Word nu lid!

MPC Capitals verliest eerste krachtmeting

door | 4 reacties

Het was de eerste echte krachtmeting voor de mannen van Ton Boot in deze nog prille competitie. Zaterdag werd er nog gewonnen van Aris Leeuwarden, maar nu moesten ze dan echt aan de bak tegen mede-titelkandidaat en verdedigend Landskampioen Amsterdam. Canal+ was met een grote filmploeg naar Groningen getogen om het spektakel te verslaan. Een spontane actie van een groep enthousiaste Capitalsfans uit vak F/G bracht het eerste mooie moment van de avond. Ze deelden voorafgaande de opkomst van de spelers lichtgevende staafjes uit, welke tijdens het voorstellen van de Capitals-spelers een sprookjesachtige sfeer aan de Martiniplaza gaven. Onder het motto “sterretjes mogen niet meer, dus dan maar lichtstokjes” lieten zij de Martiniplaza en vast ook vele TV-kijkers een langdurig “Oooooh…” slaken. Mooie actie jongens!

Dan over naar de wedstrijd; Amsterdam ging de wedstrijd voortvarend van start. Met vlugge aanvallen en strakke verdediging liepen ze al snel naar een voorsprongetje. De Capitals lieten vervolgens zien dat ze niet voor niets naar de Plaza gekomen waren. Al snel werd er aangeklampt en was de marge na 5 minuten spelen slechts 2 puntjes: 13-15. Zoveel als in die eerste 5 minuten gescoord werd, werd er de hele wedstrijd niet meer. Althans; het aantal punten per minuut daalde drastisch. Misschien iets te hard van stapel gelopen? Ramiz Suljanovic was het eerste kwart de opvallenste speler aan Capitals-zijde. Hij maakte van het totaal van 20 punten meer dan de helft; 11 punten in het eerste kwart. Bij Amsterdam was het vooral Miller die opvallend makkelijk de bal opbracht en punten maakte. Suljanovic zette met nog 29 seconden te gaan de kwartstand van 20-19 op het bord.

Het tweede kwart gingen de Capitals nog voortvarender in als het eerste en dat wierp meteen zijn vruchten af. Amsterdam werd op dat moment overklast en de Capitals liepen snel uit naar een voorsprong van 7 punten (28-21). Darren Brooks liet meteen in de eerste aanval zien dat hij ook best driepunters kan schieten; boem, raak! Een aantal minuten later maakte hij zelfs een mooi block op Joe Spinks. De Martiniplaza liet zich horen, het zag er hoopvol uit! Toch zou het allemaal wel iets lastiger worden dan het nu leek. Halverwege gingen de Capitals nog wel aan de leiding (34-31), maar spelers als Suljanovic en Detrick kwamen er al bijna niet meer door.

Toon van Helfteren, sinds dit seizoen coach van Amsterdam, zal zijn spelers in de kleedkamer vast goed hebben toegesproken. Het duurde erg lang voordat ze weer uit de kleedkamer tevoorschijn kwamen, waardoor ze net 1 minuut voor de start van de tweede helft op het veld verschenen. Toon had trouwens deze avond wel vaker last van een “vertragings factor”. De Amsterdammers zetten een strakke rotating defence (volgens Marcel Huijbens althans) op het veld waardoor het voor de Groningers moeilijk was om nog inside te komen. De aanvallen liepen hierdoor steeds stroever en met regelmaat van de klok moest er een noodgedwongen schot genomen worden, omdat de schotklok de 0 naderde. Trefzekerheid was op dat moment minder aanwezig bij de Capitals. De Astronauts wisten met snelle aanvallen, geleid door Miller en Gipson, wel door de verdediging te breken en zo werd de voorsprong al snel omgezet in een achterstand. Een verre driepunter in de buzzer van McGuthrie bracht de kwartstand nog wel een dragelijker 44-49.

Het vierde kwart werd dramatisch voor de Capitals, zeker door de eerste 5 minuten. Het team van na de rust leek geen schim meer van dat van ervoor. Aanvallen liepen voor geen meter en dat werd genadeloos afgestraft door de snelle Amsterdamse Amerikanen. Met de snelle Miller aan het roer kregen de Capitals break na break om de oren, terwijl de backdoor (achterdeur) wagenwijd opestond. Via een 13-4 run kwam Amsterdam op de riante voorsprong van 14 punten (48-62). Met nog 5 minuten te gaan was het overbruggen van deze achterstand eigenlijk niet meer te doen. In ieder geval niet meer tegen de Astronauts. Toch werd er nog even hard gewerkt om te proberen het onmogelijke mogelijk te maken. Het verschil werd uiteindelijk nog teruggebracht tot 62-69, maar de winst zat in de knip voor Amsterdam.

Het gemis van Travis Reed werd deze wedstrijd wel weer duidelijk gemaakt. Hoewel hij wel enthousiast vanaf de bank meedeed, is hij onder het bord erg nodig. Het is te hopen dat het voorspoedige herstel zich voortzet. Ramiz Suljanovic nam de rol van Reed wel een beetje over, zeker in zijn sterke eerste kwart. Daarna zakte hij ietwat weg, maar was wel de man van de wedstrijd met alweer een double-double (18 punten, 10 rebounds). Daniel Novak was weer de degelijkheid zelve. Hij speelde niet zo weergaloos als afgelopen zaterdag, maar met 10 punten en 8 rebounds wel degelijk mededrager van het team. Jason Detrick liet een aantal leuke acties zien, maar was met zijn vertragende spel en moeilijke schotpogingen niet doeltreffend genoeg (9 punten, 3 uit 12). Kees Akerboom stond de hele wedstrijd droog, mede dankzij de strakke Amsterdamse defence. Alleen in de laatste minuten van de wedstrijd schoot Kees zijn enige 6 punten binnen middels twee driepunters (zijn enige twee schoten, wel 100%!).

Bij Amsterdam waren Miller en Gipson de bepalende spelers. Met respectievelijk 19 en 14 punten namen zij het gros van de scores voor hun rekening. Gipson liet daarnaast ook nog 3 mooie dunkjes zien. Niels Meijer was goed voor 13, voornamelijk uit backdoor moves. Hij (en ook Wessels) zorgden overigens voor de enige twee “feestjes” voor het publiek in de Plaza: ze moesten beiden voortijdig het veld verlaten met 5 fouten. Joe Spinks liet zich deze avond wat minder zien, 9 puntjes en 11 rebounds. Marcel Huijbens maakte in zijn 15 minuten 8 punten plus 7 rebounds. Vooral het schotpercentage van de bezoekers was veel beter dan dat van de Capitals. Amsterdam maakte maar liefst 25 van de 46 tweepunters (54%) , tegen 14 uit 40 (35%) voor de Capitals. Dat geeft al een beetje aan dat Amsterdam inside veel sterker was dan de Capitals. Dat werd nog wel een beetje gecompenseerd door 8 driepunters tegen 3 voor Amsterdam, maar Reed blijkt tegen de fysiekere ploegen inside onmisbaar?

MPC CAPITALS:
Suljanovic – 18 punten (58%), 10 rebounds
Novak – 10 punten (31%), 8 rebounds
Detrick – 9 punten (25%)
McGuthrie – 7 punten (18%)
Akerboom – 6 punten (100%)
Timmermans – 4 punten (33%)
Kriisa – 3 punten (100%)
Brooks – 3 punten (25%)
Melderis – 2 punten (20%)

CAPITALS: 2PT 35%, 3PT 35%, FT 45%, 37 rebounds (21DR, 16OR), 13 assists
Astronauts: 2PT 54%, 3PT 33%, FT 67%, 39 rebounds (31DR, 8OR), 16 assists

Astronauts:
Miller – 19 punten (53%), 6 assists
Gipson – 14 punten (46%), 6 assists
Meijer – 13 punten (83%)
Spinks – 9 punten (43%), 11 rebounds
Huijbens – 8 punten (43%), 7 rebounds
Latimore – 6 punten (43%), 9 rebounds

4 reacties

  1. Dobis –

   Mooi verslag. Duidelijk, terecht verloren.

  2. hsb –

   dankje voor snelle verslag 🙂

  3. Vike –

   Leuke wedstijd, helaas wel verloren. Gelukkig is het seizoen nog lang. Laten we ze in de uitwedstrijd op 5 november maar eens wat laten zien…

  4. Vike –

   Leuke wedstijd, helaas wel verloren. Gelukkig is het seizoen nog lang. Laten we ze in de uitwedstrijd op 5 november maar eens wat laten zien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *