak te pakken. De afgelopen wedstrijden tegen Z&Z Leiden en Omniworld Almere werden vrij gemakkelijk gewonnen. Beide ploegen waren, net als Den Helder, natuurlijk op niet papier niet de zwaarste tegenstanders; maar op papier worden er bar weinig wedstrijden gewonnen. De wedstrijd tegen de Den Helder Seals was er ook één die op papier wellicht een heel ander verloop zou hebben gehad dan het in werkelijk verlopen is. De voorgaande winstpartijen hadden er inmiddels al wel voor gezorgd dat er tegen de Seals al wel meer toeschouwers op de tribunes zaten. Hoewel de gordijnen dicht bleven, was de zaal toch aardig vol met 2670 basketballfans (waaronder zo’n vijftien Helderse supporters).

Het was dringen in de bucket voor de Hanzevast Capitals tegen de Den Helder Seals
Het was dringen in de bucket van Den Helder voor de Capitals

Er werd spektakel verwacht door de inmiddels verwende fans. De wedstrijd tegen Omniworld Almere had laten zien waar de mannen toe in staat zijn, maar Den Helder bleek al snel van een iets ander formaat dan de ploeg uit de polder. In het eerste kwart werden de Seals nog wel wat overdonderd door de press van de Capitals. Na ruim drie-en-halve minuut, drie turnovers van Den Helder en vier scores (9 punten) van Kevin Melson stonden de Seals al op een achterstand van 12-4. Het leek al snel hosanna te worden voor de Capitals, zeker toen het eerste bedrijf eindigde met een 27-16 tussenstand.

De papieren zekerheid na het eerste kwart kon meteen de prullenbak in; dat is het handige aan papier: propje maken en weggooien. Den Helder gaf de Capitals een koekje van eigen deeg: de steals waren deze keer voor Den Helder, die met hard spel de Capitals in het nauw dreven. Bradley Strickland en Terry Sas zorgden voor de scores van Den Helder, waardoor de ruime voorsprong halverwege het kwart als sneeuw voor de zon was verdwenen. Door een 13-1 van de Seals sloeg de balans om van 27-18 naar een 28-31 achterstand. Terry Sas was tijdens die run burning hot! Binnen twee minuten schoot hij zijn hele productie aan driepunters (3 stuks) binnen. Het laatste exemplaar was wel een beetje dubieus; de wedstrijdtafel had de zoemer laten klinken, nadat Niels Meijer tegen een elleboog was aangelopen. Met een bebloed hoofd stond hij in het veld; de wedstrijdcommissaris greep in. De Seals liepen op dat moment net een fastbreak en Terry Sas schoot, ruim na de ingelaste zoemer, zijn driepunter die binnenviel. Tot verbijstering van vele toeschouwers werd de score gewoon geteld door de officials op de vloer; vreemd, want de zoemer had reeds en de tijd was gestopt. Het zal vast en zeker gezien zijn als een gevalletje voordeelregel… De Capitals hadden het moeilijk om het hoofd boven water te houden en het gevoel van onoverwinnelijkheid was bij velen ver weggezonken. Den Helder had vakkundig het stokje van de Capitals overgenomen. Een driepunter van Mitchel Kouwijzer in de buzzer maakte het gemoed van de Seals alleen nog maar beter (38-42).

Coach Clarós kijkt Raoul Heinen indringend aan tijdens de time out
Priemende ogen van Clarós richting Heinen tijdens de time out

In het derde kwart leek Den Helder, dat met Strickland, Bradshaw en Duffy drie sterk spelende Amerikanen binnen het team heeft, echt voor de winst te gaan spelen. Er zat iets van wanhoop in het spel van de Capitals, onzekerheid en een gevoel om te falen wellicht. Daarnaast werd Niels Meijer al snel slachtoffer van de strijd. Na een bloedende hoofdwond, een elleboog, een knietje in zijn gevoelige zône werd een nieuwe slag tegen zijn hoofd hem teveel. Niels kon even niet meer op zijn benen staan en zeeg, na alle klappen die zijn hoofd te verduren had gekregen, als een verloren bokser naar het parket. Einde wedstrijd voor Meijer, die overigens na afloop gelukkig weer gewoon aanspreekbaar door de zaal liep. De Seals liepen ondertussen uit naar een maximale voorsprong van acht punten (40-48).

Halverwege het derde kwart kwam er echter een psychologische omslag in de wedstrijd. Raoul Heinen raakte, na een persoonlijke fout van hem, behoorlijk oververhit. Niet eens zijnde met de beslissing van de officials stevende hij met de bal onder de arm het veld over. De woorden die hij daarbij wisselde met één van de officials vielen daarbij niet in goede aarde. Heinen werd bestraft met een technische fout, op een moment dat de Capitals dat eigenlijk niet konden gebruiken. Het voedde daarentegen Heinen op zo’n manier dat hij er juist extra energie door kreeg. Een tweede fout meteen daarop, waarbij het publiek de rechtmatigheid ervan in twijfel trok, zette de zaal in vuur en vlam! De officials kregen het er, terecht of onterecht, genadeloos van langs. Alle commotie had er in ieder geval voor gezorgd dat de zesde man de troefkaart geworden was voor de Capitals, de decibels waren niet meer te stoppen. De uitblinker en publiekslieveling van de voorgaande wedstrijden Guido "Gruno" Grünheid speelde de andere hoofdrol in het derde kwart. Grünheid had in de eerste helft bijster weinig goede dingen laten zien, het lukte even niet met Guido. In het derde kwart was hij juist de drijvende kracht voor de Capitals. Met tien punten, vier rebounds en drie steals in het derde kwart nam hij de ploeg op sleeptouw, waardoor de leiding alsnog werd overgenomen van Den Helder (69-67).

Pep Clarós bespeelt zijn eerste guard Alton Mason vol passie
Pep Clarós geeft Mason vol passie de laatste aanwijzingen mee

Het vierde kwart zou beslissend worden; cliché natuurlijk, want geen van beide ploegen had in de voorgaande dertig minuten hèt verschil kunnen maken. Voor de Capitals echter speelde de zesde man in het vierde kwart een erg belangrijke rol. De toeschouwers hebben inmiddels een soort band met het team en zijn daardoor bereid om, net als de spelers, door te gaan tot het einde. Getild door het geluid vanaf de tribunes gingen de spelers van Clarós in het laatste kwart wèl voor elke bal. Elke score werd met gejuich ontvangen, de gelijopgaande stand maakte de gevoelens nog sterker. De Capitals gebruikten dat extra stukje energie om op het juiste moment alsnog voldoende afstand te kunnen nemen van de tegenstander. De driepunter van Dwayne Archbold, positief opvallend in de laatste tien minuten, op drie minuten voor het einde was verlossend 88-79. Hoewel… vlak voor het einde wist Den Helder met een driepunter van Duffy èn Petersen alsnog binnen de hoopvolle marge te komen (90-87). Raoul Heinen was daarna vanachter de vrijeworplijn gelukkig trefzeker. Alton Mason miste daarop nog twee vrijeworpen, maar mocht nog een keer in de herkansing door een zelfverdiende steal. De twee pogingen vielen dit keer wel binnen, waardoor de Capitals met een 94-87 overwinning het veld konden verlaten.

Pep Clarós was na afloop niet geheel tevreden over het verloop van de wedstrijd. "We hebben gewonnen, dat is oké", maar over de inzet van de spelers had hij nog wel wat te klagen. "Moe zijn zit enkel in je hoofd. Spelers die denken dat ze moe zijn, zijn ook moe. Ik houd van spelers die meer dan het maximale geven." Daarmee gaf Clarós ook meteen een verklaring waarom een speler als Hanavan geen minuten heeft gemaakt. Clarós is niet tevreden over de inzet van Hanavan; "We zien wel hoe lang we het volhouden" voegde hij er nog aan toe. Als relativering voegde hij er nog aan toe dat bijvoorbeeld Mladenovic ook geen minuten had gemaakt. "Het maakt mij niet uit wie het is, hoe oud hij is, welke nationaliteit hij heeft." Clarós wil enkel passie en inzet zien van zijn spelers. "We hebben niet het meest getalenteerde team, maar we moeten gewoon het hardst werkende team van de competitie zijn!" Clarós gaf nogmaals zijn ideeën over de fans: "Het publiek is onze adrenaline! Mijn spelers zijn er verantwoordelijk voor het enthousiasme verder op te stuwen!"

Pep Clarós was niet bepaald kort van stuk tijdens de afsluitende persconferentie
Pep Clarós: een coach vol passie en emotie

Ook dit keer weer een verslag van de wedstrijd tegen de Den Helder Seals in bewegende beelden. Geniet ervan! 


 


Hanzevast Capitals:
 

 • Mason – 18 punten (100%, 10/12 FT)

 • Heinen – 14 punten (71%)

 • Grünheid – 14 punten (50%), 13 rebounds, 6 steals

 • Melson – 11 punten (63%)

 • Archbold – 11 punten (63%)

 • Morales – 9 punten (57%), 6 rebounds

 • Zdravkovic – 7 punten (29%)

 • Meijer – 2 punten (50%), 5 rebounds

 • Englický – 2 punten (50%)

Hanzevast Capitals: 60% 2PT, 39% 3PT, 73% FT, 37 rebounds (14 OR), 9 assists
Den Helder Seals: 47% 2PT, 52% 3PT, 62% FT, 37 rebounds (16 OR), 18 assists


Den Helder Seals:
 

 • Duffy – 18 punten (60%)

 • Bradshaw – 17 punten (46%), 5 rebounds, 7 assists, 5 turnovers

 • Strickland – 17 punten (44%), 11 rebounds

 • Sas – 14 punten (63%), 7 rebounds, 5 steals

 • Krab – 5 punten (33%)

 • Kouwijzer – 5 punten (17%), 5 assists

 • Calvin – 4 punten (100%)

 • Koenis – 4 punten (100%)

 • Petersen – 3 punten (50%)

2 reacties

  1. hsb –

   >:) 🙂 😉 Toppie weer Martin! Dankje voor dit mooie verslag + filmpje 😉

  2. Ilse –

   goed verslag + leuk filmpje! thnx! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *