Word nu lid!

MPC Capitals legt de druk geheel bij Amsterdam

door | 5 reacties

Het was een beetje een raar gevoel in de Martiniplaza op de zondagmiddag. “Ik hoop dat we gaan winnen vanavond” was een veel gehoorde uitspraak. Vanavond? De wedstrijd ging al om 12:15 uur van start! De Martiniplaza was misschien mede daardoor ook nog niet helemaal tot de nok toe gevuld; ruim 3300 toeschouwers waren door de poorten gekomen. Daarbij was ook de NOS live aanwezig bij de wedstrijd, wat misschien ook enkelen ervan weerhouden heeft eerder het bed uit te komen. Hoe dan ook, de Plaza zou een fascinerende strijd beleven en waar kun je dat beter beleven dan op enkele meters van de speelvloer!

Het eerste kwart werd voor Ramiz Suljanovic. Niet dat hij onzettend veel scoorde, maar zijn eerste score na maar liefst 3 aanvallende rebounds werd met luid gejuich ontvangen. Amsterdam gaf pas na ruim drie-en-halve minuut spelen een teken van leven en maakte 2-4 door een score van James Miller. De Capitals liepen weer weg, maar de Astronauts kwamen net zo hard weer terug. Het verschil tussen beide ploegen was daardoor na de eerste 10 minuten slechts 2 puntjes; 12-10.

Meteen in het tweede kwart bracht een block van Reed op Gipson het publiek op de banken. De play-offs in Groningen, dat zou Amsterdam merken! Wat scoreverloop betreft bleef het een op en neer gaande beweging. Net als sommige momenten in de eerste wedstrijd waren het ook nu steeds weer tussensprintjes van beide ploegen. In het eerste deel van het tweede kwart hadden de Capitals aan een 7-0 genoeg om Amsterdam op een 21-14 achterstand te zetten. Tegen het einde van het kwart was het ecter Amsterdam weer dat met een 9-0 langszij kwam naar 30-30. Halverwege was de stand zelfs gekanteld in Amsterdams voordeel, zij het maar met 1 puntje: 31-31. De spannende strijd kon nog alle kanten op, dat is play-off basketball!

De Amsterdammers, die het wederom zonder Joe Spinks moesten doen, werden geleid door de kleine James Miller. Vooral qua scores was hij het die bij Amsterdam de kar trok. Mede door Tom Timmermans kwamen de Capitals toch weer op een 48-42 voorsprong. Tom kreeg door een fout 3 vrije worpen en wist deze kansen allemaal te benutten. De strijd was ook na het derde kwart nog steeds onbeslist. Hoewel de voorsprong nu weer aan Capitals kant: 48-45. De eerder al gememoreerde Miller had toen al 18 punten op zijn conto!

In het vierde kwart moest het dan gebeuren. Ridder Boot had zijn mannen in de korte rust op scherp proberen te zetten, maar het zou nog een zware slag worden. Tumultueus zou het zelfs worden. Amsterdam probeerde met veel fysieke middelen de Capitals verder onder druk te zetten. Dat resulteerde in een onsportieve fout van “Good Old” Mario Bennes op Chris McGuthrie, waarmee de stand op maar liefst 56-47 kwam. De voorsprong werd zelfs verder uitgebouwd naar 62-51 door een mooi schot van Timmermans en Amsterdam leek al verslagen. Toon van Helfteren beging 4,5 minuut voor het einde nog de stomme fout door naar de jurytafel te lopen. Hij zou inmiddels moeten weten dat dat voor hem verboden terrein is. Een technische fout was het gevolg. En hij wilde alleen maar duidelijk maken dat de Capitals niet een 5e man in het spel konden brengen… De vrije worpen werden benut en 64-54 was de geruststellende tussenstand.

Toch zette Amsterdam nog 1 keer aan en de Capitals lieten zich hier enigzins nog door verassen. Er wer dslordig balverlies geleden en Amsterdam stond ineens op korte afstand. Gelukkig bleek de eindsprint van de Astronauts te laat en was 64-60 genoeg om de winst te pakken. De bezems kunnen wellicht al uit de kast, want een 3-0 sweep in Amsterdam behoort tot de mogelijkheden!

Travis Reed feest na afloop van de wedstrijd tegen Demon Astronauts in de halve finale play offs 2006
Travis Reed viert de overwinning op Amsterdam

Ook ditmaal zette MPC Capitals vooral een teamprestatie neer. Er werd goed verdedigd, genoeg aanvallende rebounds gepakt en de scores werden over veel spelers verdeeld. Toch werd er ook regelmatig veel balverlies geleden en vielen de schoten ook niet altijd even goed. Dat was ook deels de beloning voor het Amsterdamse collectief, al is daar de basis wat minder breed. Amsterdam leunde deze wedstrijd teveel op de inbreng van zijn 3 Amerikanen Miller (22 punten), Latimore (15 punten) en Gipson (9 punten). De oude rotten (Bennes, Huijbens) van de Astronauts hadden fysiek dan wel een behoorlijke inbreng, maar qua scorend vermogen kwamen ze er niet aan te pas.

De teamprestatie van de Capitals kwam in de statistieken ook goed naar voren. Er waren 4 spelers met scores in de dubbele cijfers en nota bene de bankspelers maakten 43 punten tegen 21 punten van de startende 5. Tom Timmermans werd benoemd tot Man of the Match vanwege zijn rol in de wedstrijd. De scores van Timmermans waren allen fraai. Alle 3 vrije worpen raak, fraaie 3 punter en een mooie score in de buzzer. En dat allemaal in slechts 13 minuten speeltijd. De twee andere bankspelers, Young en McGuthrie waren beide goed voor 13 punten. Travis Reed deed zijn werk en pakte 12 punten. Ramiz Suljanovic was vooral in reboundend en verdedigend opzicht de belangrijke man. In de defense hield hij de grote mannen als Latimore, van Paassen en Huijbens in bedwang. Voor Detrick, Novak, Akerboom en Melderis waren deze keer minder belangrijke rollen weggelegd, naast het spelen in dienst van het team. Valmo Kriisa moest voortijds de wedstrijd verlaten met een blessure aan zijn linkerhand. Naar het zich laat aanzien is het geen ernstige blessure.

Ton Boot wist na afloop te vertellen twee gelijkwaardige ploegen gezien te hebben. De hele wedstrijd was een gelijkopgaande strijd. “Het is dan gewoon toch een beetje geluk hebben. Nou ja, wij waren de gelukkigen!”. “Mathematisch gezien hebben wij nu het meeste kans om door te gaan.” Amsterdam is echter geen ploeg dat het zomaar opgeeft. Toon van Helfteren was het op dat vlak volledig eens met zijn tegenstrever. De hele wedstrijd bepaalden “runnetjes” het beeld. Dan weer een 7-0 voor de Capitals, dan weer een 9-0 voor Amsterdam. “Het was gewoon net niet genoeg”, aldus de verslagen coach. “We hebben de afgelopen dagen veel aandacht besteed aan de punten waarin de Capitals uitblinken. Dat zijn voornamelijk de offensieve rebounds en de mannier van verdedigen van Donar, waardoor wij relatief veel balverlies lijden.” De onsportieve fout van Bennes en de technische fout van Van Helfteren zelf vond hij niet doorslaggevend. “De rest van de wedstrijd bepaalt evenveel het scoreverloop.” Van Helfteren ontkrachtte het gerucht dat Spinks er de volgende week al weer bij zou zijn. “Ik heb hem nog niet in sportkleren gezien. Je denkt dan toch niet dat ie na 5 maanden blessure zo weer de leiding in het veld kan nemen?”

Toon van Helfteren na verlies tegen MPC Capitals in de halve finale play offs 2006
Toon van Helfteren na afloop van het verlies tegen MPC Capitals

Zondag 7 mei kunnen er busladingen Capitalsfans naar Amsterdam om daar het team naar de felbegeerde finale te helpen. De bezem kan eventueel onder in de bus, mochten de Capitals nogmaals in Amsterdam kunnen winnen…

MPC CAPITALS:
Young – 13 punten (50%)
McGuthrie – 13 punten (50%)
Reed – 12 punten (56%), 6 rebounds
Timmermans – 10 punten (60%)
Detrick – 5 punten (50%)
Akerboom – 5 punten (25%)
Suljanovic – 4 punten (50%), 8 rebounds
Melderis – 2 punten (2/2 FT)

MPC CAPITALS: 53% 2PT, 29% 3PT, 79% FT, 30 rebounds (12 OR), 7 assists
ASTRONAUTS: 60% 2PT, 27% 3PT, 67% FT, 28 rebounds (8 OR), 9 assists

DEMON ASTRONAUTS:
Miller – 22 punten (53%)
Latimore – 15 punten (78%), 6 rebounds
Gipson – 9 punten (30%)
Ormskerk – 5 punten (100%)
Meijer – 3 punten (50%), 6 rebounds
Wessels – 2 punten (100%)
Huijbens – 2 punten (33%)
Bennes – 2 punten (25%)
Van Paassen – 5 rebounds

5 reacties

  1. gea –

   yes in 1 woordt geweldig,op naar amsterdam zondag,
   🙂

  2. Junior –

   Prima wedstrijd, maar net zoals de vorige keer weet Donar de overmacht niet in cijfers uit te drukken

  3. joke –

   inderdaad op naar Amsterdam!
   Zoon mee. 🙂

  4. lisaaa –

   met zijn allen naar amsterdam!!!!! YEAH!!! :q

  5. Black –

   MINSTENS 10 BUSSEN VOL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   (daarnaast natuurlijk nog veel mensen met de auto :D)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *