Word nu lid!

Woods geeft Aris de genadeklap, Capitals wint 4e op rij

door | 6 reacties

Het was weer tijd voor een van de vier wedstrijden in de strijd om de Noordelijke basketballtitel. Woon!Aris uit Leeuwarden kwam ditmaal op bezoek, nadat Hanzevast Capitals in de vorige ontmoeting in Leeuwarden met 82-97 wist te winnen. Aris is echter geen tegenstander om te onderschatten. Met de 8 Amerikanen in de gelederen hebben ze het meerdere ploegen al behoorlijk lastig gemaakt. Zaak voor de Capitals om het thuis 2-0 te maken in de Noordelijke basketballstrijd. De 2830 toeschouwers mochten rekenenen op een aantrekkelijke wedstrijd.

Voorafgaande de wedstrijd was er enige commotie zichtbaar bij de Capitals. Ton Boot ging tijdens de warming-up behoorlijk tekeer, vooral tegen Shantay Legans. Legans had tijdens het opwarmen verzuimd om de middenlijn aan te tikken; een van de afspraken die binnen het team gemaakt zijn. Daar Ton Boot aan de gemaakte afspraken veel waarde hecht, was een disciplinaire straf voor Legans niet te voorkomen. Legans zou de gehele eerste helft niet in actie komen…

Gary Buchanan kon tijdens zijn rentree nog niet echt overtuigen
Gary Buchanan moet weer op zoek naar zijn precisiewapen

Gary Buchanan mocht, na weken afwezigheid vanwege een blessure, weer zijn opwachting maken in de startende vijf. Aris nam al snel een voorsprong op de Capitals, voortgetrokken door het felle aanvalsspel van Ryan Digs. Digs had met twee 3-punters en een totaal van 13 punten een groot aandeel in het eerste kwart. Het team uit Leeuwarden begon een stuk feller aan de wedstrijd dan de Capitals. Als dan ook nog eens veel van de schoten binnenvallen, dan is een gat zo geslagen; en dat gebeurde dan ook. Leeuwarden liep van 13-18 uit naar een 13-26 voorsprong. Het was Darnell Hinson die de opmars een halt toe riep met een zuivere driepunter (16-26). De Capitals wisten uiteindelijk de schade nog enigzins beperkt te houden en sloten het kwart, waarin veel gescoord werd, af met 20-28.

Het begin van het tweede kwart maakten de Capitals het verschil bijna goed. De nadruk lag wel op bijna, want Aris hanteerde opp prima wijze het driepuntsschot. Toch was wel duidelijk dat de Capitals langzaam op stoom kwamen. Er werd beter gepasst, waardoor er meer makkelijker scores kwamen. Het reboundwerk liet, net als in de eerste tien minuten, nog wel te wensen over. De aanvallende rebounds, waarin de ploeg van Boot meestal uitblinkt, kwamen veelvuldig in de handen van een Aris-speler. Het zat Aris mee, zelfs bij een onbedoelde tip-in. Het tikje dat Hamm bij het rebounden tegen de bal wist te geven was genoeg om de bal, na een curve van ongeveer 3 meter hoog, toch nog netloos door de ring te laten gaan. Aris bleef het hele kwart aan de goede kant van de score. Terecht overigens, want vooral 1-tegen-1 hadden ze het betere van het spel. De razendsnelle Digs en Favors sneden goed door de verdediging en dwongen daarmee vele scores af. Voor de Capitals was het belangrijk dat Dan Oppland op stoom kwam. In de tweede helft van het kwart sleepte hij zijn team door de strijd met 10 punten. Mede hierdoor werd het verschil tot 4 puntjes beperkt; 47-51 bij rust.

Dan Oppland in de hoofdrol
Dan “the man” Oppland speelde een belangrijke rol

Ook in het derde kwart was een hoofdrol voor Dan Oppland weggelegd. Halverwege het kwart, na de eerste minuut van Shantay Legans, speelde Oppland een belangrijke rol in het pakken van de voorsprong. Met 6 punten van hem op rij en een belangrijke steal zette hij zijn ploeg naast Aris (57-57). Even hierna was een score van hem goed voor de voorsprong (61-60). Ook in het derde kwart waren er 10 punten voor Oppland weggelegd. Het publiek was zich goed bewust van de noodzaak het team luidkeels te steunen. Aan sfeer ontbrak het tegen Aris dit keer niet. Ondanks een driepunter van Favors in de slotseconden van het kwart, kwamen de Capitals eindelijk op de zo fel begeerde voorsprong (67-66).

In het vierde kwart moesten de Capitals nog flink aan de bak om de zege binnen te halen. Veel verder uitlopen dan 6 punten was de thuisploeg niet gegund. Hoewel Aris nu tegen een achterstand aan moest werken gaven ze de moed zeker niet op. Steeds weer werd de achterstand zo klein mogelijk gemaakt door prima afstandsschoten. In het vierde kwart was Darnell Hinson een bepalende factor. Zo gaf hij een mooie assist op Turek, schoot een drietje raak midden in het 24-seconden signaal en pakte een belangrijke steal die werd afgerond met een zekere lay-up. Cruciaal werd een redding van de bal op de middenlijn. Hoewel het verdacht veel leek op een terugspeelbal, lieten de scheidsrechters doorspelen en kregen de Capitals belangrijk balbezit (83-82). Vervolgens was het Chris Woods in eigen persoon die de genadeklap toebracht aan Aris. Met een driepunter schoot hij de voorsprong op een nauwlijks meer te overbruggen 86-82. Aris had nog slechts enkele seconden de tijd om te scoren, maar de verwoede driepuntspogingen strandden allen. De felle strijd in de Noordelijke derby werd een prooi voor de Capitals. Groningen-Leeuwarden: 2-0.

Darnell Hinson

Het is voor de Capitals inmiddels de vierde winst op rij. Het lijkt er op dat het team steeds stabieler wordt en de progressie niet stokt. Dan Oppland werd door het publiek verkozen tot de MotM. Vooral het tweede en derde kwart was hij de scorende motor in het team met 20 punten. Darnell Hinson was eveneens behoorlijk op dreef. “Slechts” 4 rebounds scheidden hem van een tripple-double (17 punten, 10 assists en 6 rebounds). Chris Woods kon uiteindelijk het pleit beslechten en speelde verder ook degelijk, evenals Melderis, Turek en Helm. Heinen en Legans konden in de relatief weinige speeltijd geen onvergetelijke indruk achterlaten, maar waren stonden zeker niet slecht te spelen. Gary Buchanan maakte voor het eerst sinds weken weer speelminuten. Zijn wapen, het driepuntsschot, is in die tijd wel zichtbaar in accuratesse afgenomen. Een van de acht pogingen trof doel; nog even oefenen Gary!

Voor Aris speelden Digs en Burgess de hoofdrollen. Beiden waren goed voor 20+ punten en pakten samen ook nog eens een groot deel van de verzamelde rebounds. De rest volgde op gepaste afstand. Aris werd gedragen door de felle aanvallen van de dribbelaars Favors en Digs. Voornamelijk in de 1-tegen-1 situaties blonken ze uit. Jammer genoeg voor Aris kwamen ze net te kort, maar de winst was voor de ploeg uit Leeuwarden net zo verdiend geweest.

Andre Roorda, coach van Woon!Aris, was enigzins teleurgesteld na afloop van de wedstrijd. “We waren 1-tegen-1 zeker de betere ploeg, maar we hebben in de slotfase verzuimd te scoren”. Volgens Roorda was de mogelijke terugspeelbal van Hinson in de slotfase de bepalende factor. “Daarmee kregen de Capitals belangrijk balbezit…”.

Ton Boot zag een goede wedstrijd, van beide kanten. “Het was een wedstrijd met intensiteit. We hadden moeite met de fast break en de 1-tegen-1 actie van de tegenstander”. Daarnaast vindt Boot dat het team zeker in de beginfase van de wedstrijd teveel heeft laten liggen. Het team zal met een betere concentratie aan de wedstrijd moeten beginnen, volgens Boot. Over de uitbrander tegen Legans wilde Boot aanvankelijk weinig kwijt. “Binnen het team gelden bepaalde afspraken, daarmee bouw je een soort vertrouwensrelatie op.” Legans had verzuimd de middenlijn aan te raken, wat ook valt onder de onderlinge afspraken. “De afspraken kunnen over grote en ogenschijnlijk kleine dingen gaan. Ik was boos en teleurgesteld door het verzuim van Legans. Ik heb hem van het begin af aan veel vertrouwen gegeven, wat hij nu een beetje heeft geschend…”

Hanzevast Capitals:
Oppland – 22 punten (75%), 6 rebounds
Hinson – 17 punten (60%), 6 rebounds, 10 assists
Melderis – 10 punten (50%), 5 rebounds
Woods – 9 punten (75%)
Turek – 9 punten (44%), 7 rebounds
Helm – 6 punten (67%), 5 rebounds
Heinen – 5 punten (67%)
Buchanan – 5 punten (12%)
Legans – 3 punten (20%)

Capitals: 69% 2PT, 22% 3PT, 89% FT, 37 rebounds (11 OR), 22 assists
Woon!Aris: 50% 2PT, 35% 3PT, 75% FT, 36 rebounds (15 OR), 12 assists

Woon!Aris Leeuwarden:
Burgess – 23 punten (53%), 7 rebounds
Digs – 21 punten (38%), 7 rebounds
Amaya – 9 punten (60%)
Hamm – 8 punten (33%)
Favors – 8 punten (23%), 5 rebounds
Ware – 7 punten (67%), 9 rebounds
Russ – 6 punten (100%)

6 reacties

  1. Hans –

   Leuk verslag en beter dat Donar weer heeft gewonnen!

  2. hsb –

   🙂 😉

  3. tsjaa –

   YEAAH WEER GEWONNEN :D:D:D

  4. Frans –

   Dank zij het verslag heb ik nu toch het idee dat ik de wedstrijd van nabij gevolgd heb. Hartelij dank. 🙂

  5. DONARFAN –

   YES DONAR THE BEST

  6. garbo –

   Leuk verslag Martin, maar geschend op het eind?????? 😕 😕

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *