Word nu lid!

Amsterdam vecht zich terug in halve finalereeks

door admin | 6 reacties

Er was op de fraaie zondag-middag een optocht naar Amsterdam getrokken. Een karavaan Capitals-fans ging per bus (200), trein en auto naar de Sporthallen Zuid om daar de Capitals naar de finale te helpen. Naar schattingen zaten er zeker 600 Capitalsfans tussen net iets meer Amsterdammers. In vele hoofden had de droom van de finale al reeds rondgespookt. Dat deze droom deze keer nog niet uit zou komen wisten ze toen gelukkig nog niet.

Amsterdam liet meteen na het beginsignaal al duidelijk zien wat het plan zou zijn om de laatste kans op een eventuele finale te pakken. In de voorgaande wedstrijden was al duidelijk geworden dat een Capitals onder keiharde, vooral defensieve, druk het lastig heeft. Joe Spinks persoonlijk hamerde hier al op tijdens de time out in de voorgaande wedstrijd. Amsterdam had dat motto zichtbaar ter hand genomen. MPC Capitals pakte bij de stand 6-7 nog wel even de voorsprong, maar daarna waren het de Astronauts die de wedstrijd naar hun hand zetten. Na het eerste kwart was de voorsprong inmiddels opgelopen naar 19-12.

Amsterdam dwong de Capitals met hun verdediging vaak tot lastige schoten. Een aantal malen was het geluid van de schotklok zelfs de spelbreker en kon er niet eens meer een schot gelost worden. De Capitals hadden grote moeite hun cadans te vinden. Dit is natuurlijk zeker de verdienste van Amsterdam; mede door het, soms ontoelaatbare, keiharde spel. De conducteurs van de wedstrijd echter lieten dit toe en weigerden het signaal te geven dat normaal gesproken de trein laat vertrekken. Amsterdam liep zo doende makkelijk uit naar een voorsprong van 13 punten (32-19). Travis Young was op dat moment de speler van de Capitals die met zijn creativiteit toch nog een gat in de defensie wist te vinden. Twee opeenvolgende driepunters maakten de stand weer wat draaglijker; 34-27. Marcel Huybens deelde nog wel even een psychologische dreun uit door in het slotsignaal nog een snoeiharde dunk door de ring te jassen; rust 37-29.

Ton Boot probeert in een time out het team weer op de rails te krijgen
Ton Boot probeert het team in een time out weer op het juiste spoor te zetten

De Capitals mochten in het begin van de tweede helft slechts even een zweempje van de voorsprong ruiken. Niet dat ze die ook werkelijk hadden, de voorsprong werd door onder andere een driepunter van Akerboom alleen iets minder groot. Amsterdam bleef de keiharde defensie doorzetten en wist daarmee de Capitals steeds weer af te troeven. Als klap op de vuurpijl gaat dan ook nog een superverre buzzerbeater van Gipson er in. Vanachter de middellijn vliegt de bal van Gipson geruisloos door het netje en hiermee is de psychologische barriere voor de Capitals bijna onoverbrugbaar: 56-43.

Het laatste kwart zijn het vooral opeenvolgende driepunters van Miller en Gipson die Amsterdam op grote voorsprong zetten. Met nog 5 minuten te gaan is die voorsprong (70-50) niet meer te overbruggen voor de Capitals. Toch blijven ze nog spelen tot het eindsignaal en weten ze daarmee de marge nog te beperken, maar de winnaar is inmiddels al overduidelijk. Het was ook tekenend voor de wedstrijd dat Detrick na een onsportieve fout van Huybens zijn beide vrije worpen miste. De Man of the Match, Sergerio Gipson viel vlak voor tijd nog wel uit met, naar het laat aanzien, een enkelblessure. Amsterdam is de terechte winnaar van deze episode uit de halve finale reeks. De serie is hierdoor nog niet ten einde en de spanning is weer een beetje teruggekeerd.

Amsterdam troeft de Capitals af met keihard basketball
Amsterdam troeft MPC Capitals af met keihard basketball in de Sporthallen Zuid

De uitblinker bij Amsterdam was overduidelijk Gipson. Samen met Miller is hij de drijvende kracht achter het Amsterdamse collectief. Beiden waren overigens goed voor 17 punten. Gipson voegde daar nog eens 5 rebounds en 6 assists aan toe. Helaas moest Gipson wel voortijdig het veld verlaten, nadat hij tijdens een persoonlijke fout van de Capitals zijn enkel (?) blesseerde. De andere “kleine” man van de Astronauts Ormskerk voegde in 11 minuten speeltijd ook nog eens 11 punten toe. Samen met Gipson en Miller schoot hij en bovengemiddeld percentage van 54% driepunters door de ring. Dennis Latimore deed zijn werk onder de borden en was goed voor 13 punten.

Voor de Capitals was eigenlijk Travis Young de enige die uitblonk. Op belangrijke momenten produceerde hij met zijn driepunters de score, tegen een behoorlijk schotpercentage van 71% totaal. Kees Akerboom deed het ook nog aardig met 11 punten (50%). Als zij er niet mede voor gezorgd hadden dat de driepunters vielen, dan had de score wellicht nog lager uitgepakt dan de 62 punten. De score werd namelijk grotendeels bepaald door de 10 driepunters. De 24 punten die gemaakt werden uit de “gewone” scores vallen daarbij in het niet. Travis Reed had grote moeite langs de vele handen van Amsterdam te komen. Slechts 4 van zijn 11 pogingen troffen doel, waar dat aantal normaal gesproken boven de 60% ligt. De rest wist met het schotpercentage niet boven de 50% uit te komen.

Dinsdag in de eigen Arena het vervolg in de strijd om de felbegeerde finaleplaats. Amsterdam moet om dat te halen nog 2 keer zien te winnen. De Capitals hebben aan 1 zege al voldoende.

MPC CAPITALS:
Young – 14 punten (71%)
Reed – 12 punten (36%), 6 rebounds
Akerboom – 11 punten (50%), 6 rebounds
Suljanovic – 7 punten (43%), 6 rebounds
McGuthrie – 6 punten (33%)
Kriisa – 4 punten (50%)
Novak – 3 punten (17%), 5 rebounds
Timmermans – 2 punten (33%)
Melderis – 2 punten (0%, 2/4 FT)
Detrick – 1 punt (0%, 1/4 FT)

MPC CAPITALS: 35% 2PT, 43% 3PT, 50% FT, 34 rebounds (9 OR), 7 assists
ASTRONAUTS: 50% 2PT, 57% 3PT, 64% FT, 33 rebounds (7 OR), 13 assists

Demon Astronauts:
Gipson – 17 punten (40%), 5 rebounds, 6 assists
Miller – 17 punten (46%)
Latimore – 13 punten (86%), 6 rebounds
Ormskerk – 11 punten (50%)
Huybens – 6 punten (50%)
Meijer – 5 punten (50%), 7 rebounds
Van Paassen – 4 punten (67%), 6 rebounds

6 reacties

  1. jan1 –

   mooi verslag vike 🙂

  2. Annemieke –

   Ben fan van Vike, maar dit verslag maakte hij niet!
   Mooi verslag Vikings! 😀

  3. Vike –

   Ha, ik heb een fan 🙂

   Zonder dollen, al die mooi wedstrijdverslagen zijn natuurlijk niet van mijn hand. Martin, complimenten! En Vikings, bedankt weer voor de puike organisatie.
   Volgende week zaterdag gaan we gewoon gezellig naar Den Bosch met z´n allen…

  4. Annemieke –

   pas op Vike: straks heb je nog een fanclub…… 😀

  5. gea –

   hey vike ik ben ook een fan van jou hoor 🙂

  6. klaas –

   enne Marc ik hoop dat je dit ff leest maar ik ga niet mee ga de 2e uit game denk ik wel ik ga NOS kijken geef je maar niet op want ik ga niet mee dan ben je in je 1tje ben je email kwijt ofzo vind hem nergens in mn msn lijst ( ff tussen door)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.