Word nu lid!

Blamage voor Hanzevast Capitals; Omniworld pak eerste punten

door | 9 reacties

Voor de eerste weekend-wedstrijd van de Hanzevast Capitals waren maar liefst 2770 toeschouwers naar de Martiniplaza getogen. Wellicht waren de 310 extra toeschouwers ten opzichte van de voorgaande donderdagstrijd afgekomen op het verbeterde spel van de Capitals. Dat deze verwachting enigszins bedrogen uitkwam wist men pas aan het slot van de strijd.

Het eerste punt van de wedstrijd is voor Tjoe de Paula. Met een groot gevoel voor lef (als ex-Capital), schoot hij er meteen een driepunter in; 3-0 voor Almere. Toch is het Darnell Hinson die de achterstand eigenhandig wegwerkt door twee van hetzelfde type schoten door het netje te werken, waardoor de wedstrijd meteen kantelt naar 8-5. De rest van het kwart wordt het stuivertje wisselen voor de beide ploegen. De Capitals weten nog wel net de leiding te houden, maar Almere laat geen kansen vrij om verder uit te lopen. De spelers van de Capitals weten zelf ook niet te profiteren; een tekenend voorbeeld hiervan was het “Belgische” driepuntsschot van Raoul Heinen. Vrij achter de driepuntslijn aanleggen en dan de bal in plaats van vooruit naar achteren werken…, het bleef 19-18.

Chris Woods in zijn strijd voor de bal
Chris Woods in strijd voor de bal

In het tweede kwart weet de thuisploeg geen stand meer te houden tegen het team uit de polder. Gedreven speelde Almere het spel en profiteerde van het slechte spel van de Capitals. Na vijf minuten in het tweede kwart staan beide ploegen nog wel op gelijke hoogte (26-26), maar daarna is het enkel Almere dat nog weet te scoren, op 1 vrije worp van de Capitals na. Dan Oppland bijvoorbeeld had zijn kruit reeds verschoten en toen zijn totaal van 8 punten al gemaakt. Almere liep, mede door driepunters van Tjoe de Paula (via het glas) en Paben, uit naar de ruststand van 27-36. De Capitals produceerden niet meer dan 8 puntjes dit kwart en werden door Almere met totaal 18 punten overklast.

In het derde kwart weet de ploeg van Ton Boot zich nog wel te herstellen. Almere scoort nog wel het eerste punt van de tweede helft, maar de aanval stokt dan volledig bij de gastploeg. In het derde kwart is het John Turek die uitblinkt voor de Capitals. Tegen zijn vorige ploeg is Turek een van de weinigen die tegengas geeft. Zijn 9 punten dit kwart zijn bepalend voor het terughalen van de voorsprong. De Capitals komen door een sterk derde kwart terug naar een 44-42 voorsprong. Almere wist door de behoorlijke verdediging van de Capitals maar tot 6 puntjes te komen. De hoop in de harten van de trouwe fans liet zich blijken door de aanmoedigingen die vanaf de tribunes afgevuurd werden. Het moest in het vierde kwart dan maar gebeuren…

John Turek buffelt zch langs Camile Richardson
John Turek buffelt zich langs Camile Richardson

Maar in het vierde kwart gebeurde er aanvankelijk helemaal niets! De aanval bij de Capitals stokte geheel. Er werden geen initiatieven meer genomen, waardoor er slechts in de laatste seconden van de schotklok nog een noodschot genomen moest worden. Het was, hoe treurig om te schrijven, het aanzien niet waard. Bijna zeven-en-halve minuut kwam er geen score uit de handen van de Capitals-spelers. Zeven-en-halve minuut bleven die toch al treurige 44 punten op het scorebord staan. Almere scoort wel, al is het ook niet echt overtuigend. Geleid door een dreigende en scorende Tony Miller maken ze in zeven-en-halve minuut 7 punten (44-51). Met nog ruim twee minuten maakt Darnell Hinson dan een eind aan de nul in dit kwart. Hij is ook met Chris Woods de enige die er nog een bal in krijgt. In de laatste minuten perst Hinson er toch nog acht punten uit. Met daarbij een score van Woods weten ze het absolute dieptepunt voor de Capitals qua score nog net te voorkomen. Hinsons laatste noodschot vanaf de middellijn valt er, hoe tegenstrijdig, op wonderbaarlijke wijze nog wel in; eindstand 54-58. Het publiek dat het laatste wondertje nog zag was inmiddels door de bijzonder zwakke wedstrijd al wel behoorlijk uitgedund. Door massaal de zaal voortijdig te verlaten lieten ze aan het team zien niet tevreden te zijn met de prestaties. Helemaal ongelijk geven kun je het publiek ook niet…

