Word nu lid!

Geplaagd Capitals verliest in Drachten van Leuven

door | Geen reacties

Een pas geplaveide snelweg en een prahtige rode, ondergaande zon waren de metgezellen van de reis naar de “westerburen”. Drachten was verkozen tot de speelplaats voor de een na laatste oefenwedstrijd, voordat de competitie op 5 oktober losbarst. In een fraaie, nieuwe sporthal aan de rand van Drachten waren naar schatting 600 toeschouwers bijeen om de vorderingen van het team te bekijken. Enig probleem in de nieuwe hal was het indrukwekkende lijnenspel. Spelers en toeschouwers moesten er voortijds een behoorlijke studie van maken om de juiste lijnen te ontdekken.

Wat al snel opviel was dat er maar liefst vier spelers in burgerkleding op de bank plaats namen. Raoul Heinen heeft nog steeds last van zijn liesblessure. Niels Meijer kampt met knieklachten, waarvoor hij woensdag een arthroscopie ondergaat. Joshua Helm herstelt nog steeds van een breuk van een middenvoetsbeentje; en ook John Turek speelde niet mee. Naar verluid kampt hij niet met een ernstige blessure, maar moest hij wel rust houden.

De blessuregevallen van Hanzevast Capitals
De blessuregevallen van Hanzevast Capitals op een rijtje

Het niet meespelen van Turek gunde Sjors Poels de ruimte om zelfs in de basis te starten. Er waren gewoonweg geen andere centers meer voorhanden, waardoor Sjors uiteindelijk zelfs de veertig minuten vol moest maken. Sjors was de man onder de borden voor de Capitals en kon naar hartelust laten zien wat hij in zijn mars heeft.

De wedstrijd schoot uit de startblokken in het eerste kwart. De beide ploegen waren gewaagd aan elkaar, al was wel snel duidelijk dat Sjors het onder de borden regelmatig zwaar te verduren had. Qua lengte had hij het overwicht, maar de kilos laten Sjors nog wel eens in de steek; het was echter zeker niet slecht wat hij liet zien, integendeel. In het eerste kwart was eenderde van het totaal aantal punten al gemaakt en eindigde met 27-28.

Sjors Poels speelde de volle veertig minuten voor Hanzevast Capitals
Sjors Poels illustratief wijzend naar de tekst op de reclamebanner…

In het vervolg van de wedstrijd vloeide het flitsende spel van de Capitals langzaam weg, terwijl in het eerste kwart het baltempo behoorlijk hoog lag. Een opvallende speler van Groot Leuven was Jeremiah Johnson. De snelle guard zette regelmatig de verdidiging op het verkeerde been een scoorde fraai. Darnell Hinsons maakte voor de Capitals enkele fraaie acties.

Het verloop van de wedstrijd liet een redelijk matig spel zien van twee ploegen die redelijk aan elkaar gewaagd zijn. Er werden regelmatig bikkelharde duels uitgevochten, waarbij het scheidrechterstrio kordaat optrad. Zo werd het zwaaien met een elleboog op wel erg hoog niveau terecht bestraft met een aanvallende fout. Door het fysieke spel was de wedstrijd helaas wel wat minder het aanzien waard.

Tot het einde van het derde kwart (63-66) was er nog steeds geen gat van betekenis geslagen tussen beide ploegen. Het vierde kwart werd uiteindelijk beslissend. Er werden regelmatig slordige fouten begaan; passes die niet aankwamen, matige rebounding. De stomste fout en de omslag in de wedstrijd werd overigens door de teamarts van de Capitals Bart Dikkeboer begaan. Na een fout van Leuven, dus balbezit Capitals, kon Dikkeboer zich niet beheersen en liet zijn mening blijken aan Scheidsrechter Harryvan. Deze bedacht zich niet lang en beloonde hem met een technische fout. Het balbezit verdween naar Leuven en de twee vrije worpen en het balbezit bezorgde hen een ruimere voorsprong. Coach Boot beloonde Dikkeboer en plein publiek nog even van een korte kannonade. “Je moet niet pra-ten!!!….. $^*^$$ !!!!” Dikkeboer moet zich op dat moment wel even heel klein gevoeld hebben…

Naar het slot bepaalden veel vrije worpen en wat scores van de “bekende” Ian Hanavan (ex-Almere) het lot van de Capitals. In de slotfase kon er niets meer aan de achterstand gedaan worden. De oefenwedstrijd werd verloren met 76-83.

Het publiek zag in Drachten een qua spel een vrij matige wedstrijd met enkele hoogtepunten. De uitblinker voor de Capitals was Darnell Hinson. Zijn kwaliteiten mogen inmiddels wel duidelijk zijn en niet voor niets werd hij de topscorer van de ploeg met 19 punten.Sjors Poels kreeg voor het eerst de gelegenheid om de veertig minuten vol te maken. Dat deed hij zeker niet slecht. Met zijn 20 jaren en 2.10 meter was hij de man onder het bord. Fysiek had hij het, begrijpelijk, wel te verduren tegen zijn tegenstanders. Hij sprokkelde een respectabel aantal van 11 punten en 5 rebounds bijeen en bewees daarmee dat hij in de komende wedstrijden ook wel wat minuten verdient. Gatis Melderis vervulde wanneer Hinson op de bank zat noodgedwongen de spelverdelersrol. Noodgedwongen, omdat natuurlijk Heinen de andere guard van het team is, maar vanwege zijn liesblessure van de bank toe moest kijken. De rest van het team speelde bij vlagen goed, maar lieten ook bijzonder matige acties zien. Knullige misverstanden bij het passen en slecht afronden. Neem bijvoorbeeld de layup van Woods, waarbij hij de controle over de bal verliest en de “makkelijke” score laat liggen. Het belangrijkste manco bleek toch het ontbreken van de drie “inside” spelers Helm, Meijer en Turek. Poels is nog gewoon te licht om de klus onder het bord in zijn eentje te kunnen klaren.

Het team heeft vast weer voldoende leerstof en drang gekregen om nog harder te gaan werken om straks alle wedstrijden in winst om te gaan zetten. Dat is toch hopenlijk het doel voor team voor het komende seizoen. Gelukkig begint het seizoen “pas” 5 oktober. Voor het zover is zal er nog 1 oefenwedstrijd gespeeld moeten worden. Op de open dag tegen het Oostenrijkse Alianz Schwans Gmunden. Zaterdag 30 september, 19:30 uur in de Martiniplaza. Tot dan!

MPC CAPITALS:
Hinson – 19 punten (45%), 8 steals, 8 turnovers
Oppland – 12 punten (50%)
Poels – 11 punten (80%), 5 rebounds, 5 steals
Buchanan – 11 punten (38%)
Laroche – 10 punten (50%)
Woods – 9 punten (25%)
Melderis – 4 punten (40%), 5 steals

MPC CAPITALS: 50% 2PT, 33% 3PT, 77% FT, 21 rebounds (11 OR), 5 assists
Basket Leuven: 68% 2PT, 33% 3PT, 78% FT, 31 rebounds (10 OR), 9 assists

Basket Groot Leuven:
Johnson – 20 punten (73%), 5 steals
Hanavan – 15 punten (88%), 8 rebounds, 8 steals, 7 turnovers
Philups – 13 punten (71%)
Lipke – 13 punten (50%)
Lewis – 10 punten (56%), 7 rebounds
Watson – 5 punten (40%)
Djounbi – 4 punten (100%)
Schreurs – 3 punten (100%)

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *