Word nu lid!

Voorproefje op de eerste ronde Play Offs

door admin | 2 reacties

De wedstrijd tegen Bergen op Zoom was een beetje een voorproefje op de eerste ronde van de Play Offs. Doordat Aris Leeuwarden de wedstrijd tegen Weert won, zijn de Giants 8e geworden en zodoende de eerste tegenstander van de Capitals. Hoewel de sfeer totaal nog niet op de ouderwetse Play Off-sfeer leek, was wel duidelijk dat de Capitals een plaats in de halve finale niet zomaar cadeau krijgen. De Gianst verzetten zich met hand en tand.

In het eerste kwart werd aanvankelijk nog gemakkelijk bij de Giants weggelopen. Alle ballen die gescgoten werden vielen door het netje. Het was toen nog vooral een Reed-Akerboom-show. Travis Reed pakte in het eerste kwart al 12 punten mee en ook Kees Akerboom had er toen al een stuk of 6. In een eindsprint naar het eindsignaal van het eerste kwart van de Giants werd de ruime voorsprong van de Capitals toch nog weggepoetst: 22-18.

Direct na de start van het tweede kwart was duidelijk dat de Giants niet voor niets naar Groningen gekomen waren. Ze drongen goed aan en pastten regelmatig een nuttige zoneverdediging toe. Het was weer een gelijkopgaande wedstrijd geworden, zoals we dit seizoen al regelmatig in de Martiniplaza zagen. Een cruciaal punt in het tweede kwart was de foutenlast voor de sterspeler van de Giants, Orlando Lightfoot. In het tweede kwart had hij reeds 4 persoonlijke fouten. Briggs van de Giants had het zelfde probleem; ook hij liep snel tegen 4 persoonlijke fouten aan. De Belgische coach van de Giants, Tony van den Bosch, gaf aan dat dit ook voor hem een cruciaal punt was in de wedstrijd. Beide spelers moesten zich hierdoor al vroeg inhouden, om maar niet tegen een 5e P aan te lopen. De ruststand werd gelijkgesteld met het aantal toeschouwers in de Martiniplaza 33-33 (bij benadering ook 3333 toeschouwers).

Na de rust waren de Giants zelfs in staat om bij de Capitals weg te lopen. Ook Quintin Hall begon nu op schot te komen en liet in de tweede helft 4 driepunters op zijn conto schrijven. Bergen op Zoom beet zich vast om vooralsnog niet los te laten. Er werd strak verdedigd en de Capitals hadden het lastig om de goede opties te vinden. Travis Reed speelde een opvalende rol in de aanvallen. regelmatig werd hij onder het bord gevonden door zijn medespelers. Een aantal mooie assists, van onder andere Valmo Kriisa, brachten Reed vrij onder het bord. En omdat Lightfoot en Briggs al 4 fouten hadden werd er nog wel eens ingehouden als Reed zich richting basket bewoog. Na 30 minuten was het Bergen op Zoom dat verdiend op voorsprong stond: 53-58.

In het vierde kwart werd de wedstrijd alsnog in Gronings voordeel beslist. Daniel Novak en Valmo Kriisa maakten een aantal mooie driepunters en Chris McGuthrie liet nog eens zien hoe je de schotklok uitspeelt. Via een 14-4 run werd de achterstand omgebogen in een voorsprong. Bergen op Zoom had de meeste energie verspeeld en was vermoeid het laatste kwart wist Giants coach Van den Bosch na afloop te vertellen. Door het kwart met 25-13 te winnen was het uiteindelijk toch MPC Capitals dat aan het langste eind trok; Een mega-verre driepunter van Chris McGuthrie zette 0.8 seconden voor het einde van de wedstrijd de eindstand van 78-71 op het bord.

In deze laatste competitiewedstrijd van dit seizoen was het Travis Reed die de hoofdrol opeiste; 25 punten en 6 rebounds. In de eerste helft raakte Reed zelfs alle vrije worpen die hij kreeg; later in de wedstrijd kon hij dat niet volhouden en kwam uiteindelijk op 7 uit 13, er werden maar liefst 11 persoonlijke fouten op Reed gemaakt. Valmo Kriisa mag dan wel niet de topscorer van de Capitals zijn, maar wat teamspel betreft is het een kei. Valmo toverde maar liefst 8 assists tevoorschijn, waaronder een aantal hele mooie op onder andere Travis Reed. Met 3 driepunters en 3 vrije worpen was Kriisa goed voor 9 punten. Kees Akerboom liet zien dat hij dit seizoen gegroeid is wat zijn spel betreft. Waar hij aan het begin van het seizoen wat onhandig overkwam, is het nu een degelijke speler om naar te kijken. Vanavond weer goed voor 12 punten en 5 rebounds. Chris McGuthrie speelde tegen de Giants niet zijn beste spel, maar toonde wel dat hij op belangrijke momenten goede scores kan maken; goed vor 12 punten. Ryan McDade was het werkpaard van de avond: 8 rebounds pukte hij uit de lucht en inclusief twee dunks maakte hij ook nog 8 punten.

Nu is het aan Ton Boot de schone taak om zijn team voor te bereiden op de eerste ronde van de Play Offs. Bergen op Zoom speelt veel wisselvalliger dan de Capitals, maar de wedstrijd van vanavond heeft laten zien dat er niet zomaar van de Giants gewonnen kan worden. De Giants kunnen al vast aan de lange reis naar Groningen wennen. Aanstaanden zaterdag mogen ze weer in Groningen komen opdraven voor de eerste wedstrijd van de eerste ronde van de Play offs. Dinsdag moet MPC Capitals zelf afreizen naar Bergen op Zoom. Hopelijk kan na dinsdag de voorbereiding op een eventuele halve finale al beginnen. Maar zoals Ton Boot na afloop nog zei: “niets is zeker…”

MPC Capitals:
Reed – 25 punten (56%), 6 rebounds
Akerboom – 12 punten (50%), 5 rebounds
McGuthrie – 12 punten (33%), 4 assists
Kriisa – 9 punten (38%), 8 assists, 5 steals
McDade – 8 punten (67%), 8 rebounds
Novak – 6 punten (29%), 7 rebounds
Melderis – 4 punten (50%), 6 rebounds, 5 P’s
Timmermans – 2 punten (20%)

CAPITALS: 50% 2PT, 33% 3PT, 62% FT, 36 rebounds (12 OR, 24 DR), 18 assists
GIANTS: 55% 2PT, 38% 3PT, 59% FT, 36 rebounds (7 OR, 29 DR), 11 assists

Myleasecar Giants:
Ligthfoot – 21 punten (64%), 5 rebounds
E.Hall – 17 punten (43%), 8 rebounds
Q.Hall – 16 punten (50%), 5 assists
Van den Vondel – 6 punten (50%)
Briggs – 4 punten (50%), 8 rebounds
Mampey – 4 punten (33%)
Kriekemans – 3 punten (20%)

2 reacties

    1. hsb –

      dit verslag komt weer in mijn archief, dankje 🙂 🙂 🙂

    2. boer –

      top weekend weer mpc gewonne en grunn op naar de play offs :p 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.