Dweilpauze met John Turek
John Turek tijdens de dweilpauze

John Turek werd de Man of the Match, maar het moge duidelijk zijn dat dit eigenlijk een uit nood geboren “winnaar” is. Eigenlijk kon geen van de spelers op het veld, ook niet van Almere, een bovenmatige indruk op de toeschouwers achterlaten. Gesteund door een goed derde kwart en zijn dweilkwaliteiten moet de verkiezing van Turek (totaal 13 punten (36%) uit de bus gekomen zijn. Darnell Hinson werd de topscorer met 20 punten (36%), maar hij was niet in staat zijn team te inspireren. De MotM van de vorige wedstrijd kon eigenlijk alleen in de eerste 15 minuten maar indruk maken. Toen had hij al zijn hele productie van 8 (27%) punten gemaakt. Chris Woods speelde welliswaar een opvallend gedreven wedstrijd. Aan wilskracht en werklust ontbreekt het hem niet, maar het schot laat hem wel ernstig in de steek; 6 punten tegen 25%. Ook Gatis Melderis was niet in staat zijn team op sleeptouw te nemen. Met 4 puntjes was de productie te laag en de stomme fouten als slechte passes voerden de boventoon. Zijn 8 rebounds waren het lichtpuntje. Raoul Heinen liet zien dat hij zeker nog niet op niveau aan het spelen is. Het dieptepunt van hem, maar eigenlijk ook van de wedstrijd, was zijn “Belgische” driepunter aan het einde van het eerste kwart. Joshua Helm kon, afgezien van zijn 2 pittige aanvallende rebounds, het publiek ook niet in vervoering brengen. Sjors Poels had geen tijd om wat te laten zien. De licht geblesseerde Gary Buchanan moest vanaf de spelersbank samen met Niels Meijer het leed aanzien.

Het lichtpuntje van de dag was de komst van Ron Howard. Vers uit het vliegtuig was hij naar de Martiniplaza gekomen om het team, waar hij voor een proefperiode van vier weken getekend heeft, aan het werk te zien. Het is te hopen dat hij niet zo geschrokken is dat hij meteen weer rechtsomkeert gemaakt heeft. Howard is een guard/forward van 1,96 meter die de leeggekomen plaats van Alain Laroche wellicht gaat invullen. Op advies van Dan Oppland is Howard naar Groningen gehaald. Howard is afkomstig van dezelfde school als Oppland. We zullen af moeten wachten of Ron Howard de impuls voor het team kan zijn die het dringend nodig heeft.

Is Ron Howard de nieuwe aanwinst voor de Capitals
Vanuit het vliegtuig direct op de tribune: Ron Howard

Tijdens de afsluitende persconferentie kon Marco van den Berg kort zijn over de prestatie van zijn team. Nuchter als hij is toonde hij wel zijn blijheid, maar ook enige zorgen richting de toekomst. “Wij liggen qua ontwikkelingsvoorsprong een eind achter op de rest van de teams.” Daarnaast kampt Omniworld nog steeds met een aantal blessures, waarvan die van Sander van der Holst de meeste gevoelens oproept bij Van den Berg. Laaiend is hij nog steeds op de speler die ervoor gezorgd heeft dat Van der Holst momenteel met een ernstige hersenschudding kampt. Iets wat te vergelijken is met de eerdere situatie van Jos Frederiks. “Sander is onder behandeling bij een neuroloog en de situatie is slecht te noemen”.

Ton Boot kon voor de zoveelste maal dit seizoen vertellen dat hij nog nooit zulke taferelen meegemaakt heeft. “Mijn spelers kunnen slecht met druk omgaan, nemen geen verantwoordelijkheid en hebben een slecht leervermogen. Momenteel zijn we gewoon een van de slechtste teams van de Eredivisie. Het team valt niet te verwijten dat ze werklust ontberen, maar dit veranderen zal een hels karwei zijn.” Boot ziet als geen ander dat het team steeds slechter gaat spelen in plaats van dat er vooruitgang zichtbaar is. Voor het voortijdige vertrek van een deel van het publiek kan Boot ook nog wel een beetje begrip opbrengen. “Dit team weet dit in Groningen voor elkaar te krijgen; om de mensen in deze basketballstad afkerig te maken van het basketball. Het was een wanvertoning; het publiek heeft eigenlijk gelijk.”

Hanzevast Capitals:
Darnell Hinson – 20 punten (36%)
Turek – 13 punten (36%), 6 steals
Oppland – 8 punten (27%), 6 rebounds, 5 steals
Woods – 6 punten (25%), 8 rebounds
Melderis – 4 punten (33%), 8 rebounds
Heinen – 3 punten (25%)

Hanzevast Capitals: 32% 2PT, 25% 3PT, 67% FT, 35 rebounds (13 OR), 6 assists
Omniworld Almere: 52% 2PT, 33% 3PT, 65% FT, 33 rebounds (10 OR), 6 assists

Omniworld Almere:
Miller – 13 punten (57%)
De Paula – 13 punten (56%)
Paben – 12 punten (33%), 6 rebounds
Brown – 8 punten (36%), 5 turnovers
Nahar – 7 punten (60%)
Richardson – 3 punten (50%)
Kouwijzer – 2 punten (100% FT)
Herbert – 0 punten, 11 rebounds

9 reacties

  1. hsb –

   😉 groetjes

  2. Aldert –

   Goed verslag Martin. Uit het hart gegrepen !:( !:(

  3. theo –

   kut gespeeld….

  4. Kareltje –

   Iedereen heeft het kunnen zien , het was niet goed om het het woord slecht niet te gebruiken…
   We zien het ook liever anders , we mogen nog hoop putten uit het gegeven , dat we toch twee voor ons zeer belangrijke spelers op de bank hadden zitten gisteravond.
   Deze wedstrijd snel vergeten en maar hopen dat het getij voor ons gaat keren , om Ede Staal te citeren :
   Het is nog nooit zo donker geweest of het wordt wel weer licht..??
   🙂

  5. HaHa –

   Hoe is het mogelijk om met zoveel talent zo slecht te spelen. Het afbraak / afbreek process van Boot heeft zijn werk (weer) gedaan. Laten hopen dat hij dit weer op de rails gaat krijgen. Persoonlijk zie ik liever een andere coach dan een nieuwe speler.

  6. Wibo –

   Maar in 2004/2005 landskampioen en in 2005/2006 net, maar dan ook net geen landskampioen, maar wel een hele goeie 2e plek, das toch ook niet niks…

   Zelf heb ik het gevoel dat de spelers niet echt door hebben wat topsport is.. Ik weet niet precies wat ze denken, maar bij mij komen ze erg vaak een beetje lui en langzaam over.

   Maar goed, misschien dat een andere coach ook weleens wil helpen.. Ik weet het ook gewoon niet.. 😛

  7. Wibo –

   [edit vorige post]

   2004/2005 moet natuurlijk zijn 2003/2004… 😕

   [einde edit vorige post]

  8. KJees –

   wat een slechte wedstrijd was het!

  9. Ollie –

   We gaan dit seizoen met TON de BOOT in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *