Word nu lid!

Van topper naar tobber…

door | 8 reacties

De Martiniplaza ging er eens goed voor zitten; de “herintreding” van Travis Reed deed de moed bij de 2770 toeschouwers stijgen. Vanavond zou de ommekeer moeten beteken en de weg naar de top van de ranglijst in gang moeten zetten. De ongeveer 50 supporters uit Zwolle hadden er onder aanvoering van Hammer ook zin in. Ingredienten om er een spannende wedstrijd van te maken!

De Zwollenaren gingen de wedstrijd goed van start. De Capitals moesten reeds tegen een achterstand aankijken en zagen Zwolle zelfs een beetje weglopen. Aan de startende Travis Reed was ook duidelijk te zien dat hij het nodige wedstrijd ritme ontbeert en de eerste wedstrijd voor eigen publiek maakt het gevoel dan waarschijnlijk ook niet makkelijker. Jason Detrick liet zich al wel regelmatig scorend zien, maar de Zwollenaren waren onder aanvoering van Darnell Hinson op dat moment beter. Hinson wierp gemakkelijk zijn eerste 3-punters binnen en zette daarnaast de lijnen goed uit voor Zwolle. Het eerste kwart was dan ook voor Zwolle: 17-21.

Het tweede kwart kwamen de Capitals beter in het spel en kropen stukje bij beetje naar Zwolle toe. Ze maakten daarbij ook gebruik van de vele fouten die de spelers van Zwolle maakte. Binnen 1 minuut en 20 seconden had Zwolle al 4 persoonlijke fouten te pakken, slechts 1 minuut later kwam daar de 5e teamfout al bij en mochten de Capitals bij elke fout al naar de vrijeworplijn. De Capitals kwamen bij de stand 27-26 even langszij, maar toch was het Zwolle dat met de voorsprong de rust in kon gaan: 41-43.

Na de 15 minuten onderbreking schoten de Capitals als een speer uit de startblokken. Met een paar goede steals en sterk verdedigen werd Zwolle het scoren onmogelijk gemaakt en de Capitals maakten maar liefst 11 punten op rij. Zo was de kleine voorsprong van Zwolle weggepoetst en stond er een riante voorsprong van 9 punten op het scorebord (52-43). Het leek erop dat de Capitals de greep op de wedstrijd hadden gekregen. Er werd op dat moment mooi teamspel gespeeld. Het enige storende in het spel waren de recordpogingen van Chris McGuthrie om het record balbezit te verbreken. Structureel had McGuthrie zeker 10 seconden van de 24 de bal in zijn bezit voordat er een poging gedaan werd een medespeler te vinden. Vertragend spel dat door menig supporter niet bijzonder word gewaardeerd. Chris leed ook meer dan gemiddeld balverlies, al zijn de driepunters van Chris vaak wel weer een pleister op de wonde. De Capitals wisten, mede door een mooie driepunter van Novak in het eindsignaal, met een 59-54 voorsprong het derde kwart af te sluiten.

In het begin van het vierde kwart leek er voor de Capitals nog niets aan de hand. Hoewel de ploegen goed aan elkaar gewaagd waren, waren het toch de Capitals die weer uitliepen naar een 11-punts voorsprong. Zwolle daarentegen zag steeds meer lampjes op het scorebord achter de namen opgloeien, man na man kwam in foutenlast. Ondanks de foutenlast wist Zwolle gaandeweg het vierde kwart nog prima mee te komen. De spelers van de Capitals waren meermaals onzorgvuldig met het balbezit en tegen het einde van de wedstrijd had Zwolle het gat uiteindelijk verkleind tot 3 puntjes, mede dankzij de goed spelende Darnell Hinson. Met vrije worpen konden de mannen van Boot deze voorsprong steeds in eigen hand houden, maar ongeveer 12 seconden voor het einde van de wedstrijd sloeg het noodlot toe. De speler die tot dan toe een prima wedstrijd speelde en nota bene werd uitgeroepen tot Man of the Match nam die titel iets te letterlijk. Met een onsportieve fout op Wim van der Kamp kreeg hij niet alleen zijn 5e fout, maar Zwolle kreeg ook nog eens de mogelijkheid voor de voeten geworpen om de wedstrijd te winnen. Van der Kamp benutte zijn beide vrije worpen en uit het balbezit voor Zwolle, als gevolg van de onsportieve fout, scoorde de vrij staande Daniels de laatste twee punten voor Zwolle: 79-80. De deceptie was compleet. Jason Detrick zakte ineen achter de reclameborden en het publiek stond enigszins aangedaan op de tribunes. De winst leek binnen te zijn, maar een domme fout van Detrick maakte van de topper van de wedstrijd een tobber. Jason zal er vast slapeloze nachten aan over houden…

Naast Detrick speelde ook Daniel Novak weer eens een hoofdrol in de wedstrijd. Novak was in ieder geval bijzonder goed op schot tegen Zwolle: alle pogingen vanuit het veld gingen door het netje, ongekend! Travis Reed is bezig met zijn come-back, maar het zal vast nog wel even duren voordat hij weer op ouderwetse wijze de basket weet te vinden. Gatis Melderis liet zijn gebruikelijk werklust zien en mocht tijdens de afwezigheid van McGuthrie in het veld de guard-rol op zich nemen. Gatis deed dit naar behoren; het koste in ieder geval veel minder tijd dan het vertragende spel van The Mighty Mouse. Chris zal meer moeten laten zien om deze titel echt weer te verdienen. Suljanovic speelde niet zijn beste wedstrijd van het seizoen, maar was zeker nuttig aanwezig en werd met 7 rebounds ook de toprebounder voor de Capitals. Tom Timmermans kreeg tegen Zwolle slechts 4 speelminuten, te weinig om veel goede dingen te kunnen laten zien. Kees Akerboom kreeg naar verluid geen speeltijd omdat hij de training van de dag ervoor gemist had. Sjors Poels hield de bank warm en Valmo Kriisa kregen geen speeltijd vanwege zijn herstellende liesblessure.

Herman van de Belt was na afloop blij met de overwinning tegen de Capitals. Met zijn jonge ploeg heeft hij weer iets geleerd en de ietwat gelukkige overwinning helpt daar ook wel bij, aldus de coach van Zwolle. Ton Boot vertelde na afloop dat hij teleurgesteld was in de domme onsportieve fout van Detrick. Dat de scheidsrechter een onsportieve fout geeft is dan misschien een discussiepunt, maar van Detrick in ieder geval niet goed. “We hebben de wedstrijd gewoon weggegeven. De wedstrijd was op normale wijze niet meer te verliezen, maar toch geven we hem weg. Ik ben perplex!”

Al met al zal laat de wedstrijd een teleurgesteld gevoel achter bij de supporters, hoewel ze een leuke wedstrijd van de Capitals hebben gezien. Dat 1 actie aan het einde van de wedstrijd vervolgens de doorslag moet geven is zuur, maar de bittere realiteit, dat hoort nou ook eenmaal bij de sport. Het seizoen is gelukkig nog lang, de wereld draait door. Buiten dwarrelden de sneeuwvlokjes onwetend naar beneden…

MPC Capitals:
Detrick – 24 punten (75%), 5 rebounds
Novak – 18 punten (100%!)
Reed – 12 punten (33%), 5 rebounds
Suljanovic – 9 punten (43%), 7 rebounds
McGuthrie – 9 punten (43%), 5 turnovers
Melderis – 7 punten (33%), 5 rebounds

CAPITALS: 49% 2PT, 53% 3PT, 68% FT, 30 rebounds (15 OR), 11 assists
ZWOLLE: 60% 2PT, 41% 3PT, 72% FT, 30 rebounds (13 OR), 15 assists

Landstede Zwolle:
Hinson – 26 punten (47%)
Daniels – 17 punten (64%), 11 rebounds
Van der Kamp – 12 punten (67%)
Sanders – 11 punten (63%)
Hadash – 5 punten (50%)
Bunning – 4 punten (33%)
Pots – 4 punten (100%)
Kamphuis – 1 punt (1/2 FT)

8 reacties

  1. K-side –

   Heb het al vaker gezegd: er zou nooit een MotM moeten worden uitgeroepen bij een verlieswedstrijd voor Donar. Heel jammer. De boodschappentas van C1000 gaat gewoon naar Daniels van Zwolle.

  2. Jan Weeber –

   gaat niet snel genoeg rond en de spelers staan weer stil rond de paint. Bijkomend verschijnsel in deze wedstrijd is het gegrabbel in de rebound (de bal leek soms wel een stuk zeep, zo vaak als die uit Donar-vingers viel en dan toch weer in Zwolse handen kwam) en in de aanval het missen van zekere punten. De conclusie mag zijn dat Donar nog altijd een echte floor-leader mist (Young dus), dat Reed zich te veel wilde bewijzen maar dat dat wel goed komt, dat de ploeg nog steeds niet compleet is (Kriisa, Akerboom) en dat Boot er goed aan doet de video van deze wedstrijd eens goed doorneemt met de ploeg, want daar valt heel veel uit te leren, meer dan de vrijwillige fout van JD!

  3. hsb –

   ..hier zal het laatste woord nog niet over gesproken zijn, tussen team en Ton Boot 😉

  4. gea –

   JAMMER ;( ;(

  5. Annemieke –

   @K-side: de man of the match hoeft niet bij MPC te liggen…. Guss van Bergen op Zoom is het ook al geweest. Maar voor wat betreft je invloed: geef je op….. 😎

  6. K-side –

   Ik hoef geen invloed op een verkiezing waar ik het niet mee eens ben.

  7. K-side –

   Nadere verklaring is nodig:

   Ik vind dat je geen Man of the Match moet kiezen aan de kant van het verliezende team. Daarom wil ik er niets mee te maken hebben…
   Verder geen aanklacht tegen de juryleden of de methode, want ik weet dat de verkiezing in de huidige opzet wel eerlijk verloopt. Het is alleen niet mijn ding.

  8. Jan-Paul –

   Laten we nou gewoon achter Boot en zijn team blijven staan, dan bouwen we straks weer een feestje op de Grote Markt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *