Word nu lid!

MPC Capitals uitgeschakeld door Giants

door admin | 6 reacties

Er moest gewonnen worden. Was Boot een Reddingsboot geworden? Een bus vol Capitalsfans en nog een groot aantal meegereisde fans zorgden ervoor dat het aan steun in ieder geval niet ontbrak. De ongeveer 200 kelen waren niet stil te krijgen, omdat iedereen natuurlijk zo graag verder wilde in het playoff-circus.

Met sterretjes in het Capitalsvak begon de wedstrijd, maar de sterren op het veld lieten het in het begin al weer liggen. Bergen op Zoom ging, evenals afgelopen zaterdag, razendsnel van start. Hoewel duidelijk was dat Quintin Hall het lastig zou krijgen deze avond, scoorden de Giants er al weer lustig op los. De Capitals hadden enogzins pech met het afmaken van de ballen. het was vooral het schot dat de Groningers in de steek liet. Als het schot al genomen werd, want af en toe was de angst van de speelstijl af te lezen. Niet iedereen durfde het schot te nemen. Na een 9-4 tussenstand werd het eerste kwart afgesloten met 21-12.

Toch was er wel duidelijk te zien dat de Capitals goed hun best deden om toch een beslissende derde wedstrijd af te kunnen dwingen. In het tweede kwart kwam er meer vechtlust naar boven. Er werden betere acties gemaakt en de verdediging was aardig op orde. Zo goed dat er teruggekomen werd in de wedstrijd. De voorsprong die de Giants opgebouwd hadden in het eerste kwart werd puntje voor puntje weer afgebroken tot een ruststand van 37-36. Er bleef hoop in de harten van de aanwezige Capitalsfans.

En toch lukte het de Capitals niet om de nodige vuist te maken en afstand te nemen. De enige voorsprong die de Capitals kenden was die van 1 schamel puntje. Steeds kwamen de Giants weer langszijn om weer een voorsprongetje te nemen. De Capitals gingen af en toe slordig met het balbezit om. Er werden regelmatig slechte passes gegeven. Daarnaast was er de keiharde verdediging van de Giants; wie er ook maar inside ging, hij was verzekerd van een aantal mensen om zich heen die alles probeerden om hem het scoren te beletten. het derde kwart was dus ook weer voor de Giants: 54-51.

Het laatste, allesbeslissende kwart werd zenuwslopend voor de 200 Capitalsfans. Zouden de Capitals toch nog die kleine achterstand om kunnen buigen in een voorsprong. Menigeen maakte schietgebedjes, ander stonden met de handen in het haar en de luidkeelse steun voor de spelers bleef. Het heeft alleen niet meer mogen baten. De Giants lieten zien dat zij degene waren die de winst verdienden. De Capitals namen de kansen niet die ze nog in de schoot geworpen kregen. Menig voordeel dat de Capitals kregen, beslechtten ze zelf weer in hun nadeel door onzorgvuldig te spelen. De druk was waarschijnlijk te hoog. De Giants behielden hun voorsprong, al was het Chris McGuthrie die er hoogstpersoonlijk nog een verlenging van had kunnen maken. Bij de stand 66-63 was hij degene die met minder dan een halve minuut op de klok aan mocht legen vanachter de driepuntslijn. Nog een keer hield het Groningse publiek zijn adem in, maar de bal spatte uiteen tegen het bord. Giants balbezit en met een alleszeggende dunk werd de sweep door Emmet Hall bezegeld: 2-0, Bergen op Zoom in de halve finale. Gatis Melderis liet nog een keer zien dat hij de held van de avond voor de Capitals was. Hij ontfutselde in de laatste seconde de bal van Quintin Hall en zette met de lay-up de eindstand op 68-65.

De Capitals waren niet in vorm wist Ton Boot na afloop te vertellen. De Giants hadden de betere spelers. De twee beste spelers aan Groningse zijde waren Gatis Melderis en Daniel Novak, mede vanwege de enorme vechtlust die ze uitstraalden. Gatis Melderis bijvoorbeel vocht voor elke bal, zelfs al stond een Giants-speler er stevig mee in handen. Gatis beet zich vast in de bal en wist hem menigmaal te heroveren getuige zijn 10 steals en 9 rebounds. Daniel Novak vocht ook als een beer, vooral in de verdediging. En laten dit nou net de twee spelers zijn die spontaan het Capitalsvak uitgebreid bedankten met een lang applaus. Thats guts!

Travis Reed en Chris McGuthrie werden de topscorers voor de Capitals met beiden 18 punten. Travis Reed pakte ook weer eens een double-double door zijn puntenaantal aan te vullen met 10 rebounds en maakte 3 mooie dunkjes. Daarnaast vielen onder andere Kees Akerboom, Ryan McDade en TomTimmermans tegen, samen waren zij goed voor 3 puntjes en 7 rebounds. Tom Timmermans wist wederom niet te overtuigen. In 3 minuten 2 persoonlijke fouten en verder helemaal niets…

De uitschakeling werd door de Capitalsfans gelaten ontvangen. Er werd hier en daar een traantje weggepinkt. De verwachtingen waren zo hoog en dan nu dit. Toch was er ook de acceptatie na afloop. Iedereen heeft kunnen zien dat de Capitals niet in hun beste vorm staken en verliezen hoort er nu eenmaal bij. Zelfs als je nummer 1 wordt in de competie en uitgeschakeld wordt door de nummer 8. Coach Van den Bosch zei na afloop van de eerste wedstrijd ook nog zo duidelijk: Sport is geen logica. En dat is de waarheid geworden. Ton Boot was dit jaar niet de Reddingsboot, het team heeft gefaald. Seizoen voorbij, tot volgend seizoen!

MPC Capitals:
Reed – 18 punten (62%), 10 rebounds, 3 blocks
McGuthrie – 18 punten (44%), 5 rebounds
Novak – 10 punten (30%)
Melderis – 8 punten (38%), 9 rebounds, 10 steals
Kriisa – 8 punten (30%)
Akerboom – 2 punten (14%)
McDade – 1 punt (FT 25%)

CAPITALS: 2PT 50%, 3PT 23%, FT 53%, 35 rebounds, 18 steals, 11 assists
GIANTS: 2PT 57%, 3PT 22%, FT 88%, 39 rebounds, 11 steals, 13 assists

Giants:
Lightfoot – 26 punten (59%), 9 rebounds
Emmett Hall – 11 punten (50%)
Briggs – 10 punten (67%), 18 rebounds (!)
Quintin Hall – 9 punten (30%), 6 rebounds, 7 assists
Kriekemans – 7 punten (29%)
Van den Vondel – 5 punten (29%)

6 reacties

  1. Dobis –

   Mooi verslag. Zo was het precies.

  2. graham –

   is Ton Boot wel de topcoach zoals iedereen het altijd beweerd.
   Hij heeft altijd bij clubs gewerkt waar het budget aardig hoog was, en hij altijd de spelers kon kopen die hij wilde hebben.
   Dan kan iedereen kampioen worden lijkt me zo.
   Het voordeel voor Nijmegen of Amsterdam is dat ze nu in de finale thuisvoordeel hebben.
   De kampioen wordt dit jaar al bepaald in de halve finales.

  3. McRawin –

   Jammer maar wel leuk
   Jammer dat de chris niet gewoon bij astronauts was gebleven 🙁

  4. joke –

   volgens mij is het gewoon een mentale kwestie, MPC dacht er te gemakkelijk over.
   En ook al is Boot nog zo goed, de spelers moeten wel willen winnen
   misschien wordt het tijd voor een mental coach? Boot kan tenslotte niet alles alleen
   volgend jaar gewoon weer verder! We blijven MPC-fan toch? 🙂

  5. lanstede fan –

   Nou niet flauw gaan doen. Ton Boot is gewoon een van de beste coaches van Nederland. Samen met Herman van de Belt natuurlijk!! Natuurlijk is een budget belangrijk maar aan de andere kant kijk naar de prestatie van the Hammers en je ziet dat het ook anders kan. Ik hoop dat de Capitalfans de teleurstelling niet gaan verwerken door Boot nu af te gaan zeiken. Blijf je team steunen, in voor en tegenspoed! Volgend jaar is er weer een seizoen!! En nu mogen jullie Zwolle wel een beetje gaan steunen, naar mijn mening is dat wel verdient!!!

  6. Jan Weeber –

   Het was in de gewone competitie al duidelijk dat de meeste ploegen erg aan elkaar gewaagd waren. Wat hebben de Capitals vaak pas op het eind van de wedstrijd kunnen toeslaan. Gewonnen OK, maar overtuigend? Nee! Ook niet de laatste competitiewedstrijd tegen Giants. Een gewaarschuwd mens telt voor 2! Onbegrijpelijk daarom dat in de Play-offs game 1 tegen Giants er niet voor elke bal werd gevochten alsof het leven er van af hing. Dat de uitschakeling volgde was daarna slechts een logisch gevolg. De vraag is zelfs of Capitals het in een best-of-5 wel recht hadden kunnen trekken. Zonder (weer eens) Travis Young…(zucht, wat is ZIJN toekomst???)….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.