Word nu lid!

Een zwaluw maakt…, maar toch!

door admin | 2 reacties

De zomer mag in Groningen dan nog niet helemaal zijn aangebroken, zeker niet naar de ietwat beroerde wedstrijd in Bergen op Zoom van afgelopen donderdag, maar de Capitals zijn toch in een goede vorm geraakt. Met vier keer winst op rij is de derde plaats in de competitie zeker gesteld, met nog een kleine kans op de tweede plaats. In dat geval moet Amsterdam nog wel twee keer zien te verliezen (tegen Matrixx Magixx en Woon!Aris). Dat betekent in ieder geval thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs die op donderdag 20 april van start gaan in de eigen Martiniplaza.

De play-off sferen beginnen al langzaam uit te breken in Groningen getuige de 3870 toeschouwers bij de wedstrijd. Er kan nog een man en een paardenkop bij en dan is de Plaza toch echt afgeladen. Het team zelf is ook in een wat ontspannender fase terecht gekomen; zo lijkt het in ieder geval. De omhelzing van Travis Reed met Ton Boot tijdens de warming-up was daar misschien wel een goed voorbeeld van. Reed maakt tijdens de wedstrijd die indruk ook volledig waar.

In het eerste kwart kwam het spel wel wat moeizaam op gang. Het leek even wat aftasten, vooral bij de Capitals. Almere liep al snel uit naar een 8-2 voorsprong, waarin vooral John Turek al van zich liet spreken. Toch lieten de Capitals Almere niet weglopen en hielden ze gelijke pas. Almere werd nog wel de winnaar van het eerste kwart met 22-23.

Vanaf het tweede kwart waren de Capitals aan zet. Almere werd eigenlijk met speels gemak aan de kant gezet. Travis Reed had inmiddels al laten zien dat hij geen moeite had om met zijn gevoelige handen de basket te vinden. Binnen de laatste 5 minuten van het eerste kwart werd Almere speels opzij gezet, zodat halverwege het gat inmiddels was opgelopen naar 13 punten in Capitals voodeel; 45-32.

Waar het voor rust was geeindigd met een scoregolf van de Capitals, ging het na de rust gewoon door. De eerste 5 minuten wierpen de Capitals maar liefst 19 punten door het netje. Naast Travis Reed speelde ook Jason Detrick een goede pot. Aanvallend was hij opvallend aanwezig en zorgde hij met goede drives of vrije worpen voor zijn punten. Ook Detrick lijkt van een juk te zijn verlost na de terugkomst van zijn rugblessure (die overigens nog niet genezen is…). De kansen op de overwinning voor Almere leken aan het einde van het derde kwart al zo goed als nihil; 70-52.

Almere had erg veel last van ongeconcentreerd spelen. Vaak al bij de opbouw van het spel ging het mis en was balverlies het gevolg. De 18 turnovers zijn hier een duidelijk bewijs voor. De enige van Almere die zich in de wedstrijd echt kon bewijzen was John Turek. Hij is dan natuurlijk ook niet voor niets de steunpilaar voor Almere. Aan Capitals-zijde verliep alles prima. De verdediging deed goed zijn werk en ook in de aanval werd er snel en gecontroleerd gespeeld. Almere probeerde met een zone-press de aanval nog wel te ontregelen, maar de Capitals wisten goed de vrijstaande man te vinden. Gatis Melderis bewees ook maar weer eens hoe veelzijdig hij kan zijn. In het eerste kwart bracht hij nog de bal op, in het vierde kwart stond hij als een “echte” center John Turek te verdedigen. De voorsprong kwam in het vierde kwart helemaal niet meer in gevaar en werd alleen nog maar verder uitgebouwd tot bijna dertig punten. Het publiek wachtte 3 minuten voor het einde al halsreikend op het honderdste punt, maar dat werd net niet gehaald. Dan had het laatste schot van McGuthrie uit No-mans-land niet de ring moeten raken, maar het net moeten schroeien. Ondanks dat een prima basketball-avond in Groningen. Laat de spreekwoordelijke zomer maar komen!

Travis Reed kreeg verdiend de titel Man of the Match toebedeeld door het Groningse publiek. Met 26 punten, 6 rebounds, een dunk en 2 hele mooie assists op Daniel Novak speelde hij een mooie wedstrijd. Gatis Melderis moest hierdoor helaas genoegen nemen met de titel runner-up. Hij stelde zijn multi-functionaliteit goed tentoon. In 1 wedstrijd fungeren als guard, forward en center is toch vrij ongewoon. Gatis Melderis heeft bewezen dat het toch kan. Als je dan ook nog eens bijna alle ballen raak schiet (13 punten, 86%), 5 rebounds plukt en 5 steals pakt dan verdien je het om in het ere-rijtje genoemd te worden. De derde in deze rij was Jason Detrick. Detrick laat eindelijk eens zien trefzeker te kunnen zijn en daarmee dus van grote waarde. Hij sneed meermaals goed door de verdediging van Almere en wist deze acties met mooie scores af te sluiten. Een waarschijnlijk gestreelde ego en 18 punten waren daarvan het gevolg. Go on Jason!

Chris McGuthrie leek in de wedstrijd tegen Almere opgeleefd. Zijn scherpe passes speelden meermaals spelers vrij en brachten scores op het bord. Ook zelf was McGuthrie meer actief dan dat we dit seizoen van hem gewend zijn. Daniel Novak had vooral veel plezier tijdens de wedstrijd. Hij werkte als vanouds, maar tekenend was de brede grijns toen hij een van zijn driepunters raak schoot. Travis Young was vooral deel van de ploeg. Hij mocht zelfs starten van Boot en kreeg al weer meer dan een gemiddeld aantal speelminuten. Het vizier stond echter niet helemaal op scherp, waardoor de dubbele cijfers net niet gehaald werden (9 punten). Kees Akerboom vervulde een matige rol in de wedstrijd en was niet opvallend aanwezig evenals Tom Timmermans die geen bijzondere rol van betekenis speelde in de overwinning op Almere.

Ton Boot was na afloop nog niet in de opperste juichstemming. “We spelen nog steeds wisselvallig. We wisselen hele goede momenten af met hele slechte momenten. Op die slechte momenten zijn we misschien nog wel slechter dan de slechtste ploeg in de competitie”, aldus Boot. “Er blijven nog genoeg punten over om aandacht aan te besteden”. Volgens Boot zal het in de play-offs nog steeds afhangen van de vorm van de dag. De Capitals hebben nog wel steeds te kampen met vervelende blessures. Valmo Kriisa tobt nog steeds met zijn liesblessure, waarvan nog niet bekend is wanneer hij hiervan hersteld zal zijn. Ramiz Suljanovic kampt als vierde van de groep met een rugblessure. Reboundend wordt Suljanovic vooral gemist. Ook Jason Detrick en Tom Timmermans hebben nog steeds last van hun rugblessure en trainen daardoor ook nog niet op volle kracht. Chris McGuthrie heeft daarnaast natuurlijk al een lange tijd rugklachten. Boot nuanceerde deze “problemen” vrij nuchter met de uitspraak “Je hebt maar vijf spelers nodig om een basketballwedstrijd te kunnen spelen!”. Waar hebben we dat toch eerder gezien?

Marco van den Berg vond de prestatie van zijn team een aanfluiting. “Ik hoop dat de spelers nu inmiddels wakker zijn geworden. Donar, oh nee zo noem ik ze altijd nog…. Groningen is daarnaast natuurlijk wel gewoon een goede ploeg. Ik vind ze momenteel zelfs de beste van de Nederlandse competitie”.

De Capitals hebben als enige de competie al volbracht. Laat de play-offs nu maar komen! Donderdag 20 april al weer in dit theater!

MPC Capitals:
Reed – 26 punten (85%), 6 rebounds
Detrick – 18 punten (75%)
Melderis – 13 punten (86%), 5 rebounds, 5 steals
Novak – 12 punten (42%)
McGuthrie – 11 punten (50%), 6 assists
Young – 9 punten (33%)
Timmermans – 6 punten (40%)
Akerboom – 3 punten (20%)

MPC CAPITALS: 65% 2Pt, 39% 3PT, 65% FT, 29 rebounds (10 OR), 12 assists
OMNIWORLD: 55% 2PT, 27% 3PT, 77% FT, 40 rebounds (15 OR), 4 assists

Omniworld Almere:
Turek – 21 punten (82%), 11 rebounds, 5 turnovers
Cvjetkovic – 14 punten (60%)
Steenvoorde – 10 punten (33%), 7 rebounds
Sas – 8 punten (60%)
Knezevic – 6 punten (50%)
Miller – 5 punten (25%)
Preston – 4 punten (29%), 7 rebounds
Steegstra – 4 punten (25%)

2 reacties

    1. jan1 –

      dit is het basketbal waar groningen op zit te wachten klasse

    2. hsb –

      mooi verslag van een mooie wedstrijd! Donar!!! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.