Word nu lid!

Hanzevast Capitals verliest eerste krachtmeting competitie

door | 8 reacties

De aanloop naar de start van het seizoen is inmiddels achter de rug. De Hanzevast Capitals hebben in de eerste compeititewedstrijd van het seizoen 2007-2008 kunnen laten zien wat de capaciteiten zijn van het huidige team. Maar liefst 3150 toeschouwers kwamen op de zondagse wedstrijd af om te zien waar hun favoriete club staat. Weert was de tegenstander voor de seizoensopener voor de Capitals. Weert, gecoacht door de “fanatieke” Olivier van Kempen, heeft dit seizoen een team met een stevige basis van Amerikanen. De bank is gevuld met een selectie Nederlandse spelers, waarvan Marnhord Martina de grootste afwezige was.

De toeschouwers in Martiniplaza deden hun best. Het mocht uiteindelijk niet baten, de Hanzevast Capitals verloren

Het eerste balbezit van de wedstrijd was voor de Capitals; Guido Grünheid won de tipoff, maar Rogier Jansen wist het balbezit niet in punten om te zetten. Niels Meijer zorgde meteen daarna voor een vervelende start voor zijn ploeg, maar zeker ook voor zichzelf. Nadat hij gesteald werd beging hij de domme fout Jermain Green op onsportieve wijze te stoppen. Vrije worpen en balbezit voor Weert en dus niet de gedroomde start voor de vele toeschouwers, waarvan overigens ook zo’n 30 uit Weert. De Capitals keken al snel tegen een 1-7 achterstand aan, mede door een hoeveelheid persoonlijke fouten die er gemaakt werden. Bijna het hele vervolg van het eerste kwart moesten de Capitals tegen een achterstand aankijken, tot ze pas op één minuut voor het einde de eerste kleine voorsprong pakten door driepunters van Grünheid en Archbold (19-18). Opvallend genoeg viel dat ook juist op het moment dat er twee Amerikanen bij Weert afgelost werden in het veld door Voorenhout en Sendar… Het eerste kwart eindigde uiteindelijk met 21-22; nog niets verloren, maar er was nog wel het nodige werk te verrichten voor Clarós om zijn ploeg op het juiste spoor te zetten.

De intentie van de ambitieuze Clarós, om zijn spelers de juiste weg te wijzen, bleek in het tweede kwart nog niet echt geslaagd. Bij vlagen werd het Weert wel erg lastig gemaakt met een soort van press, maar de achterstand werd er niet mee weggepoets. De gewenste goed uitgevoerde full court press van Clarós was nog niet aanwezig en de spelers lieten daarnaast ook te vaak na te scoren. In ruim vier en halve minuut speeltijd konden er enkel twee puntjes bijgeschreven worden door vrije worpen van Kevin Melson; gemiste vrije worpen voerden echter de boventoon. Het was te danken aan een strakke defense dat Weert niet weg kon lopen naar een onoverbrugbaar grote voorsprong (23-32). De Capitals begonnen in de slotminuten naar de rust wel aan een grote inhaalrace. Punt voor punt werd de achterstand weer ingelopen en dankzij twee fraaie schoten van “ons” jonge talent Stefan Mladenovic kwamen de Capitals toch weer langszij (36-36). De fans en het team zweepten elkaar op wat resulteerde in een heerlijke vlaag van euforie in de zaal. Uiteindelijk kon er “gerust” gerust worden met 39-41.

Guido Grünheid werd tijdens de wedstrijd verkozen tot de Man of the Match

Na de rust en waarschijnlijk de nodige tips van Clarós en Harmsen begonnen de Capitals beter te draaien. De eerste minuten leverden nog niet de gewenste punten op, maar halverwege het kwart begonnen ook die te komen. Met drie driepunters op rij van Janssen en Hanavan (2 x 3PT) waren de rollen omgedraaid en konden de Capitals genieten van de voorsprong. Weert leek op dat moment even de weg kwijt, wellicht omdat de Amerikaanse basis al de nodige speelminuten op hun conto hadden staan. Tot en met het derde kwart was het Amerikaanse kwintet verantwoordelijk voor alle punten van Weert, waar bij de Capitals bijna alle spelers bijdroegen aan het puntenaantal. Het derde kwart eindigde in het voordeel van de Capitals (62-55), waardoor het publiek volledig ging geloven in de winst voor hun ploeg.

De Capitals leken de weg naar de winst gevonden te hebben en liepen in de eerste minuten van het laatste kwart zelfs uit naar een maximale voorsprong van 14 punten. Kevin Melson en Rogier Jansen zorgden beide met een driepunter voor de verlossing van de last. De verlossing bleek echter van korte duur… Binnen twee-en-halve minuut poetste Weert de achterstand weg! De 72-61 achterstand voor de Limburgers verdween als sneeuw voor de zon; 148 tellen later preek er een stand van 72-73 op het bord: een 12-0 run! Alle hens aan dek voor de Capitals om de toeschouwers niet teleur te stellen, hoewel die door deze scriptwijziging wel een spannend slot beleefden. De laatste minuten werden namelijk billenknijpen voor de vele fans. Voor de Capitals leek de overwinning in de laatste minuut erg dichtbij te komen. Voor de eerste keer na een belangrijke rebound en een driepunter van de Man of the Match, Guido Grünheid. De tweede keer waren het de vrije worpen van Alton Mason. Op het belangrijke moment, 23 seconden voor het einde, raakte hij beide vrije worpen wel (waar er tijdens de wedstrijd teveel gemist werden door de Capitals; 15 missers van 31 vrije worpen) en zette daarmee de Capitals in de zetel naar de overwinning. Weert kon nu enkel door een driepunter een verlenging afdwingen dachten de supporters in Martiniplaza. Ashley Champion zorgde echter voor een heel ander scenario: een driepunter raak plus een fout… De handen van velen gingen naar het hoofd; het zou toch niet waar zijn dat Weert op 2,2 seconden van het einde alsnog de winst voor de neus weg zou kapen? Champion bleef beheerst en mikte zijn bonus binnen; 81-82 en nog één schot te gaan. Archbold probeerde nog wel vanaf de middellijn, maar zijn poging raakte de wonderbaarlijk ring en ketste af. Weert vierde terecht uitbundig de overwinning en de Capitalsfans bleven verontwaardigd achter.

Coach Pep Clarós geeft zijn uitblinkers Grünheid en Archbold nog de laatste instructies

Coach Pep Clarós was na afloop tijdens de persconferentie duidelijk “not amused”. Clarós vond dat er vanaf minuut één niet voldoende gedaan werd. “Vanaf minuut één werd niet alles goed gedaan. We schieten meer driepunters dan tweepunters en vaak te snel, na één of twee passes. Een van de besten vond ik Mladenovic. Hij bracht na zijn inbreng energie binnen het veld, iets wat ik bij anderen te vaak moest missen”. Olivier van Kempen was begrijpelijk vol van vreugde. Vooraf had hij de wedstrijd tegen Groningen als zware klus bestempeld. Toen hij doorhad waar de zwakke plek lag, wees hij zijn spelers de juiste weg. Vanaf dat moment waren ze gewaagd aan Groningen.

Laten we maar zeggen dat je beter de eerste wedstrijd van het seizoen kunt verliezen; als je de laatste wedstrijd van het seizoen maar wint!

Hanzevast Capitals:

 • Archbold – 18 punten (45%)
 • Lydeka – 11 punten (100%), 9 rebounds
 • Melson – 10 punten (43%)
 • Jansen – 10 punten (33%)
 • Grünheid – 9 punten (33%), 9 rebounds
 • Mason – 8 punten (60%)
 • Mladenovic – 5 punten (67%)
 • Hanavan – 5 punten (20%)
 • Heinen – 2 punten (50%)
 • Zdravkovic – 2 punten (50%)
 • Meijer – 1 punt (1/2 FT)

H’vast Capitals: 59% 2PT, 34% 3PT, 52% FT, 38 rebounds (10 OR), 13 assists
Upstairs Weert: 47% 2PT, 35% 3PT, 73% FT, 37 rebounds (9 OR), 10 assists

Upstairs Weert:

 • Champion – 25 punten (60%), 7 rebounds
 • Green – 18 punten (56%), 6 rebounds
 • Coleman – 18 punten (33%, 12/14 FT), 5 assists, 5 turnovers
 • McDowel – 11 punten (25%)
 • Williams – 7 punten (40%), 6 rebounds
 • Esveldt – 3 punten (33%)

8 reacties

  1. chucky –

   De wedstrijd was net zo erg als de nieuwe tammo the bull. !:(

  2. mart –

   ja, ik denk dat tammo meer een kinder vriend is dan iemand voor de hele groep.
   hij had aan het begin van het vierde kwartaal het speelveld moeten opgaan en het publiek opzwepen.

  3. Sakia –

   Wat een flut wedstrijd,als het seizoen er zo uit gaat zien is het niet best!
   Heb nu al spijt dat ik een seizoenkaart heb aangeschaft.

  4. JanR –

   MotM Grunheid? Voor mij zeker niet, miste op beslissend moment vrije worpen (4?) en schoot slecht. Mijn stem uitgebracht op Lydeka. Heeft het niet altijd gemakkelijk, dat is bekend, maar presteerde vandaag gewoon goed.

  5. Vikings –

   JanR: Dat maakt de Player of the Year verkiezing nou net zo leuk! Tijdens de wedstrijden is er een selectie fans die stemt per SMS voor de Man of the Match. De speler met de meeste stemmen krijgt meteen in Martiniplaza al de titel man of the Match. Met de Player of the Year verkiezing kan iedereen meestemmen en zelfs nog even nadenken voordat de stem uitgebracht wordt. Daarom is de MotM verkiezing vaak meer impulsief dan de Player of the Year verkiezing. dat maakt het misschien zelfs nog wel leuker!

   Hoeveel te meer mensen er stemmen, hoeveel te “democratischer” de uitslag!

   Iedereen kan trouwens ook meestemmen voor de MotM tijdens de thuiswedstrijden. Je hoeft daarvoor alleen maar even een mailtje te sturen naar info(at)vikings met daarin je naam en mobiele nummer.

  6. rick –

   we waren zeker beter alleen jammer van die laaste punten. volgende keer beter. is nog maar de 1ste wedstrijd ik heb er alle vertrouwen in 😀

  7. klaas –

   Ja, ben het wel eens met Mart over Tammo. Maar ff iets anders, Lydeka !!! Yes, goed hoor !

  8. Anyone –

   Als claros gewoon een halfcourt press was gaan spelen na het 1e kwart hadden ze de pot gewoon gewonnen.Dus slecht gespeeld en ook slecht gecoacht want het team van groningen is veel sterker dan weert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *