Word nu lid!

Rotterdam Basketball is Hanzevast Capitals de baas

door | 3 reacties

Hanzevast Capitals was tot deze wedstrijd de ongeslagen koploper in de FEB Eredivisie. De 1850 toeschouwers in de Martiniplaza gingen er dan ook maar eens goed voor zitten om het sterrenteam naar de volgende overwinning te zien spelen. Dat deze verwachting op iets anders uitliep werd echter al snel duidelijk.

Over de hele eerste helft van de wedstrijd is weinig te schrijven. Het hele team liet het afweten in de eerste helft tegen Rotterdam. Er zat totaal geen lijn in het spel en er was geen speler die kon overtuigen. Rotterdam profiteerde daar gretig van en liep al al snel uit naar een 20-13 voorsprong na het eerste kwart.

In het tweede kwart werd het voor de Capitals alleen maar erger. Rotterdam overklaste de thuisploeg en liet het verschil oplopen naar 28-44. Er lukte maar bar weinig voor de Capitals. Slechte passes, slechte schoten, slechte afrondingen. Het publiek kon het met niet meer belonen dan een schril fluitconcertje. Opvallend moment in de eerste helft was het kortstondige optreden van Alain Laroche. Na een slechte pass, een rebound en een block kon hij zijn plekje op de bank weer warmhouden. Hij zou niet meer in het spel voorkomen. Dit was echter maar een van de spelers; het was echter een collectief falen.

Na de rust leek het even of de spelers de juiste weg weer hadden gevonden. Na en onsportieve fout, een technische fout van coach Braal en 9punten van Gary Buchanan was het gat ineens verkleind van 16 punten naar 6 punten. Een 10-0 run bracht hoop in de harten van de Capitalsfans die voor even weer achter de ploeg van Boot gingen staan, want met 38-44 waren er opeens weer kansen op een overwinning. Tot het moment dat Rotterdam, onder leiding van de goed spelende Djoenie Steenvoorde even aanzette en het derde kwart liet afsluiten bij 49-58.

Ook in het vierde kwart liepen de Capitals nog steeds achter de feiten aan. De grote voorsprong die al halverwege de wedstrijd was ontstaan, was met deze inzet niet meer goed te maken. Zeker niet wanneer er geen spelers zijn die kunnen overtuigen. Er werden gewoonweg teveel spelfouten gemaakt in dit hoofdstuk van het basketballjaarboek. Twee minuten voor het einde lag er nog een klein kansje, doordat het gat toch nog was verkleind naar 67-73. Rotterdam was inmiddels al wat verslapt en leefde al volop met het idee de wedstrijd gewonnen te hebben. Dat bleek ook de juiste instelling, want door voor de foute opties te kiezen konden de Capitals geen bedreiging meer vormen. Dan Oppland zette met de laatste score de eindstand op 72-77. De Capitals staan weer met de beide benen op aarde en dat zullen ze weten ook.

Het was een collectief falen van de ploeg van Ton Boot. Er was binnen het collectief niet een speler die kon overtuigen, die de “guts” had om te zeggen: “als jullie het niet doen, dan laat ik wel zien hoe het moet…”. Iedereen verschool zich achter zijn medespelers. De cijfer achteraf waren dan ook tekenend voor het spel: schotpercentage van 35% Capitals om 54% Rotterdam. Gatis Melderis liet, als een van de weinigen, nog wel zijn inzet zien maar kon ook niet overtuigen. Gary Buchanan scoorde dan wel 25 punten, maar speelde daarbuiten ook geen beste pot. Darnell Hinson en Dan Oppland kwamen qua score uiteindelijk nog wel in de dubbele cijfers, maar konden verder ook geen potten breken. De slechte opties, passes en afrondingen voerden de boventoon. Op zich sinds het ontstaan van het team niets nieuws, al werd het de voorgaande twee keer overschaduwd door de winst. “Het hoort allemaal bij het vormen van een nieuwe ploeg” zullen we maar zeggen. Volgende keer beter… Niet voor niets werd ook Djoenie Steenvoorde door het publiek verkozen tot de Man of the Match. Hij was simpelweg de speler op het veld die het betere en mooiere basketball liet zien.

Coach Erik Braal van Rotterdam Basketball was tevreden met de overwinning. “Door deze tweede wedstrijd in een week konden we goed anticiperen op onze tegenstander”. Braal kon in tegenstelling tot de voorgaande editie dit keer wel beschikken over een bredere selectie. Vorige keer moest hij het nog doen met 6 spelers, nu met 9. “Dat maakt het roteren in de wedstrijd wel gemakkelijker. Dit is de eerste keer dat ik met mijn team hier win in 4 seizoenen; daar ben ik blij mee”, aldus de tevreden coach.

Ton Boot had een iets langer relaas nodig om de wedstrijd uiteen te zetten. Hoewel de wedstrijd… Daar kon Boot kort over zijn. “Rotterdam speelde beter. We hadden ook in de eerste wedstrijd al veel moeite met ze.” Over de spelers binnen zijn team is Boot nog geenzins tevreden. “De meeste spelers begrijpen helemaal geen reet van topsport. Ze hebben geen trots en zonder trots kom je niet over moeilijke momenten. Ze verborgen zich allemaal achter de ander, zonder dat er ook maar iemand opstond” aldus de geirriteerde coach. “Ik denk nu heel sterk aan consequenties. Ik kom nog steeds voor verassingen te staan, maar niet lang meer” was de reactie van Boot op het presteren van een aantal van zijn spelers, hoewel hij het verlies wijt aan het collectief falen van de ploeg.

Om het team weer op scherp te kunnen zetten gaf Boot aan dat er een aantal van de spelers even niet op de training hoeven te verschijnen. Zo noemde hij Heinen “wereldkampioen verbergen”. Joshua Helm kan na zijn lange afwezigheid de patronen nog niet eens lopen. Alain Laroche is inmiddels een lang verhaal. Laroche lijkt het inmiddels bij Boot goed verbruid te hebben, door steeds weer de fout in te gaan. Deze drie spelers mogen van Boot thuis hun zonden overdenken. Over de rest is Boot ook helemaal niet tevreden. “Het gaat nu alleen om mentale zaken. Zelfvertrouwen, niets meer dan je-zelf-vertrouwen.” Pride is het woord dat Boot bij veel van zijn spelers mist. Trots, daar zal zijn column van maandag in ieder geval ook over gaan.

Al met al een verhaal dat het predikaat “wordt vervolgd” verdient. Wordt vervolgd…

Hanzevast Capitals:
Buchanan – 25 punten (41%)
Oppland – 14 punten (47%), 9 rebounds
Hinson – 12 punten (33%)
Melderis – 6 punten (50%)
Helm – 5 punten (33%)
Turek – 4 punten (29%)
Woods – 4 punten (0%, 4/5 FT), 5 rebounds
Poels – 2 punten (100%)

Hanzevast Capitals: 36% 2PT, 35% 3PT, 66% FT, 37 rebounds (15 OR), 7 assists
Rotterdam Basketball: 63% 2PT, 31% 3PT, 78% FT, 35 rebounds (4 OR), 10 assists

Rotterdam Basketball:
Steenvoorde – 20 punten (88%)
Slagter – 14 punten (80%), 5 turnovers
Dill – 13 punten (40%), 8 rebounds
Krieger – 10 punten (33%), 6 steals
Hennderson – 6 punten (60%), 11 rebouds
Theeuwkens – 5 punten (100%)
Van der Schoot – 5 punten (33%)
Pope – 4 punten (33%)

3 reacties

  1. Dick Brink –

   Het was gisteravond drie keer niks met het basketballen en ook dat domme geschreeuw vanaf de tribune voegde niet veel toe.

  2. Wibo –

   Het was net alsof Donar zoiets had van “ach, laat ze maar direct doorlopen naar de basket..” Niet te geloven hoe makkelijk ze konden doorlopen.

   “ook dat domme geschreeuw vanaf de tribune voegde niet veel toe.” Tja, ben ik het wel mee eens, maar dat zal altijd wel zo blijven ben ik bang.. Als het maar positief geschreeuw is, dan is het natuurlijk goed.. lijkt me… 😉

  3. Eelco –

   Er was niet veel verschil met de vorige wedstrijd waarin Capitals er ook uitgelopen werd, alleen dit keer minder scherp in de aanval en dus verlies.

   En waar was in de defense de help? Meerdere keren een lobpass en simpel afwerken van Rotterdam.

   Er is duidelijk nog veel werk aan de winkel bij Capitals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *