Word nu lid!

Gehavende Capitals verliezen van sterker Wroclaw (Pol.)

door admin | 1 reactie

Het was de tweede Europacupwedstrijd dit seizoen in eigen huis voor de Capitals en met 2500 toeschouwers was de zaal lekker gevuld, waaronder ongeveer 50 meegereisde Polen. Ton Boot kon de wedstrijd echter niet beschikken over een groot deel van zijn spelers. Naast de inmiddels “gebruikelijke” blessuregevallen van Young, Reed en Akerboom, zat nu ook nog Valmo Kriisa vast op de bank. Aan de wedstrijd tegen de Eiffeltowers had hij een vervelende liesblessure opgelopen. Junior Merlijn van der Meulen zat als bankvulling op de spelersbank en de nieuwe Keith Triplett mag niet deelnemen aan de Eurocup-wedstrijden. Daniel Novak kampt nog steeds met zijn enkelblessure, maar moest noodgedwongen meespelen. Zo had Boot eigenlijk maar de beschikking over zes-en-halve speler.

Het eerste kwart konden de Capitals redelijk meekomen met het niveau van de fysieke Poolse tegenstander. Waar de Polen de wedstrijd openden met een score, was het meteen Jason Detrick die zijn eerste driepunter van de wedstrijd door het netje liet glijden. Inside moesten de Capitals het opnemen tegen de grote Amerikaanse center Fletcher van Wroclaw. De beer van een speler wist Ramiz Suljanovic erg goed buiten de bucket te houden; Suljanovic was niet opgewassen tegen de fysiek spelende Polen. Uiteindelijk werd het eerste kwart afgesloten met een 22-19 voorsprong voor Wroclaw.

Het tweede kwart kwamen de Capitals wat beter in het spel, ondanks het guard-probleem waar ze mee kampten. Chris McGuthrie was de enige echte guard die overgebleven was door de blessure van Kriisa. Of het de vermoeidheid was van McGuthrie is de vraag, maar het spel werd door hem deze wedstrijd wel heel erg vertraagd. Telkens nadat de bal uitegenomen werd had McGuthrie zeker 10 seconden nodig om de bal bij een medespeler te krijgen. Vaak resulteerde dat in at-the-buzzer-schoten die dit kwart wonderwel binnenvielen. Mede hierdoor ook een gelijke stand na halverwege de wedstrijd; 37-37.

Het derde kwart begon dramatisch voor de Capitals en hier werd eigenlijk het vesrchil in de wedstrijd reeds bepaald. Vanaf de balinname na rust zorgde een 1-11 run voor de Polen ervoor dat de stand na ongeveer 4 minuten spelen ineens op 38-48 stond. Twee driepunters van Wroclaw achterelkaar deed Boot in een time out vluchten om zijn team nog een maal op scherp te kunnen zetten. De Capitals deden hun best, maar dichterbij dan een punt of vijf kwamen ze niet. De Polen konden na een poging van de Capitals om naderbij te komen steeds weer met goede schoten uitlopen. Vooral Chanas en Kapov van Wroclaw schoten met scherp. Met nog een kwart te gaan was het verschil vijf; 53-58.

Wroclaw sloeg meteen aan het begin van het vierde kwart toe en greep alle kansen aan om de Capitals op nog grotere achterstand te spelen. Waar de Capitals moeite hadden om een vrije man te vinden, speelde de Poolse ploeg een soepele, snelle aanval een wist hierdoor de schutters in stelling te brengen. Ramiz Suljanovic had, ondanks de foutenlast van de grote mannen van Wroclaw, nog steeds moeite om door de defensie te breken. Hij zorgde er dan wel voor dat hij vaak de fout meekreeg, maar scoorde zijn vier punten slechts uit vrije worpen. De Man of the Match Tom Timmermans, die hard werkte voor de baas, kon inside ook geen potten breken maar schoot wel drie driepunters raak. De wedstrijd was na vijf minuten helemaal gedaan; Wroclaw liep gemakkelijk uit naar 13 punten. De Capitals leken hier ook mee akkoord te gaan, moegestreden vanwege de noodgedwongen vele speelminuten. Een secondenlange dribbel van McGuthrie en een omhelzing van de bal door een Worclaw-speler maakte bij de stand 69-79 een einde aan de wedstrijd.

De Capitals hebben hard gewerkt om in de wedstrijd een kans te maken. De Poolse ploeg bleek uiteindelijk fysiek te sterk en ook tactisch hadden ze het betere van het spel. Bij de Capitals was ook vaak de schotklok weer de tegenstander. Doordat het spel erg traag op gang gebracht wordt, gaan er meteen al kostbare seconden verloren. Als daarna ook nog eens niemand is die het schot wil of kan nemen dan moet er in de slotseconden nog een noodschot genomen worden. Dit is waarschijnlijk mede bepalend voor het lage schotpercentage waar de Capitals nog steeds onder lijden. Chris McGuthrie had deze wedstrijd af en toe het geluk dat zijn ballen van ver door het netje gleden en pakte daarmee zijn 17 punten. Gatis Melderis was weer eens de positieve opvaller van de wedstrijd. Al buffelend schoot hij over het veld; hier een tikje, daar een rebound. Al met al goed voor maar liefst 12 rebounds, 7 punten en een hoop waardering vanaf de tribunes voor zijn inzet.

Ton Boot hield het na afloop kort: “Het is een verdiende winst voor de Polen. Er zat niet meer in.” Zijn Poolse collega Jankowski was blij met de winst. Hij vondt dat ze een goede wedstrijd gespeeld hebben, ondanks het gemis en de foutenlast van de lange mannen. De tweede helft hebben ze met plezier en goed spel de wedstrijd uitgespeeld en geprofiteerd van de vele open schoten die ze kregen.

De Capitals hebben door dit verlies geen kans meer om een ronde verder te geraken in het Eurocup-toernooi, iets wat vooraf gezien ook niet de verwachting was. Nu zullen alle blikken gericht moeten zijn op de Nationale competitie. De Capitals zullen zo snel mogelijk uit de blessure-perikelen moeten geraken en vervolgens de weg naar boven weer moeten vinden. Alle ingredienten zijn aanwezig, het vraagt alleen nog om een juiste bereiding…

MPC Capitals:
Detrick – 20 punten (57%), 5 rebounds
McGuthrie – 17 punten (33%)
Timmermans – 13 punten (63%)
Novak – 8 punten (27%)
Melderis – 7 punten (50%), 12 rebounds
Suljanovic – 4 punten (0%, 4/8 FT), 7 rebounds
Poels – 0 punten

CAPITALS: 46% 2PT, 35% 3PT, 62% FT, 29 rebounds (10 OR), 10 assists
WROCLAW: 68% 2PT, 43% 3PT, 78% FT, 30 rebounds (4 OR), 16 assists

Slask Wroclaw:
Chanas – 22 punten (89%)
Kapov – 21 punten (54%), 5 rebounds
Korshuk – 10 punten (67%)
Fletcher – 9 punten (67%), 5 rebounds
Swanson – 9 punten (60%), 5 rebounds
Zielinski – 7 punten (40%), 5 rebounds, 6 assists
Hajnsz – 1 punt (0%, 1/2 FT)

1 reactie

  1. Vike –

   Top verslag!

   Ondanks de (helaas alweer slechte) uitslag heb ik me toch prima vermaakt deze wedstrijd. Niet altijd een even goed, maar zeker wel een zeer gedreven team zien spelen met grote inzet. Gatis was vanouds, Tom prima, Jason met mooie acties. Als je dan ziet wat er allemaal van de bank nog aan kan komen de komende periode heb ik alle vertrouwen in een mooi slot van deze competitie.

   Verder inderdaad ook en lekkere sfeer en de zakdoekjes waren niet te zien. Blijkbaar is de griepgolf weer overgewaaid.

   Oh ja, Chris speelde ook best wel aardig. Toch? Niet dan? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.